HomeHL-WorldΦρέντι Μπελέρης: Τον Αύγουστο νέες εκλογές στη Χειμάρρα μετά την καθαίρεσή του – Η απόφαση των Αλβανικών Αρχών

Φρέντι Μπελέρης: Τον Αύγουστο νέες εκλογές στη Χειμάρρα μετά την καθαίρεσή του – Η απόφαση των Αλβανικών Αρχών

Έντονη η αντίδραση της Αθήνας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 4 Αυγούστου ορίστηκαν να διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στον δήμο Χειμάρρας, μετά την καθαίρεση του Φρέντι Μπελέρη.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Μπαιράμ Μπέγκαι, προκήρυξε νέες εκλογές για τη Χειμάρρα, σε άμεση απάντηση στο αίτημα που έστειλε το γραφείο του πρωθυπουργού μετά την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) να καθαιρέσει τον Φρέντη Μπελέρη από το αξίωμα του δημάρχου.

Η απόφαση των Αρχών να καθαιρεθεί ο Μπελέρης

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, σε μια ακόμη προκλητική κίνηση, έλαβε την απόφαση την Παρασκευή για τη θητεία του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος εξελέγη στις 14 Μαΐου επικεφαλής του δήμου Χειμάρρας αλλά δύο μέρες πριν το αποτέλεσμα συνελήφθη.

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα, μετά την εξέταση της υπόθεσης, η CEC αποφάσισε ότι ο Φρέντι Μπελέρη χάνει την θητεία του ως δήμαρχος Χειμάρρας. «Δεν έχουν κανένα κίνητρο πέρα ​​από αυτό που ενθαρρύνει η CEC με τον νόμο για την αποποινικοποίηση», είπε μεταξύ άλλων ο Celibashi, καθώς πρόσθεσε ότι η Εκλογική Επιτροπή έχει όλες τις εξουσίες για να λάβει αυτή την απόφαση.

«Βρισκόμαστε στην κατάσταση να χάσουμε την εντολή του κ. Φρένι Διονύση Μπελέρη, κηρύσσουμε την εντολή αυτή άκυρη. Κατά της απόφασης αυτής μπορεί να ασκηθεί έφεση εντός 30 ημερών. Η απόφαση αυτή θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της CEC», ανέφερε περαιτέρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες του himara.gr, η πλευρά Μπελέρη θα καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης της Επιτροπής, όπως προβλέπει ο νόμος.

«Παζλ μεθοδεύσεων Ράμα για να μην αναλάβω καθήκοντα»

Μετά την απόφαση των Αλβανικών Αρχών να τον καθαιρέσουν από δήμαρχο ο Φρέντι Μπελέρη απάντησε με «καρφιά» κατά του Έντι Ράμα.

Ο ίδιος κατήγγειλε παζλ μεθοδεύσεων από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας για να μην μπορέσει να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Το παζλ μεθοδεύσεων -που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε από την αρχή έως το τέλος ο κ. Ράμα- ολοκληρώθηκε σήμερα. Το σχέδιο του ήταν εξαρχής να μην μπορέσω να αναλάβω τα καθήκοντα μου ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας.

Για να γίνει αυτό χρειάστηκε η πραξικοπηματική σύλληψή μου, μια δίκη-παρωδία, με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστή που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου.

Χρειάστηκε η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας για ολόκληρους μήνες, χρειάστηκε επίσης η παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικής αρχής με την «κατάληψη» που ακολούθησε στον δήμο Χειμάρρας.

Στον δήμο, όπου νίκησε η Δημοκρατία και στη συνέχεια -δυστυχώς- εκμαυλίστηκε στον ύψιστο βαθμό.

Αποκορύφωμα είναι ότι μου δόθηκε διοικητική άδεια να παρευρεθώ στην ανακοίνωση της απόφασης καθαίρεσης μου, ενώ δεν μου δόθηκε αντίστοιχη άδεια για να ορκιστώ Δήμαρχος, δημιουργώντας επικίνδυνο δεδικασμένο για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ωστόσο, ο δίκαιος αγώνας μας θα συνεχιστεί. Το οφείλουμε στους Χειμαρριώτες, το οφείλουμε στους Έλληνες, το οφείλουμε όμως και στους Ευρωπαίους πολίτες. Σε όσους, δηλαδή, δεν δέχτηκαν ποτέ εκπτώσεις στο κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία».

Έντονη η αντίδραση της Αθήνας

Η καθαίρεση Μπελέρη προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για ερωτήματα για το κράτος δικαίου στην Αλβανία.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανή πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

Η Ελλάδα είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη στέρηση του τεκμηρίου αθωότητας, την ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, την απαγόρευση ορκωμοσίας και τη δυσανάλογη ποινή που επιβλήθηκε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο Δήμος Χειμάρρας διοικείται για ενα έτος απο μη νομιμοποιημένα πρόσωπα.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση