HomeHL-9Μητσοτάκης για Αυγενάκη: Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές

Μητσοτάκης για Αυγενάκη: Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές

«Οι πολίτες έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις και από τη συμπεριφορά του κάθε πολιτικού»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων, είχε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο επίκεντρο τέθηκαν τα ζητήματα καθημερινότητας και ο «πόλεμος» που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση των τιμών που σημειώθηκε τον Ιούνιο, προσθέτοντας ότι η μάχη θα συνεχιστεί.

«Ολοκληρώθηκε η περίοδος των ευρωεκλογών και η κυβέρνηση εισέρχεται σε μία περίοδο όπου όλη μας η προσοχή επικεντρώνεται και πάλι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη», τόνισε, αρχικά ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε ότι για το ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας «είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία που δείχνουν όχι απλά περιορισμό του πληθωρισμού αλλά και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στο σούπερ μάρκετ. Είναι μια πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη ότι ο πόλεμος τον οποίο έχουμε κηρύξει στην ακρίβεια αρχίζει και φαίνεται από τα αποτελέσματα. Προφανώς και η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδά του και θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε μία αγορά η οποία λειτουργεί με διαφάνεια, με σωστούς κανόνες, με πραγματικό ανταγωνισμό, χωρίς ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι με την αφορμή και την είσοδό μας στο νέο ευρωπαϊκό πολιτικό κύκλο «θα επιμείνω στην προσπάθειά μου να υπάρξει ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στο ζήτημα των διαφοροποιημένων τιμών των πολυεθνικών επιχειρήσεων έτσι ώστε χώρες που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια να μην αναγκάζονται να πληρώνουν οι πολίτες τους ακριβότερα για ίδια προϊόντα». Αναφέρθηκε στην απάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιστολή του και στην αναγνώριση από μέρους της τής ορθότητας αυτών των επιχειρημάτων, αναμένοντας από την Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες.

Στη συνέχεια έκανε μνεία σε ένα άλλο ζήτημα που όπως είπε έχει να κάνει κυρίως με την καθημερινότητα των πολιτών που ζουν στο Λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη και αφορά στην ποιότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αναγνώρισε ότι για χρόνια δεν είχαν γίνει επενδύσεις ειδικά στα λεωφορεία που είναι σε μια κατάσταση μη- αποδεκτή για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. «Αυτό αρχίζει και αλλάζει» είπε και αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο του Ρέντη όπου είδε τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία που κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν προστεθεί στα 250 που κυκλοφορούν σήμερα 900 καινούργια λεωφορεία. Πρόσθεσε ότι σκοπός δεν είναι μόνο να αντικατασταθούν τα παλιά με νέα σύγχρονα και προσβάσιμα από όλους λεωφορεία αλλά να αυξηθεί και η συχνότητα των δρομολογίων ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες και να μην αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους οχήματα για τις απαραίτητες μετακινήσεις τους. Μίλησε για προσπάθεια που θα έχει συνέχεια και ότι γίνεται προσπάθεια εξασφάλισης πρόσθετων πόρων.

«Ένα άλλο ζήτημα το οποίο αξίζει να μνημονευτεί έχει να κάνει με τις επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό στην Παιδεία», τόνισε και αναφέρθηκε στην ανακοίνωση 10.000 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας. Εξήγησε ότι πέραν των μισών που αφορούν αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτήθηκαν, «το υπόλοιπο κομμάτι αφορά ουσιαστικά τη μετάπτωση αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε καθεστώς μονιμότητας» που είναι πολύ σημαντικό γιατί δίνει εργασιακή ασφάλεια και προβλεψιμότητα στους εκπαιδευτικούς μας.

Μητσοτάκης:

Τέλος θέλησε να σταθεί σε ένα ζήτημα που όπως είπε τον απασχολεί ιδιαίτερα κι έχει να κάνει και με το μήνυμα το οποίο οι πολίτες έστειλαν στις ευρωεκλογές. «Οι πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση και από το πολιτικό σύστημα αποτελεσματικότητα Οι πολίτες έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις και από τη συμπεριφορά του κάθε πολιτικού, πρώτα και πάνω απ’ όλα. Έχουν όμως και πολύ υψηλές απαιτήσεις και από τη συμπεριφορά του κάθε πολιτικού και νομίζω ότι τίποτα δεν ενοχλεί τους πολίτες περισσότερο από συμπεριφορές όσων κατέχουν εξουσία οι οποίες προβάλλουν μία εικόνα ότι οι πολιτικοί είναι σε μία διαφορετική συνομοταξία πολιτών που μπορούν να φέρονται μ’ έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που θα φερόταν ο οποιοσδήποτε πολίτης. Αυτές οι συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές. Γιατί τραυματίζουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες». Όπως είπε η χώρα έχει περάσει από πολλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς έχει τραυματιστεί υπενθυμίζοντας ενδεικτικά ότι «σήμερα συμπληρώνονται εννιά χρόνια από το τραγελαφικό δημοψήφισμα του 2015, που ίσως αποτέλεσε την κορωνίδα, το κρεσέντο του λαϊκισμού και της αναξιοπιστίας που τόσο ταλαιπώρησε τη χώρα». Για αυτό και τόνισε ότι θα επιμείνει πολύ σε ζητήματα ήθους και ύφους της πολιτικής συμπεριφοράς, διότι αυτά στα μυαλό των πολιτών έχουν πολλές φορές μεγαλύτερη σημασία και από την αποτελεσματικότητα».

Σακελλαροπούλου: Θα πρέπει όσο γίνεται να καταπολεμηθεί η ακρίβεια που υπονομεύει το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών

«Η ασφάλεια και το αίσθημα εμπιστοσύνης αποτελούν το θεμέλιο της συνύπαρξης και της κοινωνικής συνοχής», τόνισε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου «Το ίδιο και η καταπολέμηση των ανισοτήτων, η προστασία των μεσαίων στρωμάτων, των ευάλωτων ομάδων και γι αυτό πράγματι θα πρέπει όσο γίνεται να καταπολεμηθεί η ακρίβεια που υπονομεύει το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών και καθιστά τόσο δύσκολη την καθημερινότητα».

Η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι η ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία, στη δημόσια υγεία, στις δημόσιες συγκοινωνίες είναι πολύ σημαντικό πράγμα για τους πολίτες και θα πρέπει ακριβώς επειδή οι δημόσιες υπηρεσίες αφορούν το γενικό καλό να είναι υψηλού επιπέδου και βέβαια κανένας να μην αισθάνεται μόνος ή πολίτης δεύτερης κατηγορίας.

Σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς όπως είπε ότι διαπίστωσε και η ίδια, «ένα σημαντικό στοιχείο είναι η εξασφάλιση στέγης για τους ανθρώπους αυτούς», αναφερόμενη ειδικά σε μικρά μέρη όπου νέοι δάσκαλοι δίνουν μάχη για να εκπαιδεύουν τα ελληνόπουλα.

«Θα ήθελα κι εγώ να αναφερθώ σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου στη Θράκη», είπε η ΠτΔ αναφερόμενη στο συνέδριο που είχε οργανωθεί σε συνεργασία με το Ευγενίδειο Ίδρυμα για την κλιματική ανθεκτικότητα και την τοπική κοινωνία. «Αυτό που είδα για άλλη μια φορά στη Θράκη που πέρυσι βρέθηκε στο επίκεντρο μαζί με τη Θεσσαλία της κλιματικής κρίσης, ότι είναι σημαντικό να χαράσσονται πολιτικές σε σχέση και με τις τοπικές ανάγκες, να καλλιεργηθεί η οικολογική ευαισθησία και νομίζω ότι οι νέοι άνθρωποι ιδίως μπορούν να προσφέρουν πολλά σε αυτό, για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και των προβλημάτων από τις δυσμενείς της συνέπειες», τόνισε και ευχήθηκε σε όλους «καλό καλοκαίρι».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση