HomeHL-HealthΜόνο 11 από τους 140 ιδιώτες γιατρούς δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν το ΕΣΥ

Μόνο 11 από τους 140 ιδιώτες γιατρούς δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν το ΕΣΥ

Εξουθενωμένοι οι γιατροί λόγω κενών θέσεων σε πολλές δομές του ΕΣΥ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα μέτρα, με μία είδους επίταξη, αναμένεται να λάβει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς από τους 140 ιδιώτες γιατρούς στους οποίους ζητήθηκε να βάλουν πλάτη, μόνο οι 11 δέχθηκαν.

Για ακόμη μία φορά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν υπάρχει άμεσο πλάνο για προσλήψεις και κίνητρα γιατρών με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στο 15th Pharma & Health Conference, ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε μια είδους επίταξη, καθώς οι ιδιώτες γιατροί που κλήθηκαν να βοηθήσουν το ΕΣΥ, δεν δέχθηκαν.

Μόνο 11 “ναι” γιατρών

«Στη σκέψη της ηγεσίας του υπουργείου είναι να αξιοποιήσει  τον νομό που ψηφίστηκε επί Πλεύρη, η οποία  υποχρεώνει σε έκτακτες καταστάσεις του ιδιώτες γιατρούς να δουλέψουν στο ΕΣΥ. Με διάθεση συνεννόησης, οι διοικητές κάλεσαν  ήδη τους  ιδιώτες ιατρούς να έρθουν χωρίς πίεση για να βοηθήσουν στα  νοσοκομεία  με άγονες προκηρύξεις θέσεων, αλλά στο σύνολο της χώρας εκ των 140, 105 απάντησαν αρνητικά, 14 ίσως και 11 δεχόμαστε», είπε ο υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος  ειδικότερα στα 14 νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων σε κρίσιμες ειδικότητες, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Κω και περιέγραψε ότι προκηρύχθηκαν  ταυτόχρονα τέσσερις θέσεις παθολόγων και άλλες τέσσερις παιδιάτρων σε 14 προκηρύξεις.

Στο νησί υπάρχουν 9 ιδιώτες και η διοίκηση του νοσοκομείου τους πρότεινε εφημερίες με μπλοκάκι, χωρίς να αποφέρει καλό αποτέλεσμα.

Για τη λύση στο πρόβλημα των νοσοκομείων με άγονες προκηρύξεις ο υπουργός σχολίασε ότι «η επίταξη είναι μια βάρβαρη λέξη», ενώ πρόσθεσε ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορούν να λένε ότι δεν τους νοιάζει εάν λειτουργεί το νοσοκομείο και ότι είναι πρόβλημα του υπουργείου.

«Προτιμώ την καλόπιστη συνεννόηση» και το κράτος μπορεί να βρει λύσεις, «αλλά προτιμώ χωρίς βία» επισήμανε ο υπουργός εξηγώντας ότι πρέπει να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας τις προηγούμενες ημέρες είχε απειλήσει τους ιδιώτες γιατρούς ότι αν δεν δεχθούν να συνεργαστούν το δημόσιο θα τους κόψει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όμως λίγες ημέρες αργότερα έριξε τους τόνους.

Τι είπε Άδωνις Γεωργιάδης για το claw back

Αναφορικά με το claw back, το οποίο ο υπουργός υπενθύμισε ότι τέθηκε από την προηγούμενη θητεία του, ο ίδιος σχολίασε ότι  «πήγε πιο πάνω από εκεί που είχα σχεδιάσει»  και παραδέχθηκε ότι εξόκειλε.

Ωστόσο, σήμερα με τις παρεμβάσεις του υπουργείου η φαρμακευτική δαπάνη έχει πάει το πεντάμηνο του 2024 καλά, «φαίνεται να πιάνουμε τους στόχους» σημείωσε ο υπουργός.

Ο  δε μήνας Ιούνιος κατέγραψε  0% αύξηση στο σύνολο, εάν συνεχιστεί η τάση αυτή  το δεύτερο εξάμηνο θα είναι  το νούμερο αδιανόητο πάνω από στόχους του Υπουργείου.

Επίσης, τα ιατροτενχολογικά θα έχουν rebate από 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους  και ο υπουργός δεν θα κάνει πίσω  στην απόφαση έχοντας συζητήσει ήδη με φορείς του κλάδου.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν δικαιολογείται ο κλάδος να  δίνει εκπτώσεις στον ΕΟΠΥΥ και να αρνείται να δώσει στο ΕΣΥ, το οποίο είναι μεγαλύτερος αγοραστής.

Σχετικά με το νοικοκύρεμα οφειλών των νοσοκομείων, ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να βάλουμε τάξη με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ατιμολόγητα που έχουν πέσει 50,6%.

Σχετικά σύντομα τα ατιμολόγητα των νοσοκομείων θα τιμολογηθούν και θα  αποπληρωθούν, ενώ ο υπουργός προανήγγειλε ότι αυτή η τακτική θα πάψει.

Με κατεύθυνση μια μακροπρόθεσμη πολιτική και ακολουθώντας μοντέλα ευρωπαϊκών χωρών  θα συναφθεί μνημόνιο συνεργασίας της κυβέρνησης και της φαρμακοβιομηχανίας για ένα σταθερό περιβάλλον για αξιόπιστες αποφάσεις.

Στόχος από την πλευρά της κυβέρνησης  είναι να εξασφαλιστούν επενδύσεις, κλινικές μελέτες και εισαγωγές καινοτόμων. Το υπουργείο έχει ζητήσει προτάσεις από τους φορείς της φαρμακοβιομηχανίας και  αναμένεται εντός 2024 να καταλήξει σε συμφωνία για χρονικό διάστημα έως το 2027. Στο πλαίσιο  της τριετίας επιδίωξη είναι να υπάρξει συνεννόηση.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για  τον έλεγχο της δαπάνης και διευκολύνει  τις εταιρείες και εξασφαλίζοντας διαφάνεια και επιτρέποντας τον σχεδιασμό και προγραμματισμό των εταιρειών.

news247.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση