HomeHL1-CultureΣτην ανέγερση μονοκατοικίας ανακάλυψαν ετρουσκική οικιστική δομή

Στην ανέγερση μονοκατοικίας ανακάλυψαν ετρουσκική οικιστική δομή

Η εντυπωσιακή τάφρος που εντοπίστηκε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αρχαιολόγοι της INRAP (Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας), ανακάλυψαν την πρώτη ετρουσκική οικιστική δομή (που χρονολογείται από τον 6ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ.) στην Κορσική, κατά τη διάρκεια μίας προληπτικής ανασκαφής στην κοινότητα Ghisonaccia.

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο ενός έργου κατασκευής μονοκατοικίας, που πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Οκτωβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου του 2023, σε μια περιοχή 605 m² στην τοποθεσία της Chiusevia, 3,5 χιλιόμετρα ανατολικά της Ghisonaccia και περίπου 800 μέτρα από την Τυρρηνική Θάλασσα.

Η ανακάλυψη των δαπέδων από βότσαλα που ορίζουν έναν εσωτερικό χώρο πλάτους 6,35 μ., με μήκος 5,30 μ., υποδηλώνει συνολική οικοδομική έκταση τουλάχιστον 50 m², εξηγούν οι αρχαιολόγοι.

Τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά των θεμελίων των τοίχων, που σχηματίζονται από βότσαλα διαφόρων μεγεθών που συνδέονται με ιλύ (αργυλώδες) ίζημα, υποδεικνύουν μια στοιχειώδη αλλά αποτελεσματική τεχνική κατασκευής, με κεκλιμένους τοίχους και ακανόνιστη διάταξη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης αρκετές μικρές ανασκαφές γύρω από τις κατασκευές με τα βότσαλα, που προοριζόταν να υποστηλώσουν ξύλινες θέσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι δομικά στοιχεία για τις ανυψώσεις και την οροφή του κτιρίου.

Ολόκληρη η εσωτερική επιφάνεια του κτηρίου καλύπτεται από ένα λεπτό λασπώδες στρώμα, διάστικτο από μικρά πλίνθινους κονδύλους, μικροάνθρακα, και αρκετές εκατοντάδες κεραμικά θραύσματα που αποδεικνύουν τη χρήση του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κεντρική εστία του κτιρίου που σχηματίζεται από επαναχρησιμοποιούμενα τμήματα δοχείων αποθήκευσης, και ένα μεγάλο λάκκο όπου συσσωρεύονταν τα  υπολείμματα της καύσης, μαρτυρούν τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων του.

Περίπου είκοσι μέτρα νότια του κτιρίου, έχει εντοπιστεί μια μεγάλη τάφρος πλάτους 1,70 μ. και μήκους 15 μ., η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή νερού από το ρεύμα της Alzetta, συμβάλλοντας έτσι στην παροχή νερού του οικισμού.

Η τάφρος αυτή θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει για την περιχαράκωση των ορίων και της έκτασης του χώρου.

Κοντά στο κτίριο βρέθηκαν επίσης αρκετοί οικιακοί λάκκοι απορριμμάτων, με κοκκινισμένους τοίχους φούρνου και ανθρακούχα στρώματα, υποδεικνύοντας δραστηριότητες που σχετίζονται με την οικιακή σφαίρα.

Τι μαρτυρούν τα κεραμικά που βρέθηκαν στην ανασκαφή

Το σύνολο των κεραμικών που βρέθηκαν, αποτελούμενο από 43,3 κιλά αδιακόσμητων θραυσμάτων και κοινή ετρουσκική κεραμική, υποδεικνύει την κατάληψη της δομής μεταξύ του 6ου και του 4ου αιώνα π.Χ.

Το ομοιογενές σώμα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από την απουσία τοπικά μοντελοποιημένων κεραμικών και την έλλειψη εκλεπτυσμένων Ετρουσκικών παραγωγών, υποδεικνύοντας μια εξειδικευμένη και διαφοροποιημένη χρήση αυτών των δοχείων, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι.

Πρόσθεσαν ότι ο συνδυασμός των τυπολογιοχρονολογικών μελετών, η ανάλυση οργανικών δεικτών και πετρογραφικών μελετών θα κάνει δυνατό τον ακριβέστερο ορισμό της χρονολογίας και των χαρακτηριστικών του ετρουσκικού οικισμού στην Κορσική, τοποθετώντας τον στο ευρύτερο πλαίσιο των πολιτιστικών και εμπορικών αλληλεπιδράσεων στη Μεσόγειο.

Enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση