HomeHL-9Κορωνοϊός: Νοσοκομεία με κρούσματα εποχής πανδημίας-Η εικόνα στην Κρήτη

Κορωνοϊός: Νοσοκομεία με κρούσματα εποχής πανδημίας-Η εικόνα στην Κρήτη

Σε καλοκαιρινό κύμα COVID-19 η Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έξαρση του κορωνοϊού σημειώνεται μεσοκαλόκαιρο στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο, σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ.

Στη Βρετανία πολλά νοσοκομεία ζητούν ξανά από τους επισκέπτες και το προσωπικό να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά μάσκες στους διαδρόμους και τους θαλάμους, ενώ στις κλινικές νοσηλεύονται δεκάδες ασθενείς με COVID-19, αριθμοί που είχαν να εμφανιστούν από τον χειμώνα του 2023.

Παρόμοια εικόνα υπάρχει και σε πολλά ελληνικά νοσοκομεία, όπως π.χ. στο Λαϊκό και στο Σωτηρία, όπου νοσηλεύονται ξανά δεκάδες ασθενείς με κορωνοϊό.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) οι νοσηλείες στις Παθολογικές Κλινικές θυμίζουν την εποχή της πανδημίας, δηλώνει στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης:

“Πρόσφατα είχαμε ξανά ακόμη και 25 άτομα με COVID-19 στο ΠΑΓΝΗ, δηλαδή αριθμούς που είχαμε να δούμε από την εποχή της πανδημίας. Φαίνεται να έχουμε μια αρκετά σημαντική και εμμένουσα θερινή έξαρση του κορωνοϊού, η οποία οφείλεται στο άνοιγμα των συναναστροφών λόγω καλοκαιριού, αλλά και η νέα παραλλαγή FliRT φαίνεται να παίζει κι αυτή τον ρόλο της”, τονίζει.

Ψηλά τα κρούσματα, οι εισαγωγές και η χορήγηση αντιιικών

Αν και υπάρχει σημαντική υποδιάγνωση κρουσμάτων, καθώς πολλοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από COVID-19, αλλά και υποδήλωση αφού πολλοί κάνουν self test στο σπίτι και δεν δηλώνουν τη νόσησή τους στους δημόσιους υγειονομικούς φορείς, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Οι πιο ακριβείς μετρήσιμοι δείκτες που πιστοποιούν την έξαρση, πάντως, είναι αφενός οι αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και αφετέρου η αύξηση στη συνταγογράφηση των αντιιικών φαρμάκων Paxlovid, που έχει αγγίξει τις τελευταίες ημέρες τα 350 με 400 σκευάσματα ανά ημέρα.

Παρά την αύξηση στην συνταγογράφηση αντιιικών, ωστόσο, που είναι φάρμακα τα οποία κρατούν μακριά από τα νοσοκομεία τις ευπαθείς ομάδες, ο αριθμός των νέων εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα (24 Ιουνίου – 30 Ιουνίου 2024) σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, άγγιξε τους 472 ασθενείς.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν μόλις 182 άτομα

Όλοι οι δείκτες την τελευταία εβδομάδα είναι σημαντικά αυξημένοι, συγκριτικά με  την αντίστοιχη πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου του 2023.

Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 300.

Δείτε στο διάγραμμα του ΕΟΔΥ την πορεία της θετικότητας COVID-19 στο σύνολο των υγειονομικών μονάδων της χώρας:

eody-1a

Πλήττονται οι ηλικιωμένοι άνω των 80 – Αυξήθηκαν οι θάνατοι

Οι περισσότεροι από τους νοσηλευόμενους ασθενείς είναι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών και άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολλοί καταλήγουν στον θάνατο, χωρίς να εισαχθούν καν σε ΜΕΘ κυρίως λόγω των υποκείμενων νοσημάτων από τα οποία πάσχουν. Είναι γνωστό πως εδώ και πάνω από 2 χρόνια οι νέες παραλλαγές της COVID-19 που ανήκουν στην οικογένεια Όμικρον δεν πλήττουν το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και δεν προκαλούν πνευμονίες, οι οποίες αποτελούν τον βασικό παράγοντα διασωλήνωσης.

Ο δείκτης των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό, δηλαδή, δεν αποτελεί πλέον δείκτη αύξησης της διασποράς. Έτσι οι ασθενείς που διασωληνώθηκαν αυτήν την εβδομάδα ήταν μόλις 5, από το σύνολο των 472 νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, και αυτήν την εβδομάδα δυστυχώς 22 συνάνθρωποί μας οδηγήθηκαν στον θάνατο. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 8 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 18.

“Η νέα αύξηση φαίνεται να οφείλεται στη νέα ομάδα υποπαραλλαγών FlIRT που ανήκουν επίσης στην οικογένεια της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού. Ωστόσο, αν και είναι πάρα πολύ μεταδοτική, ευτυχώς δεν προκύπτει ότι είναι βαρύτερη από τις προηγούμενες από άποψη νόσησης. Η αύξηση αυτή δίνει, βέβαια, εισαγωγές σε άτομα ηλικιωμένα και με πολλά συνοδά νοσήματα, αλλά ευτυχώς όλοι αυτοί δεν διασωληνώνονται. Οι υπερήλικες μπορεί να χάσουν τη ζωή τους, αλλά και κάποιοι νέοι άνθρωποι με συννοσηρότητες, είναι π.χ. υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ή άνθρωποι με διαβήτη. Όταν εισάγοντα στα νοσοκομεία, ακόμη κι όταν δεν μπαίνουν σε ΜΕΘ περνούν δύσκολα”, τονίζει ο Νίκος Τζανάκης, και προσθέτει.

“Οι ανοσοκοκατεσταλμένοι άνθρωποι κι αυτοί που είναι ηλικιωμένοι και έχουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο με μάσκα και να μην πλησιάζουν αρρώστους”, καταλήγει.

Συστάσεις

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους πολίτες να έχουν ορισμένα self test COVID-19 στo σπίτι τους, ώστε να εξεταστούν άμεσα και να απομονωθούν με τα πρώτα συμπτώματα, εάν υποδειχθούν θετικοί.

Επίσης, με την πρώτη διάγνωση, όσοι είναι ευάλωτοι και κινδυνεύουν από την COVID-19 θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους, ώστε να τους συνταγογραφήσει εντός 2 ή 3 εικοσιτετραώρων αντιιικά φάρμακα, για να αποφύγουν την εισαγωγή σε νοσοκομείο και περιττή ταλαιπωρία.

Τέλος, όποιος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και έχει πολλούς μήνες να νοσήσει ή να εμβολιαστεί να επικοινωνήσει με τον γιατρό του, ο οποίος ενδέχεται να του συστήσει επικαιροποίηση του εμβολιασμού.
iatropedia.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση