HomeΕΛΛΑΔΑΈνας ολοκληρωμένος οδηγός για την σωστή κατανάλωση πρωτεϊνούχων σκευασμάτων

Ένας ολοκληρωμένος οδηγός για την σωστή κατανάλωση πρωτεϊνούχων σκευασμάτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα πρωτεϊνούχα σκευάσματα έχουν τη δυνατότητα να απορροφούνται γρηγορότερα από τον οργανισμό και να έχουν άμεσα αποτελέσματα, όσον αφορά την αποκατάσταση των μυών και την σωστή ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο οι αθλητές που προπονούνται εντατικά, τρέφονται σωστά χωρίς ο οργανισμός τους να χάνει πολύτιμα διατροφικά συστατικά.

Οι πιο γνωστές πρωτεΐνες είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος https://mednatural.gr/blog/%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/kaliteri-proteinh-whey/ , που έχει μία εξέχουσα θέση ανάμεσα στα συμπληρώματα διατροφής και η πρωτεΐνη όγκου https://mednatural.gr/product-category/%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B5%CE%90%CE%BD%CE%B5%CF%82/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B5%CE%90%CE%BD%CE%B7-%CF%8C%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%85/ . Η ταχεία απορρόφησή τους, το πλήρες προφίλ αμινοξέων που διαθέτουν και η δυνατότητα γρήγορης αποκατάστασης των μυών, τις έχουν καταστήσει μια ιδανική επιλογή για όλους τους αθλητές αλλά κυρίως για όσους ασχολούνται με το bodybuilding και την άρση βαρών.

Την πρωτεΐνη ορού γάλακτος την συναντάμε σε τρεις μορφές, ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί. Σε συμπύκνωμα ορού γάλακτος (WPC), σε απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (WPI) και σε υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (WPH). Κάθε μορφή διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα. Η επιλογή έχει να κάνει με τους στόχους κάθε αθλητή, αλλά και με τις διατροφικές του ανάγκες και σωματοτυπο.

Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των WPC, WPI και WPH έγκειται στις μεθόδους επεξεργασίας τους. Το γάλα διαχωρίζεται κατά την παραγωγή του τυριού, σε  τυρόπηγμα που έχει στερεά μορφή και τον ορό γάλακτος που είναι σε υγρή μορφή. Το WPC είναι το αρχικό προϊόν, που λαμβάνεται με απλή ξήρανση του υγρού ορού γάλακτος. Το WPI υφίσταται περαιτέρω επεξεργασία, που περιλαμβάνει διήθηση και πρόσθετη ξήρανση για την εξάλειψη του μεγαλύτερου μέρους της λακτόζης, του λίπους και των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα να παράγεται μια συμπυκνωμένη πρωτεΐνη. Η επεξεργασία έπειτα μπορεί να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, με την διαδικασία της υδρόλυσης, που επιτρέπει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που η απορρόφησή της γίνεται πολύ πιο γρήγορα από τον οργανισμό.

Πλεονεκτήματα της πρωτεΐνη ορού γάλακτος WPC:

  • Έχει προσιτή τιμή, καθιστώντας την πρώτη σε πωλήσεις.
  • Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος WPC περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως οι ανοσοσφαιρίνες και λακτοφερρίνη, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Επίσης, προσφέρει μια υγιή δόση αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA), απαραίτητα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών.
  • Παράγεται σε αρκετά μεγάλη ποικιλία από γεύσεις, διευκολύνοντας τους αθλητές να την συνδυάζουν με χυμούς ή άλλα διατροφικά προϊόντα.

Μειονεκτήματα της πρωτεΐνη ορού γάλακτος WPC

  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη και μπορεί να είναι ακατάλληλη για άτομα με δυσανεξία, εμφανίζοντας πεπτική δυσφορία.
  • Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στο σκεύασμα WPC είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σύγκριση με τα σκευάσματα WPI και WPH.
  • Η πρωτεΐνη WPC μπορεί να μην είναι ιδανική για όσους ακολουθούν αυστηρές δίαιτες, λόγω της παρουσίας ορισμένων λιπών και υδατανθράκων.

Απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (WPI)

Το WPI υφίσταται μια πιο αυστηρή διαδικασία φιλτραρίσματος για την απομάκρυνση της λακτόζης, του λίπους και των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που συνήθως υπερβαίνει το 90%. Αυτό την καθιστά πρώτη σε προτιμήσεις από τους αθλητές με δυσανεξία στη λακτόζη ή όσους αναζητούν μια πηγή πρωτεΐνης υψηλής περιεκτικότητας.

Πλεονεκτήματα της WPI:

  • Το WPI διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης μεταξύ των τριών τύπων πρωτεΐνης ορού γάλακτος, προσφέροντας μια συμπυκνωμένη δόση πρωτεΐνης.
  • Είναι η πρώτη επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό, καθιστώντας την ευεργετική για την σωστή και γρήγορη αποκατάσταση μετά την προπόνηση, για την αναπλήρωση των αποθεμάτων μυϊκής πρωτεΐνης.
  • Λόγω της πρόσθετης επεξεργασίας, η WPI είναι γενικά πιο ακριβή από την WPC.
  • Έχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Η εκτεταμένη επεξεργασία μπορεί να αφαιρέσει ορισμένα από τα φυσικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό και βρίσκονται στην πρωτεΐνη WPC.
  • Δεν είναι τόσο γευστική, επειδή έχει αφαιρεθεί η λακτόζη, σε σύγκριση με την WPC.

Υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (WPH)

Η WPH, λόγω της υδρόλυσης, απορροφάται γρηγορότερα από τον οργανισμό, καθιστώντας την μία πηγή πρωτεΐνης για χρήση από αθλητές που θέλουν άμεσες επιδόσεις και αποτέλεσμα στο σώμα τους.

Η WPH παρέχει πρωτεΐνη στους μυς, ακόμη πιο γρήγορα από την WPC και την WPI πρωτεΐνη, μεγιστοποιώντας ενδεχομένως την αποκατάσταση μετά την προπόνηση. Επίσης, είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.