HomeHL-GreeceΣΥΡΙΖΑ: Ελιγμοί Κασσελάκη απέναντι στην έμμεση αμφισβήτηση

ΣΥΡΙΖΑ: Ελιγμοί Κασσελάκη απέναντι στην έμμεση αμφισβήτηση

Σε θέση μάχης για την συνεργασία στην κεντροαριστερά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ανασχηματισμό επιχειρεί ο κ. Κασσελάκης να ανακατέψει την τράπουλα στην Κουμουνδούρου και στην κοινοβουλευτική ομάδα την ώρα που χαρτογραφείται και ο συσχετισμός στην Κεντρική Επιτροπή για την επικύρωση του οδικού χάρτη της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο εσωτερικό επικρατεί μεγάλος αναβρασμός με την ορθάνοιχτη συζήτηση περί  μεγάλης συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων να εξελίσσεται σε έμμεση αμφισβήτηση του ίδιου του προέδρου.

Ο κ. Κασσελάκης μπορεί από το βήμα της ΚΟ να δήλωσε παρών στη διεκδίκηση της ηγεσίας ενός νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, ωστόσο το ερώτημα είναι αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «θα έχει τότε τα τυπικά προσόντα» να μπει στην κούρσα, όπως λέει σε συνομιλητές του έμπειρο κομματικό στέλεχος.

«Οι πρόεδροι των κομμάτων δεν είναι coca cola, δεν πάνε με όλα» ήταν η απάντηση του Χρήστου Σπίρτζη στο σχετικό ερώτημα έχοντας ήδη προτείνει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να βγουν από τα κομματικά τείχη.

Και αυτό γιατί ο κ. Κασσελάκης έχει ήδη βάλει όρους και προϋποθέσεις που αυτομάτως σαμποτάρουν… το εγχείρημα.

Το βέτο στη Νέα Αριστερά για συμμετοχή της σε ένα ενδεχόμενο σύγκλησης των προοδευτικών δυνάμεων με την παράλληλη πρόσκλησή του στη Ζωή Κωνσνταντοπούλου γεννούν αντικειμενικά μια κομβική αντίφαση που δύσκολα θα αποδεχτούν όλοι οι άλλοι παράγοντες του χώρου όπως ήδη συζητείται από διάφορες πλευρές.

Tο όπλο παρα πόδα

Η σύγκλιση της κεντροαριστεράς είναι θέμα κοινωνικής ωρίμανσης και πολιτικής ωριμότητας τόνισε η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Open καλώντας μάλιστα την ηγεσία της Κουμουνδούρου να αναλογιστεί παράλληλα την μεγάλη σύγκληση που συντελέστηκε στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να συνεκτιμήσει στους υπολογισμούς της ότι «η ιστορία δείχνει ότι οφείλει κανείς να κοιτάζει πάντα στο μέλλον καθώς οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος που κλόνισαν κόμματα, στην πορεία γέννησαν και συγκλίσεις».

Πάντως η παλιά φρουρά τηρεί στάση αναμονής και τα βλέμματα για την ώρα είναι στραμμένα στο ΠΑΣΟΚ με τις εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη να συνδιαμορφώνουν το τοπίο στην κεντροαριστερά.

Για την ώρα τα ορόσημα είναι ταυτόσημα, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου και Συνέδριο για ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Οκτωβρίου, το μήνα που τοποθετούνται από πολλούς και οι κάλπες για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

«Υπονομευτές»

Την ίδια ώρα όσο δεν γίνεται γενναία αυτοκριτική για μια ακόμη φορά στοn ΣΥΡΙΖΑ για τα αίτια της νέας ήττας και της περαιτέρω πτώσης τόσο ανακάμπτουν και τα περί υπονομευτών του νέου προέδρου περιφερειακά της Κουμουνδούρου.

Οι ανησυχίες για τις προθέσεις του κ. Κασσελάκη εντείνονται καθώς και κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Κασελάκης χρέωνε ρόλο υπονομευτή σε συγκεκριμένα προβεβλημένα στελέχη, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Το γεγονός μάλιστα ότι αυτό γινόταν εν μέσω της προεκλογικής περιόδου δημιουργώντας φαινόμενα αποσυσπείρωσης ξένισε τα τοπικά στελέχη τα οποία θορυβήθηκαν για την ενότητα στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντικός παράγοντας ρήξης θα αποτελέσουν και οι αλλαγές που τρέχει στο κόμμα ο κ. Κασσελάκης που φτάνουν στον πυρήνα της λειτουργίας και της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ όπως η μετάλλαξη των καθοδηγητικών οργάνων σε όργανα επικύρωσης της αδιαμεσολάβητης σχέσης και αλληλεπίδρασης με τους ψηφοφόρους του.

Συσχετισμοί στην ΚΕ

Για αυτές τις αλλαγές πάντως ήδη από την πλευρά της ηγετικής ομάδας γίνεται χαρτογράφηση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία ετοιμάζεται να συνεδριάσει στο τέλος Ιουνίου.

Η έγκριση του οδικού χάρτη του κ. Κασσελάκη για την αλλαγή του καταστατικού περνά από το ανώτατο όργανο ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα επιδιωχθεί πριν την αδρανοποίησή της ενόψει του Συνεδρίου να εκλεγεί και νέα Πολιτική Γραμματεία.

Ο παράγοντας Πολάκης  

Στους συσχετισμούς στην κεντρική Επιτροπή υπερ της ηγεσίας μέχρι πρόσφατα είχε βαρύνοντα ρόλο ο Παύλος Πολάκης, ωστόσο η ηχηρή απουσία από την ΚΟ και τα μηνύματα που φτάνουν από την Κρήτης μαρτυρούν το βαρύ κλίμα στις σχέσεις των δυο ανδρών.

Τα σημάδια μετάλλαξης του κόμματος έχουν ήδη αρχίσει να προβληματίζουν στη μεγαλόνησο και για να περιγράψουν σχηματικά τη αίσθηση που έχουν για τις προθέσεις του κ. Κασσελάκη σημειώνουν ότι «σε λίγο δεν θα μπαίνεις στην Κεντρική Επιτροπή αν δεν φοράς γραβάτα».

Ο πρώην υπουργός υγείας μάλιστα δεν κρύβει τη δυσφορία του στους συνομιλητές του ωστόσο η εκτίμησή του για το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η κριτική και η ευθύνη για το κακό αποτέλεσμα απευθύνεται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές για τους χειρισμούς του το τελευταίο δεκαήμερο πριν τις κάλπες.

Συγκεκριμένα βλέπουν απώλεια 5 μονάδων στη εμφάνιση του κ. Κασσελάκη επί σκηνής με το σύζυγό του Τάιλερ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας, στο βίντεο στο tik tok με τον πρόεδρο να έχει πέσει στο έδαφος αγκαλιά με ένα σκυλάκι και στην υπόθεση του πόθεν έσχες.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση