HomeΚΡΗΤΗ«Άνοιξε» τις πύλες του το 3ο Φεστιβάλ «Χώμα-Νερό-Φωτιά»

«Άνοιξε» τις πύλες του το 3ο Φεστιβάλ «Χώμα-Νερό-Φωτιά»

Τι είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο δήμαρχος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

‘Άνοιξε τις πύλες του την Τετάρτη, στο μητροπολιτικό κέντρο της αγγειοπλαστικής στην Κρήτη, το Θραψανό, το  3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ “ΧΩΜΑ- ΝΕΡΟ – ΦΩΤΙΑ ” το οποίο μέχρι και την Κυριακή 7 Ιουλίου φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις εστιασμένες στην κρητική  παραδοσιακή κεραμική και τον πολιτισμό της Κρήτης.

choma-nero-fotia-1-1

Το Φεστιβάλ χαιρέτησε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος εξήρε το έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Θραψανού που έχει πετύχει την ένταξη της αγγειοπλαστικής παράδοσης του τόπου στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας με κορωνίδα των δραστηριοτήτων του,  το πολιτιστικό φεστιβάλ Χώμα-Νερό, Φωτιά, ένας εεπιτυχημένος θεσμός που προβάλλει την παραδοσιακή κεραμική του Θραψανού, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

dimarchos

Όπως υπογράμμισε, ο Δήμος στηρίζει αποφασιστικά τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Θραψανού και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών μέσω της χειροτεχνίας.

Ειδικότερα όπως είπε- μεταξύ άλλων-  ο Δήμαρχος:

«1. Προχωράμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο εμβληματικό έργο, δημιουργίας Σχολής Κεραμικής διετούς φοίτησης στο Θραψανό. Ως νέα Δημοτική Αρχή είχαμε δεσμευτεί να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και τις λαθεμένες επιλογές και να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, ώστε το κτίριο που θα φιλοξενήσει αυτή τη σημαντική αυτή Σχολή, να είναι έτοιμο στην ώρα του. Και τώρα που μιλάμε είναι έτοιμο κατά 95% και για αυτό το επίτευγμα θέλω  να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους βοήθησαν την προσπάθεια αυτή. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της περιοχής, η οποία μπορεί να αναδειχθεί περαιτέρω μέσα από αυτή τη Δομή, παράλληλα με τη στήριξη πολιτιστικών γεγονότων των τοπικών φορέων και την ανάδειξη των τοπικών επιχειρήσεων. όπως τα αγγειοπλαστεία που αποτελούν πόλο έλξης και μπορούν να εξελιχθούν περαιτέρω, αποτελώντας μοχλό και κίνητρο ανάπτυξης βιωματικού τουρισμού.

  1. Εντός του 2024 θα ανατεθεί μελέτη για την ανάπλαση του χώρου που διεξάγεται το Φεστιβάλ.
  2. Eπελέγη η πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανου, σχετικά με το Φεστιβάλ Χώμα, νερό, φωτιά και τη Δομή Κεραμικής, από την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Βραβείου UCLG – Mexico City – Culture 21.

«Η άρτια συγκρότηση της πρότασης μας, από τον Επιμελητή Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών Κωστή Χρηστάκη από το Θραψανό, αναγνωρίστηκε ως αξιοσημείωτη και θεωρήθηκε ότι συνολικά αναβαθμίζει το πολιτιστικό τοπίο. Μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα ζωής των πολιτών, στοχεύοντας στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Θραψανού, και να λειτουργήσει ως πολιτιστικός κόμβος ενεργών αγγειοπλαστών της περιοχής μεταλαμπαδεύοντας τη τέχνη του αγγειοπλάστη στη νέα γενιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κριτική επιτροπή εστίασε στο έργο πόλεων, τοπικών ή περιφερειακών κυβερνήσεων και κορυφαίων ατόμων που έχουν διαπρέψει στην προώθηση καινοτόμων πρακτικών, έλαβε 87 υποβολές από όλες τις γωνιές του κόσμου, γεγονός που εκτός από επιβράβευση, μας γεμίζει ευθύνη για τα επόμενα, στοχευμένα βήματα μας», τόνισε ο Δήμαρχος.

kosmos

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, την αιγίδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και τη συμμετοχή των Αγγειοπλαστών του Θραψανού, συνεχίζεται με πλούσιες δράσεις για μικρούς και μεγάλους μέχρι τις 7 Ιουλίου ενώ από τη Κυριακή 14 Ιουλίου αρχίζουν οι 3ήμερες κρητικές βραδιές στο πλαίσιο της «37ης ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΗ» με κρητικούς καλλιτέχνες και χορευτικά συγκροτήματα στην κεντρική πλατεία του Θραψανού, από τις 21.00 κάθε βράδυ.