HomeHL-WorldΣερ Κιρ Στάρμερ: Ο εισαγγελέας που άλλαξε το Εργατικό Κόμμα, υπόσχεται τώρα να αλλάξει την Βρετανία

Σερ Κιρ Στάρμερ: Ο εισαγγελέας που άλλαξε το Εργατικό Κόμμα, υπόσχεται τώρα να αλλάξει την Βρετανία

Ο ακτιβισμός και η Εισαγγελία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όταν πριν από τρία χρόνια οι Εργατικοί έχασαν τις επαναληπτικές εκλογές στο Χάρτλπουλ από τους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον, ο Κιρ Στάρμερ σκέφτηκε σοβαρά να παραιτηθεί από την ηγεσία των Εργατικών. Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Σήμερα, ο Σερ Κίρ είναι ο μόλις 5ος άνθρωπος στη βρετανική ιστορία που φέρνει τους Εργατικούς από την αντιπολίτευση στην εξουσία και υπόσχεται να αλλάξει την χώρα.

Το ταξίδι του Σερ Κίρ στην Ντάουνινγκ Στριτ δεν ήταν καθόλου απλό. Στην πραγματικότητα, για μεγάλο χρονικό διάστημα η ζωή και η καριέρα του ακολουθούσαν μια πολύ διαφορετική πορεία.
Ο Κιρ Στάρμερ, ένα από τα τέσσερα παιδιά εξαμελούς οικογένειας, μεγάλωσε στην πόλη Oxted στα σύνορα Kent-Surrey. Ο πατέρας του, ήταν κατασκευαστής εργαλείων, και η μητέρα του νοσοκόμα.

Ο Σερ Κιρ, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε μεγαλώνοντας σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού τη δεκαετία του 1970. “Αν ανήκεις στην εργατική τάξη, φοβάσαι το χρέος“, δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. “Η μαμά και ο μπαμπάς μου φοβόντουσαν το χρέος, οπότε επέλεγαν τον λογαριασμό που δεν θα πλήρωναν”. Η επιλογή ήταν ο λογαριασμός του τηλεφώνου.

Τα νεανικά χρόνια

Ο ίδιος είχε εμμονή με το ποδόσφαιρο (στο κέντρο-αριστερά της μεσαίας γραμμής, φυσικά). Ήταν ταλαντούχος μουσικός και έμαθε βιολί με τον Norman Cook, ο οποίος αργότερα έγινε ο κορυφαίος DJ Fatboy Slim.

Είχε επίσης μια επαναστατική τάση. Κάποτε ο ίδιος και οι φίλοι του πιάστηκαν από την αστυνομία να πουλάνε παράνομα παγωτά σε μια γαλλική παραλία για να μαζέψουν χρήματα. Ωστόσο πάντα υπήρχαν ενδείξεις ότι θα τον κέρδιζε η πολιτική. Πρώτη και καλύτερη το όνομά του, το οποίο του δόθηκε ως φόρος τιμής στον πρώτο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Keir Hardie.

Από το σχολείο, εντάχθηκε στους Νέους Σοσιαλιστές, το κίνημα νεολαίας των Εργατικών. Μετά το σχολείο, ο Sir Keir έγινε το πρώτο άτομο στην οικογένειά του που πήγε στο πανεπιστήμιο, σπουδάζοντας νομικά στο Πανεπιστήμιο του Leeds και αργότερα στην Οξφόρδη.

Οι μουσικές επιρροές

Στο Leeds, επηρεάστηκε από την indie μουσική της δεκαετίας του 1980, από τους Smiths και τους Wedding Present μέχρι τους Orange Juice και τους Aztec Camera. Ο βιογράφος του, Tom Baldwin, σημειώνει ότι το αγαπημένο του ποτό ως φοιτητής ήταν ένα μείγμα μπύρας και μηλίτη – ή Snakebite – και είχε μια προτίμηση στο κάρυ και τα πατατάκια.

Για ένα διάστημα μετά την αποφοίτησή του, ο Σερ Κιρ έζησε πάνω από έναν οίκο ανοχής στο βόρειο Λονδίνο. Το πιο σημαντικό ήταν ότι έχτιζε τη φήμη του εργασιομανή που θα τον έκανε να γίνει ένας επιτυχημένος και διακεκριμένος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ακτιβισμός και η Εισαγγελία

Παράλληλα, ο Σερ Κιρ συνέχισε τον αριστερό ακτιβισμό του, ως εξέχων συνεργάτης του περιοδικού Socialist Lawyer. Αλλά η πολιτική ήταν ένα δευτερεύον ενδιαφέρον του τότε και, για μεγάλο μέρος των επόμενων 20 ετών, η νομική του καριέρα ήταν το επίκεντρο της προσοχής του.

Το 2008, έγινε Director of Public Prosecutions, ο επικεφαλής εισαγγελέας για την Αγγλία και την Ουαλία. Ο Σερ Κίρ αρέσκεται να μιλάει για αυτή την περίοδο της ζωής του ως παράδειγμα της αφοσίωσής του στη δημόσια υπηρεσία και συχνά θυμάται τον ρόλο του στη δίωξη τρομοκρατικών συμμοριών.

Στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνασπισμού 2010-15, αναγκάστηκε να εφαρμόσει σημαντικές περικοπές, με τον προϋπολογισμό της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος να μειώνεται κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο. Επέβλεψε επίσης αποφάσεις υψηλού προφίλ, όπως η δίωξη βουλευτών για τα κοινοβουλευτικά τους έξοδα.

Το νομικό έργο του Σερ Κίρ ανταμείφθηκε με την απονομή του τίτλου του ιππότη, το 2014.

Η στροφή στην πολιτική

Η αλλαγή καριέρας ήρθε μόλις στην ηλικία των 52 ετών. Ο Σερ Κίρ κέρδισε την έδρα των Εργατικών στο βόρειο Λονδίνο, με άνεση. Αυτός και ο προκάτοχός του Rishi Sunak έγιναν βουλευτές την ίδια ημέρα. Αλλά δεν ήταν μια ευτυχισμένη περίοδος για το Εργατικό Κόμμα.

Οι Συντηρητικοί είχαν μόλις κερδίσει τις γενικές εκλογές και μια πικρή μάχη φατριών διαφαινόταν μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τη διαδρομή του Σερ Κίρ από την θέση του απλού βουλευτή στην ηγεσία των Εργατικών – και τώρα στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Όταν έγινε ηγέτης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε τον Σερ Κίρ σκιώδη υπουργό μετανάστευσης, αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ. Ο Στάρμερ παραιτήθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ήταν ένας από τους δεκάδες βουλευτές που παραιτήθηκαν μετά το δημοψήφισμα για το Brexit σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τον Κόρμπιν να αποχωρήσει. Όταν αυτό απέτυχε και ο Κόρμπιν απέκρουσε την πρόκληση για την ηγεσία, ο σερ Κίρ επέστρεψε στο προσκήνιο ως σκιώδης υπουργός Brexit.

Οι Εργατικοί σε ύφεση

Το 2019, του ζητήθηκε στο BBC Breakfast να επαναλάβει τη φράση “ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα ήταν ένας σπουδαίος πρωθυπουργός”. Το έκανε. Λίγους μήνες αργότερα, θα έλεγε στο BBC ότι είναι “100%” πίσω από τον Κόρμπιν και ότι συνεργάζεται μαζί του για να κερδίσει τις γενικές εκλογές.

Ενώ άλλοι αρνήθηκαν να υπηρετήσουν υπό τον Κόρμπιν, ο σερ Κίρ έμεινε στη σκηνή και βοήθησε να πείσει τον ηγέτη να υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit στις εκλογές του 2019. Εκείνες οι εκλογές ήταν μια καταστροφή για τους Εργατικούς. Ο Κόρμπιν παραιτήθηκε και ο σερ Κίρ κέρδισε την κούρσα για την αντικατάστασή του.

Αλλά όταν ανέλαβε, πολλοί πίστευαν ότι ο Μπόρις Τζόνσον ήταν προορισμένος να κυβερνήσει για κάποιο χρονικό διάστημα. Πολλοί είδαν τον Σερ Κίρ ως έναν ηγέτη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση – αλλά λίγοι πίστευαν ότι ήταν ο άνθρωπος που θα τους έφερνε πίσω στην εξουσία.

Η αλλαγή μετά την πανδημία

Οι Εργατικοί του Σερ Κιρ ήταν πίσω από τους Συντηρητικούς του Johnson στις δημοσκοπήσεις για μεγάλο μέρος του 2020 και του 2021, όταν διεξήχθησαν οι επαναληπτικές εκλογές στο Hartlepool. Αλλά αυτό άρχισε να αλλάζει μετά τις πρώτες αναφορές για τα πάρτι της Downing Street κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τέθηκαν σε ισχύ αυστηροί περιορισμοί γύρω από τις κοινωνικές συγκεντρώσεις.

Υπάρχει ένα σαφές σημείο στις δημοσκοπήσεις όπου οι Εργατικοί ξεπερνούν τους Συντηρητικούς τον Νοέμβριο του 2021. Το προβάδισμά του αυξήθηκε σημαντικά μετά τον μίνι προϋπολογισμό της Liz Truss και έκτοτε είναι σταθερό και σημαντικό.

Ένας “αδίστακτος” ηγέτης

Οι σύμμαχοι του Κιρ Στάρμερ υποστηρίζουν ότι αυτό δεν θα είχε συμβεί χωρίς μεγάλες αλλαγές στο Εργατικό Κόμμα. Ο Σερ Κιρ υπήρξε μερικές φορές αδίστακτος. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν εκδιώχθηκε από το κόμμα και τελικά του απαγορεύτηκε να θέσει υποψηφιότητα ως υποψήφιος των Εργατικών. Η οικονομική πολιτική έγινε πολύ πιο αυστηρή. Δηλαδή όλες οι ιδέες που δεν θεωρούνταν προσιτές, για τους πολίτες και για την κυβέρνηση απορρίπτονταν.

Ο Sir Keir αγκάλιασε τον βρετανικό πατριωτισμό, χρησιμοποιώντας τη σημαία της Ένωσης ως φόντο για τις ομιλίες του και βάζοντας το Συνέδριο των Εργατικών να τραγουδήσει το God Save the King. Όλα αυτά συνέβαλαν στο μήνυμα αλλαγής του Σερ Κίρ.

Πέρασε την προεκλογική εκστρατεία υποστηρίζοντας ότι είχε αλλάξει τους Εργατικούς και θα μπορούσε να αλλάξει και τη χώρα.

Η αλλαγή στην οικογένεια

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα σημάνει αλλαγές όχι μόνο για την χώρα, αλλά και για την οικογένεια Στάρμερ. Ο Σερ Κιρ, 61 ετών σήμερα, παντρεύτηκε τη σύζυγό του Victoria το 2007. Η πρόθεσή της είναι να συνεχίσει να εργάζεται για το ΕΣΥ στον τομέα της επαγγελματικής υγείας,.

Η Lady Starmer έχει εμφανιστεί σε ορισμένες εκδηλώσεις υψηλού προφίλ, όπως ομιλίες σε συνέδριο, μια συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα – και σε μια συναυλία της Taylor Swift. Αλλά είναι απίθανο να διαδραματίσει τόσο εξέχοντα ρόλο στη δημόσια ζωή όσο κάποιοι εταίροι στο παρελθόν.

Ο Σερ Κιρ πάντως ήταν ειλικρινής σχετικά με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το υψηλό αξίωμα, ιδίως στον έφηβο γιο και την κόρη του. Είπε στο BBC το 2021: “Ανησυχώ για τα παιδιά μου. Αυτό είναι ίσως το μοναδικό πράγμα που με κρατάει ξύπνιο – ως προς το πώς θα τα προστατεύσουμε μέσα από αυτό”.

Είναι μια πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν τώρα οι Στάρμερ, καθώς θα μετακομίσουν στην Downing Street.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση