HomeHL-GreeceΜητσοτάκης: «Το 41% δεν υπάρχει πια» – Από Παρασκευή ο ανασχηματισμός

Μητσοτάκης: «Το 41% δεν υπάρχει πια» – Από Παρασκευή ο ανασχηματισμός

Την πρώτη του συνέντευξη μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

«Είμαι και προβληματισμένος και με έναν παράξενο τρόπο και ανακουφισμένος. Μας είπαν με τον τρόπο τους γίνετε καλύτεροι. Το 41% δεν υπάρχει πια σήμερα. Και αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA με τον Αντώνη Σρόιτερ.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, είπε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να είναι και λυτρωτικό, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πατήσει γκάζι στις μεταρρυθμίσεις. Συνοπτικά, είπε «Δεν θα κατεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών αυτής της κυβέρνησης».

Απαντώντας στο φλέγον ζήτημα του ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πως θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει χαμογελώντας πως το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής θα συνεδριάσει με την ίδια σύνθεση. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ανασχηματισμός να γίνει έως και την Παρασκευή.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στους υπουργούς περί αλαζονείας. «Αν είδαν κάποιοι τον κόσμο από ψηλά, δεν είναι κακό να το δουν κι από χαμηλά».

Αισθάνεστε ότι ήρθε η ώρα να γίνουν σημαντικές αλλαγές προσώπων; «Δεν είναι η απομάκρυνση από την κυβέρνηση τιμωρία» απάντησε και τόνισε πως πρέπει να ζυγίσει το κόστος και το όφελος της αλλαγής.

Θα μικρύνει το κυβερνητικό σχήμα; «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο ζήτημα της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης» αποφάνθηκε.

Επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα των Ευρωεκλογών, είπε πως οι πολίτες είπαν «σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, πιο γρήγοροι».

Εκμυστηρεύτηκε πως ήταν μια δύσκολη, κουραστική προεκλογική περίοδος.

«Ήταν μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία, κουραστική, πιστεύω ότι έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου στα στελέχη μας στον κομματικό μας μηχανισμό για τον αγώνα που έκαναν. Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε και αυτό με κάνει ταυτόχρονα να είμαι προβληματισμένος και με ένα παράξενο τρόπο ανακουφισμένος. Είναι γιατί πιστεύω πάντα στην σοφία του ελληνικού λαού. Αν ο λαός ήθελε με τον τρόπο του να μας στείλει ένα μήνυμα νομίζω ότι είναι καλύτερα που το έστειλε τώρα γιατί έχουμε 3 χρόνια μπροστά μας. Χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και να προβώ σε εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμα τους» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν το 2023 δεν μας ψήφισαν. Ως επι τo πλείστον δεν πήγαν κάπου αλλού. Έκατσαν σπίτι τους. Μας είπαν με τον τρόπο τους «σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνετε καλύτεροι» πρόσθεσε.

Περιγράφοντας το ιδεολογικό πλαίσιο που κινείται η Νέα Δημοκρατία το οριοθέτηση με τον όρο «υπεύθυνο πατριωτισμό».

Αναφερόμενος στην αποχή, είπε πως είναι μια πολιτική στάση.

Σε ό,τι αφορά την εκλογική απόδοση της αντιπολίτευσης, επισήμανε πως καταδικάστηκε σύσσωμη η λογική των «λεφτόδενδρων». Ξεράθηκαν τα λεφτόδενδρα για ακόμη μία φορά, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Επίσης, έδειξε πως οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης θα αφορά την αύξηση του εισοδήματος με γρηγορότερο ρυθμό απ’ ό,τι η ακρίβεια. Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει πως θα είναι στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού.

Όσον αφορά τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, κατέστησε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως ίσως έπρεπε να το «επικοινωνήσουμε με διαφορετική γλώσσα».

«Θα έχουμε επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν αδικίες», διαμήνυσε επιπροσθέτως και επισήμανε ότι αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της μεταρρύθμισης αυτής δεν θα αλλάξει.

Περαιτέρω, παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση υπέστη φθορά από τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, στεναχωρώντας παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027, τόνισε.

newsbomb.gr

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση