HomePost ItΤοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την σύμβαση μεταξύ Δήμου, Πανεπιστημίου και ΑΜΗ

Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την σύμβαση μεταξύ Δήμου, Πανεπιστημίου και ΑΜΗ

Eρωτήματα για θέματα και χώρους Πολιτισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου, Πανεπιστημίου και Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου (ΑΜΗ) αποδεικνύεται ότι έρχεται για να καλύψει την ανάγκη του ΑΜΗ ως ΝΠΔΔ πλέον, για πιο εμπορευματική λειτουργία με καφέ και εστιατόρια όπως περιγράφεται, με βάση τις ανάγκες των κρουαζιερόπλοιων, των tour operators και του τουριστικού κεφαλαίου όπως έγινε και πρόσφατα με το ωράριο λειτουργίας του.

Η πολιτική αυτή που στηρίζεται με χέρια και με πόδια από τοπικό και κεντρικό κράτος διαχρονικά, συνδέεται και με την πρόσφατα ψηφισμένη οδηγία για την στρατηγική της ΕΕ στον Πολιτισμό («Εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού θεματολογίου για τον πολιτισμό») η οποία προκρίνει και επαυξάνει τις «πολιτιστικές» μπίζνες. Αντίστοιχους απαράδεκτους σχεδιασμούς κάνει και η δημοτική αρχή για την Βικελαία βιβλιοθήκη και άλλους χώρους πολιτισμού, μνημεία κ.ά. που δεν είναι της παρούσης.

Οι αιτίες της σημερινής κατάστασης του ΑΜΗ είναι:

-Η συστηματική και χρόνια υποστελέχωση του, ειδικά στη φύλαξη και καθαριότητα, με όμηρους δεκάδες συμβασιούχους αρχαιοφύλακες που για χρόνια προφέρουν τις υπηρεσίες τους, χωρίς να αποτελούν μόνιμο προσωπικό.

-Η εφαρμογή του νόμου 5021/2023, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση πριν από περίπου 1 ½ χρόνο και μετέτρεψε το ΑΜΗ μαζί με άλλα 4 μεγάλα μουσεία της χώρας σε ΝΠΔΔ, εντείνοντας την πολιτική των προκατόχων της για την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και υποταγή του στις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των εργαζομένων και άλλων φορέων.

Ταυτόχρονα εφαρμόζεται σχέδιο εντατικοποίησης της εργασίας των συμβασιούχων και μονίμων εργαζομένων στην φύλαξη, οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες, αφού προσλήφθηκαν πριν λίγες ημέρες μόλις 38 ημερήσιοι αρχαιοφύλακες και 2 νυχτοφύλακες, ενώ σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν, θα έπρεπε να είναι διπλάσιοι.

Κι όλα αυτά, προκειμένου να πέσει σαν ώριμο φρούτο και σαν δήθεν απαίτηση της κοινωνίας (βλέπε των tour operators και πιο ειδικά της κρουαζιέρας) η παράδοση των υπηρεσιών του Μουσείου σε εργολάβους, που και περισσότερα χρήματα κοστίζουν στο δημόσιο και χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες προσφέρουν.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης σήμερα είναι: από τη μια η ολοήμερη λειτουργία (8 πμ – 8 μμ πλην Τετάρτης) αλλά με κλειστό και πάλι το μισό Μουσείο (επάνω όροφος πλην τοιχογραφιών)! Χωρίς καθαριότητα από 1/1/2024! Αλλά βέβαια την ίδια ώρα το εισιτήριο καταβάλλεται ολόκληρο!!

Όσον αφορά την προγραμματική σύμβαση που εισηγείστε:

Ρωτάμε ποια θα είναι ακριβώς η ωφέλεια του δημότη από την «επέκταση» του Μουσείου, αν αυτό αποκτήσει ένα τεράστιο πωλητήριο, ή αν γίνει καφέ μπαρ και εστιατόριο;

Ο μόνος στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα του μουσείου, ώστε και με αυτή την πηγή εσόδων να γίνει «αυτόνομο και αυτοχρηματοδοτούμενο» και να μην επιβαρύνει το κεντρικό κράτος.

Επίσης η συνολικότερη ανάπλαση που αναφέρεται έχει σοβαρές ασάφειες και είναι προβληματική.

  1. Πώς θα γίνεται η πρόσβαση από το πωλητήριο στο ΑΜΗ; Αναφέρεται η σύνδεση όλων αυτών των χώρων μέσα από μια ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής. Τι ακριβώς ανάπλαση σχεδιάζεται εκεί; Οι γενικές αναφορές δεν δίνουν απαντήσεις. Η ανάπλαση αυτή είναι σίγουρο πως θα επηρεάσει σοβαρά και την κυκλοφορία σε όλο το κέντρο της πόλης. Μήπως θα έπρεπε να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη; Μήπως να συμμετέχουν και συγκοινωνιολόγοι εκτός από αρχιτέκτονες μηχανικοί; Έχουμε ήδη συζητήσει ξανά εδώ ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται πιο ολοκληρωμένα για να μην οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στο ήδη επιβαρυμένο κέντρο της πόλης.
  2. Τι θα γίνει στον Άγιο Φραγκίσκο που είναι μνημείο και το διαχειρίζεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων; Και, μιας και το αναφέρουμε, γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται και η Εφορεία στην προγραμματική σύμβαση όταν μιλάμε για μνημεία και αναπλάσεις στο κέντρο της παλιάς πόλης που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος; Επιτρέψτε μας να είμαστε επιφυλακτικοί. Μήπως σκόπιμα με τη συμμετοχή του Δήμου επιδιώκεται να «συγκαλυφθεί» μια τέτοια παράλειψη; Έτσι κι αλλιώς ο Δήμος δεν χρειάζεται να συμμετέχει σε Προγραμματική Σύμβαση για να παραχωρήσει άδειες και να διευκολύνει τις μελέτες.

Στο ερώτημα αν πρέπει το ΑΜΗ να μεγαλώσει την παρουσία του στην πόλη σε συνεργασία και με το Δήμο, απαντάμε και βέβαια πρέπει, με Μουσείο ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους. Αυτό όμως σημαίνει:

-Να καταργηθεί και για τα 5 μουσεία μας η λειτουργία τους ως ΝΠΔΔ και να επιστρέψουν στην πλήρη εποπτεία, έλεγχο και ευθύνη του ΥΠΠΟΑ, με κρατική χρηματοδότηση.

– Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού για να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων. Να μονιμοποιηθεί όλο το προσωπικό φύλαξης και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα, ώστε οι χώροι του Μουσείου να λειτουργούν όλο τον χρόνο αξιοπρεπώς και πλήρως.

-Με κάθε τρόπο να αποτραπεί η απαράδεκτη και βαθιά αντιλαϊκή τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται με πανάκριβα εισιτήρια. Να εξασφαλιστούν από το κράτος όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις (μορφωτικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές) για μαζική πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση