HomeΚΡΗΤΗΤραγικός απολογισμός: 46 τροχαία με εγκατάλειψη το α’ εξάμηνο του έτους – Πόσα είναι στην Κρήτη

Τραγικός απολογισμός: 46 τροχαία με εγκατάλειψη το α’ εξάμηνο του έτους – Πόσα είναι στην Κρήτη

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα πρόσφατα περιστατικά στη Λεωφόρο Αθηνών και στην Κάρυστο με το σοβαρό τραυματισμό μιας 17χρονής και το θάνατο ενός 16χρονου «ξάφνιασαν» πολλούς που για μια ακόμα φορά έσπευσαν να πέσουν από τα σύννεφα. Δεν ξάφνιασαν φυσικά ούτε την Τροχαία ούτε την ΕΛΣΤΑΤ που συνεχίζουν να μη καταγράφουν χωριστά τα τροχαία με εγκατάλειψη ακολουθώντας την άποψη της πολιτείας ότι δεν πρόκειται και για κάτι σημαντικό.

Ο Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS τροχαία εγκλήματα», παρουσιάζει το σύνολο των συμβάντων που κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Πηγές τους είναι οι ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ για αναζήτηση μαρτύρων, οι ανακοινώσεις, θύματα που απευθύνθηκαν για βοήθεια στο σύλλογο και σχετικά δημοσιεύματα από τον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο.

Σε ένα εξάμηνο: 46 συμβάντα με 50 θύματα

Αναφέρονται αποκλειστικά σε τροχαία με εγκατάλειψη και τραυματισμό και δεν περιλαμβάνονται συμβάντα μόνο με υλικές ζημιές που αν και δηλωτικά της ίδιας νοοτροπίας δεν καταγράφονται σχεδόν καθόλου.

46 συμβάντα με συνολικά 50 θύματα καταγράφηκαν από την περίοδο Ιανουαρίου 2024.  Στα 50 θύματα περιλαμβάνονται 8 νεκροί και 42 τραυματίες με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολλαπλά κατάγματα, κακώσεις θώρακα, διασωλήνωση τραυματιών, χειρουργεία και εισαγωγή στην ΜΕΘ.

24 από τα θύματα είναι γυναίκες (48%) και 26 άνδρες (52%).

Ιδιαίτερα σημαντικό: Από τα 50 θύματα τα 10 (ποσοστό 20%) είναι ανήλικα!

Στα 10 ανήλικα θύματα περιλαμβάνονται: 8 πεζοί, ένας επιβάτης ΙΧ, και ένας οδηγός μοτό (νεκρός). Οι αναφερόμενες ηλικίες για τους ανήλικους κυμαίνονται από 5 έως 17 ετών.

Από την ιδιότητα με την οποία κυκλοφορούσαν στο οδικό δίκτυο τα θύματα προκύπτει πώς:

2 από τα θύματα είναι ποδηλάτες (4%)

11 από τα θύματα είναι οδηγοί ή επιβάτες ΙΧ (22%)

15 από τα θύματα είναι οδηγοί μοτό (30%), ενώ,

Ιδιαίτερα σημαντικό: Από τα 50 θύματα τα 22 (ποσοστό 44%) είναι πεζοί!

Ενώ συνολικά το 70% των θυμάτων ανήκει στους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου.

Τα στοιχεία που αφορούν στις περιοχές όπου συνέβησαν τα περιστατικά:

Ιδιαίτερα σημαντικό: 36 από τα 46 συμβάντα σε κατοικημένες περιοχές (78, 2%)

8 σε αγροτικούς δρόμους ( 17,4%)

2 σε Εθνικές οδούς              ( 4,4%)

0 σε Αυτοκινητόδρομους

Ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας τα συμβάντα κατανέμονται: Αττική 14, Στερεά Ελλάδα 7, Πελοπόννησος 5, Κρήτη 5, Θεσσαλία 4, Μακεδονία 3, Νησιά Αιγαίου 3, Ήπειρος 2, Νησιά Ιονίου 2, Θράκη 1.

Όσον αφορά στους 8 νεκρούς, έχουμε 3 γυναίκες και 5 άνδρες. Από αυτούς 4 είναι πεζοί, 3 οδηγοί μοτό και 1 οδηγός ΙΧ. 5 από τα θανατηφόρα συμβάντα είχαμε σε περιοχές κατοικίας και 3 σε επαρχιακές οδούς.

Υπενθυμίζουμε πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας ανήλικος 16χρονος οδηγός μοτό.

Σε ένα εξάμηνο: 48 οι δράστες

Παρότι η πλειοψηφία των δραστών διαφεύγει ακόμα την σύλληψη από τα στοιχεία που παρατίθενται προκύπτει πως:

Στα 46 συμβάντα εμπλέκονται 48 δράστες.

41 από τους δράστες είναι οδηγοί ΙΧ επιβατικών ή ακόμα κα βαρέων οχημάτων.

7 από τους δράστες είναι οδηγοί μοτό.

13 από τους δράστες αναφέρεται ότι συνελήφθησαν αργότερα από τους οποίους οι 4 δεν είχαν άδεια οδήγησης και οι 2 βρέθηκαν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Τα περιστατικά που καταγράφηκαν στην Κρήτη

29 Φεβρουαρίου, Ηράκλειο: Τραυματισμός οδηγού μηχανής σε τροχαίο με εγκατάλειψη στην παραλιακή. Συνελήφθη ο δράστης, μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα.

8 Μαρτίου, Ρέθυμνο: 16χρονη από το Ρέθυμνο τραυματίστηκε σοβαρά το βράδυ στην οδό Μάχης Κρήτης στα Περιβόλια ενώ προσπαθούσε να περάσει από διάβαση όταν οδηγός διερχόμενου ΙΧ την χτύπησε και την εγκατέλειψε. Η νεαρή κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε σπληνεκτομή.

2 Απριλίου, Ηράκλειο: Γυναίκα 22 ετών, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ διέσχιζε διάβαση πεζών στην παραλιακή λεωφόρο. Εγκαταλείφθηκε στην τύχη της από τον οδηγό. Μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Ο δράστης οδηγός συνελήφθη δύο ώρες μετά στην περιοχή των Λινοπεραμάτων.

5 Απριλίου, Χανιά: 78χρονος οδηγός αυτοκινήτου που προσπαθούσε να παρκάρει χτύπησε το μηχανάκι που οδηγούσε 42χρονος διανομέας που έπεσε τραυματίας στο οδόστρωμα. Ο 78χρονος ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε. Ο δράστης συνελήφθη αργότερα.

5 Μαίου, Ηράκλειο: Απόγευμα Κυριακής του Πάσχα στην Γέργερη οδηγός ΙΧ παρέσυρε, τραυμάτισε και εγκατέλειψε έναν 8χρονο παιδί. Ο οδηγός πάτησε γκάζι και έφυγε από το σημείο. Ο 8χρονος μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Το όχημα ήταν ενοικιασμένο, έτσι τρεις ημέρες μετά εντοπίστηκε 28χρονη Γαλλίδα κατά την παράδοση του οχήματος η οποία ισχυρίστηκε πως δεν οδηγούσε η ίδια, αλλά ο σύντροφός της που είχε επιστρέψει αεροπορικώς στη Γαλλία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση