HomeHL-EconomyΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η επόμενη μέρα μετά την μεγάλη συμφωνία ύψους 3,2 δισ. με την Masdar

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η επόμενη μέρα μετά την μεγάλη συμφωνία ύψους 3,2 δισ. με την Masdar

Oι λεπτομέρειες ουσίας του deal και η ελάφρυνση κατά 1,1 δισ. του δανεισμού της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο τιμόνι μιας διεθνοποιημένης εταιρείας που θα έχει σημαντικό ρόλο στην στρατηγική ανάπτυξης της Masdar στην Ευρώπη θα παραμείνει για τουλάχιστον τρία χρόνια ο κ. Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος θα  συνεχίσει να επενδύει στην πράσινη ενέργεια ακόμη και μετά το deal με την εταιρεία από το Άμπου Ντάμπι. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπάρχει δέσμευση του επιχειρηματία να παραμείνει στην εταιρεία και για τρία επιπλέον χρόνια από την θέση του Προέδρου.

Με βάση την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Άραβες και ανακοινώθηκε χθες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει ισχυρή στο παιχνίδι των ΑΠΕ, σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Η εισηγμένη έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα (call option) να αγοράσει το 50% σε συγκεκριμένες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμιευτικά, υπεράκτια) συνολικής ισχύος 3 GW. Σημαντική δε πτυχή της συμφωνίας αποτελεί το γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορεί να εξαγοράσει το 50% του εμβληματικού έργου της Αμφιλοχίας  σε διάστημα εννέα μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής με προσυμφωνημένο τίμημα. Υπό την ομπρέλα του τομέα των υποδομών θα παραμείνει επίσης ο κλάδος του waste management που περιλαμβάνει τα έργα απορριμμάτων της Πελοποννήσου και της Ηπείρου (και επιπλέον έργα  όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό εισιτήριο) καθώς κρίνεται ότι υπηρετούν καλύτερα την στρατηγική του ομίλου στον τομέα των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων.  Ειδικά στη διαχείριση απορριμμάτων, υπενθυμίζεται ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δημοπρατηθούν έργα άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Μεγάλη συμφωνία

Η συμφωνία που «ψήθηκε» μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μηνών προβλέπει ότι η Masdar θα αποκτήσει άμεσα το 67% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και στην συνέχεια θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για να αποκτήσει και το υπόλοιπο ποσοστό, βγάζοντας την επιχείρηση από το χρηματιστήριο. Η μεγάλη συμφωνία επιτεύχθηκε με τίμημα 20 ευρώ ανά μετοχή που κρίνεται αρκετά υψηλό με πολλαπλασιαστή 16 φορές την λειτουργική κερδοφορία συγκριτικά με 10 έως 11 φορές που είναι αντίστοιχα μεγέθη εταιρειών του εξωτερικού. Πρόκειται για μια αγοραπωλησία που κρίνεται η μεγαλύτερη στο ελληνικό χρηματιστήριο και μία από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ.  Σημαντική παράμετρος, η οποία έπαιξε ρόλο στο ύψος του τιμήματος και στους ευνοϊκούς για τους μετόχους όρους της συναλλαγής είναι ότι για ένα μεγάλο τμήμα του χαρτοφυλακίου της η εταιρεία διαθέτει κλειδωμένες ταρίφες και έχει προχωρήσει σε ωρίμανση των έργων με εξασφαλισμένες άδειες και όρους σύνδεσης.

To deal αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους και αφού προηγουμένως εκπληρωθεί η έγκριση της συναλλαγής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρχές ανταγωνισμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και με δεδομένο ότι θα απαιτηθούν οι παραπάνω διαδικασίες, η δημόσια πρόταση αναμένεται μετά τον Αύγουστο.

Πώς επωφελείται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το 53,63% ελέγχεται από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (κατά 36,5%), τον κ. Περιστέρη (11,06%) και την Atale Enterprise (5,98%), συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά σημαντική ρευστότητα ύψους 880 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τα υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα της μητρικής εταιρείας, τα αναμενόμενα μερίσματα από το σύνολο των έργων που βρίσκονται ή θα μπουν σε λειτουργία τα αμέσως επόμενα χρόνια αλλά και τα ήδη εξασφαλισμένα περιθώρια επιπλέον μόχλευσης, η συνολική επενδυτική ισχύς του ομίλου ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα η εταιρεία θα ελαφρύνει τον ισολογισμό της από δάνεια ύψους 1,1 δις. που αφορούσαν σε γραμμές χρηματοδότησης του επενδυτικού πλάνου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και οι οποίες πλέον δεν συνυπολογίζονται στον δανεισμό του ομίλου. Με τον τρόπο αυτό ο καθαρός δανεισμός  (Pro-Forma) θα μηδενιστεί. Παράλληλα, η μητρική εταιρεία θα διαθέτει καθαρό ταμείο (net cash) 500 εκατ. ευρώ, ενώ όλος ο υπόλοιπος δανεισμός θα αφορά σε χρηματοδοτήσεις παραχωρήσεων (κυρίως αυτοκινητοδρόμων) χωρίς αναγωγή στη μητρική, δηλαδή έργων που εξυπηρετούν τα δάνειά τους μέσω προβλέψιμων και σταθερών ταμειακών ροών σε βάθος 25-30 χρόνων από τα έσοδά τους (διόδια).

Και σε επίπεδο κερδοφορίας όμως, αναμένεται αντιστάθμιση της συνεισφοράς της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Συγκεκριμένα, EBITDA αλλά και καθαρά κέρδη προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια από τη λειτουργία των νέων επενδύσεων του ομίλου και θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ λειτουργικής κερδοφορίας εντός των επόμενων πέντε ετών (2028).

Όσον αφορά στις ταμειακές ροές, η μητρική εταιρεία από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ λάμβανε κάθε χρόνο ένα μέρισμα της τάξης των 15-16 εκατ. ευρώ. Για το 2023 τα συνολικά μερίσματα/επιστροφές κεφαλαίου/αποπληρωμές ενδοομιλικών δανείων ξεπέρασαν τα 200 εκατ. (με το μέρισμα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να αντιπροσωπεύει ποσοστό μικρότερο του 10% των συνολικών ταμειακών ροών), ένα ποσό που αναμένεται να κινηθεί αυξανόμενο τα επόμενα χρόνια καθώς ωριμάζουν τα επενδυτικά έργα του ομίλου.

Η στρατηγική

Σύμφωνα με την διοίκηση, η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν είναι μία μεμονωμένη κίνηση, ούτε είναι απλά απόρροια της ευκαιρίας να πωληθεί σε ένα ελκυστικό τίμημα ο «πράσινος» βραχίονας του ομίλου.

Αντιθέτως, αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου στρατηγικού πλάνου που υλοποιεί αθόρυβα εδώ και χρόνια ο κ. Περιστέρης, με στόχο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μετεξελιχθεί από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αρχικά και τον μεγαλύτερο παραγωγό καθαρής ενέργειας μετέπειτα, σε έναν πλήρως καθετοποιημένο όμιλο, με το μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο υποδομών και παραχωρήσεων όχι μόνο πια σε ελληνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ταυτόχρονα, το νέο growth story της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό που αναζητά η διεθνής επενδυτική κοινότητα πλέον: ξεκάθαρη στόχευση, αποτελεσματική διάρθρωση, καθετοποίηση με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε επίπεδο κατασκευαστικής τεχνογνωσίας αλλά και εξειδικευμένης γνώσης στη μελέτη, χρηματοδότηση, υλοποίηση και λειτουργία μεγάλων έργων υποδομών, καθώς και υγιή θεμελιώδη, βασιζόμενα σε γερό ταμείο, δανεισμό χωρίς αναγωγή στη μητρική και προβλέψιμες, σταθερές και ισχυρές ταμειακές ροές σε βάθος δεκαετιών.

Το προφίλ της Masdar

Η Masdar αποτελεί τον πράσινο βραχίονα του Ηνωμένου Αραβικού Εμιράτου του Άμπου Ντάμπι σε όλη την Ευρώπη, η οποία στοχεύει σε παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ 100GW έως το 2030, υποστηρίζοντας την παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Σήμερα, η Masdar διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο από έργα συνολικής δυναμικότητας 20 GW.
newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση