«Ντιμπέιτ» Κασσελάκη – «87» στην Κεντρική Επιτροπή: Μάχη για τους συσχετισμούς και τις εντυπώσεις
«Το κοινό καλό πάνω από τα συγκεκριμένα ιδιοτελή και πρόσκαιρα συμφέροντα» είπε ο Τσίπρας

Με ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη ξεκινά στις 10 το πρωί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, για πρώτη φορά μετά τις Ευρωεκλογές.
Με μια ανανεωμένη σύνθεση, η οποία γέρνει με άνεση στην πλευρά της πλειοψηφίας, με δεδομένο ότι 100 και πλέον μέλη της από τα συνολικά 300 έχουν αντικατασταθεί μετά τη διάσπαση, το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να λάβει αφενός γνώση και αφετέρου θέση για τα όσα έχουν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά και για τις επικείμενες καταστατικές αλλαγές, ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου, το ερχόμενο φθινόπωρο.
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης προσέρχεται, κατά πληροφορίες, στην σημερινή συνεδρίαση με ενωτική διάθεση, στα πλαίσια και της τοποθέτησής του στην Πολιτική Γραμματεία, παραμένοντας δεκτικός στο να ακούσει τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου, αλλά ουδείς μπορεί να προδικάσει την έκβαση της πολύωρης διαδικασίας, με δεδομένο ότι τα δύο στρατόπεδα, αυτό των «Κασσελίστας» και εκείνο των «87» που συνυπέγραψαν κείμενο κριτικής κατά του κ. Κασσελάκη, διακατέχονται από την ανάγκη να εκθέσουν αναλυτικά τα επιχειρήματά τους, ενώπιον του σώματος.
«Συνθετική διαδικασία»
Μιλώντας, πάντως, στο Κόκκινο χθες ο πρώην Υπουργός, Νίκος Παππάς τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει σοβαρό πεδίο σύγκλισης στον ΣΥΡΙΖΑ για το πως θα οικοδομήσουμε ένα εκλογικό μπλοκ απέναντι στον Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.», ρίχνοντας από πλευράς του τους εσωκομματικούς τόνους.
Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεδρίαση της Κ.Ε. θα είναι συνθετική, σύμφωνα με κομματικές πηγές. «Έχω διακρίνει από τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών -με τις όποιες διαφορές, βεβαίως- ότι υπάρχει ένα πάρα πολύ σοβαρό πεδίο συγκλίσεων , υπάρχει μία συναίνεση για το πως πρέπει να πορευτούμε, πως να αξιοποιήσουμε το ιδεολογικό και το προγραμματικό μας οπλοστάσιο, ποιες πρωτοβουλίες να πάρουμε για να οικοδομήσουμε το εκλογικό μπλοκ που μπορεί να στείλει τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.
Παράλληλα, ο ίδιος ζήτησε «να μην τραβήξουμε τις μικρές διαφορές από τα μαλλιά», αλλά και «να μην ενοχοποιούμε τη διαφωνία, που είναι προβλεπόμενη και θεμιτή, αρκεί να γίνεται με καθαρούς όρους και να οδηγούν σε νέες συνθέσεις». «Πρέπει να υπάρξει μία προγραμματική σύγκλιση και μία μεγάλη εκλογική συμμαχία στο προοδευτικό τόξο. Εμείς διεκδικούμε, με βάση τη λαϊκή εντολή, την υποχρέωσή μας να ηγηθούμε αυτής της προσπάθειας», κατέληξε ο κ. Παππάς.
Δομημένη κριτική από τους «87»
Στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό που τοποθετήθηκαν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εκτιμάται ότι θα προσέλθουν στην συνεδρίαση και τα στελέχη της «Κίνησης των «87», δηλαδή των 7 βουλευτών και των 80 μελών του οργάνου που άσκησαν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη σε κοινό κείμενό τους, ζητώντας την συνεδρίαση των κομματικών οργάνων.
Ήδη, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, 7 στελέχη της μειοψηφίας άνοιξαν μια βεντάλια θεμάτων ασκώντας «δομημένη κριτική» κατά του κ. Κασσελάκη, η οποία εκτεινόταν από τα ζητήματα ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος και της λειτουργίας του κόμματος και έφτανε μέχρι τον «στρατό των τρολς». Η κριτική τους, ωστόσο, χαρακτηρίστηκε από μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα χωρίς εξάρσεις και εντάσεις, την οποία η πλευρά της «φρουράς Τσίπρα», δηλαδή στελεχών με ευθεία αναφορά στον πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα επιθυμεί να επικρατήσει και σήμερα, ώστε να μην οξυνθούν τα πάθη.
«Η οπαδοποίηση δεν βοηθά κανέναν» σχολίαζε προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με δεδομένο ότι και η ηγετική ομάδα θέλει να αμβλύνει τις όποιες αντιπαραθέσεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και η πλευρά των «87» θέλει να της δοθεί ο χώρος και ο χρόνος, ώστε να επιχειρηματολογήσει υπέρ των θέσεών της.
Τσίπρας: «Το κοινό καλό πάνω από τα συγκεκριμένα ιδιοτελή και πρόσκαιρα συμφέροντα»
Απών, πάντως, από τις εσωκομματικές εξελίξεις παραμένει ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα βρίσκεται στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στη Γαλλία. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας συμμετείχε σε μια συζήτηση με τον ε τον Ζακ Αταλί, οικονομολόγο-σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου Φρ.Μιτεράν (1981-1991), την οποία συντόνισε η Marie Visot αρχισυντάκτρια της εφημερίδας LeFigaro, λαμβάνοντας μέρος στο συνέδριο Le Cercle des Economistes που πραγματοποιείται στην Aix-en-Provence.
Κατά την τοποθέτησή του, «η Αριστερά οφείλει να παράγει πλούτο και να τον μοιράζει δίκαια. Οφείλει να έχει ένα φορολογικό σύστημα φορολόγησης του πλούτου και άρα να είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα. Και να και κάτι που όπου η ακροδεξιά αναλαμβάνει αποδεικνύεται ότι είναι το καλύτερο παιδί του συστήματος. Κι έτσι συμβαίνει κι έχει συμβεί και στην ιστορία. Παντού όπου βρέθηκε μπροστά στις ευθύνες της εξουσίας» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γαλλία, ενώ έστειλε εμμέσως μηνύματα και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό, «υπάρχουν οικονομολόγοι και πολιτικοί που κοιτάνε το συμφέρον, το πρόσκαιρο. Υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι σκέφτονται μονάχα τη δημοφιλία τους. Υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι σκέφτονται μονάχα τις δημοσκοπήσεις και λένε ευχάριστα πράγματα στον κόσμο». Αλλά, όπως είπε, «και οικονομολόγοι, οι οποίοι είναι ουσιαστικά υπάλληλοι μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων».
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως «και υπάρχουν και πολιτικοί που έχουν όραμα και έχουν στόχο το κοινό καλό. Και οι οικονομολόγοι που δεν κοιτάνε μονάχα το δικό τους συμφέρον». «Άρα το ζητούμενο και κλείνω με αυτό στην ερώτηση είναι να βρούμε εκείνο το μείγμα πολιτικής που θα προτάσσει τις ηθικές αξίες και το κοινό καλό πάνω από τα συγκεκριμένα ιδιοτελή και πρόσκαιρα συμφέροντα. Ναι λοιπόν στην συνεργασία οικονομολόγων και πολιτικών, οικονομίας και πολιτικής, αν αυτή έχει στόχο το κοινό καλό», κατέληξε.
protothema.gr