HomeHL-9Είδαμε την παράσταση «Θάψτε τους Νεκρούς» – Ένα αντιπολεμικό αριστούργημα του Irwin Shaw

Είδαμε την παράσταση «Θάψτε τους Νεκρούς» – Ένα αντιπολεμικό αριστούργημα του Irwin Shaw

Oι καθηγητές της ΕΛΜΕ Ηρακλείου έστειλαν ένα πανανθρώπινο μήνυμα μέσα από την τέχνη – Πολλοί μαθητές ανάμεσα στους θεατές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η θεατρική παράσταση «Θάψτε τους Νεκρούς» της ΕΛΜΕ Ηρακλείου σε σκηνοθεσία Έφης Περδικογιάννη, αναδεικνύει με καθηλωτικό τρόπο την ατέρμονη τραγωδία του πολέμου και την απελπισία που προκαλεί στους καθημερινούς ανθρώπους. Πρόκειται για ένα αντιπολεμικό δράμα, βαθιά συγκινητικό και επίκαιρο, που φέρει την υπογραφή του Αμερικανού συγγραφέα Irwin Shaw, γραμμένο το 1936 με φόντο έναν ανώνυμο πόλεμο. Η υπόθεση του έργου επίκαιρη όσο ποτέ!

ikona_viber_2024-06-09_08-46-52-160

Η Ιστορία

Το έργο εκτυλίσσεται σε ένα τυπικό πολεμικό σκηνικό: χαρακώματα, προτεταμένα όπλα, και νεκρούς στρατιώτες που θάβονται βιαστικά. Η σκηνή είναι οικεία και συνηθισμένη, έως ότου ένας νεκρός αποφασίζει να επαναστατήσει. Αρνείται να παραμείνει θαμμένος, επιμένοντας να ζήσει. Αυτός ο πρώτος παράτολμος νεκρός γίνεται ο καταλύτης μιας γενικευμένης εξέγερσης των νεκρών, οι οποίοι συνειδητοποιούν τη ματαιότητα του θανάτου τους και αποφασίζουν να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή. Η μόνη λύση που προτείνουν οι ισχυροί είναι η εντολή «Θάψτε τους νεκρούς!», μια δραματική και απάνθρωπη απόφαση που ενισχύει τη σύγχυση και την απελπισία που γεννά ο πόλεμος.

par1

Οι Συμβολισμοί

Μέσα από την ιστορία αυτή, ο Shaw αναδεικνύει την παράνοια του πολέμου και την ανείπωτη θυσία των απλών ανθρώπων που θυσιάζονται για τα συμφέροντα των λίγων. Ο πόλεμος, που διατρέχει την ανθρώπινη ιστορία σαν μια αιματοβαμμένη ρόδα, φαντάζει αδιαπέραστος και αμετακίνητος. Όμως, το έργο υπογραμμίζει την ανθρώπινη δύναμη και το δικαίωμα στην αντίσταση, ακόμα κι όταν αυτή η αντίσταση μοιάζει να υπερβαίνει τη λογική και τη φυσική τάξη.

Η Παράσταση

Η σκηνοθετική προσέγγιση της Έφης Περδικογιάννη είναι εξαιρετική, καταφέρνοντας να αποδώσει την αγωνία και τον παραλογισμό του πολέμου με τρόπο που καθηλώνει τον θεατή. Η ερμηνεία των ηθοποιών είναι άρτια, με ιδιαίτερη έμφαση στη σωματική έκφραση που αναδεικνύει τη βαθιά ανθρώπινη διάσταση των χαρακτήρων.

Συμπέρασμα

«Θάψτε τους Νεκρούς» δεν είναι απλώς μια θεατρική παράσταση, αλλά μια συγκλονιστική εμπειρία που αφυπνίζει συνειδήσεις και αναδεικνύει τη διαχρονική αλήθεια της ανθρώπινης κατάστασης. Το έργο του Shaw καταφέρνει να φέρει στο προσκήνιο τη διαρκή μάχη των απλών ανθρώπων ενάντια στις επιταγές των ισχυρών, υπενθυμίζοντας μας ότι, παρά τις τρομερές εξελίξεις και τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας, η ειρήνη και η δικαιοσύνη παραμένουν αέναα ζητούμενα.

Αν αναζητάτε μια παράσταση που θα σας προβληματίσει και θα σας συγκινήσει βαθιά, το «Θάψτε τους Νεκρούς» είναι σίγουρα μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Σήμερα είναι η τελευταία παράσταση στο Αστόρια.

Η παράσταση στο Αστόρια

Για τρεις ημέρες (07, 08, 09/6) οργάνωσε τις παραστάσεις στο Αστόρια η θεατρική ομάδα της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, με μεγάλη συμμετοχή του θεατρόφιλου κοινού. Οι ερμηνείες «έκλεψαν» την παράσταση και καταχειροκροτήθηκαν. Ανάμεσα στο κοινό πολλοί μαθητές που έσπευσαν να παρακολουθήσουν τους καθηγητές τους σε έναν άλλο ρόλο! Σήμερα 09/6 είναι η τελευταία παράσταση, μην τη χάσετε!

ikona_viber_2024-06-09_08-46-52-291

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Έφη Περδικογιάννη

Κινησιολογία: Ρενή  Παπαδάκη-Πλουμίδου

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Νίκος Σκιαδάς

Σκηνογραφία: Ειρήνη Σπυριδάκη

Ενδυματολογία: Ντεσισλάβα Τοπάλοβα

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κατσούλη

Μακιγιάζ : Κωνσταντίνος Μανιάς

Σχεδιασμός – Επιμέλεια  ήχου- φωτισμού : Αντώνης Αλεξάκης

Σχεδιασμός αφίσας- προγράμματος : Ρένα Χατζηανέστη

ΔΙΑΝΟΜΗ

1ος φαντάρος / Τζων: Γιώργος Βουζαξάκης

2ος φαντάρος / Τζίμυ : Δημήτρης Καλογεράκης

Λοχίας /Χένρι : Νίκος Νικολάκης

Ιερέας/ Μόργκαν : Γιάννης Διαμαντίδης

Στρατηγός: Στέλλα Αραβιάκη

Γιατρός: Κατερίνα Δαμιανάκη

Στενογράφος: Τζωρτζίνα Βογιατζάκη

Ρεπόρτερ: Κατερίνα Καφούση

Διευθύντρια εφημερίδας : Κατερίνα Κεχαγιαδάκη

Πόρνη: Ευαγγελία Καλογερίδη

Μπέσι: Μαρία Συγγελάκη

Τζόαν : Αλέξια Αγαπάκη

Τζούλια : Μάρω Σωμαράκη/Αναστασία Φαβιάνου

Τομ : Γιώργος Παυλίδης

Κάθριν : Βάσω Μοσχούρη

Κα Ντην : Μαρία Κατσούλη

Ουέμπστερ : Χριστόφορος Κουτελιέρης

Μάρθα/ Ηχογραφημένη φωνή : Σωτηρία Βλαχάκη

 

Αλκινόη Μοσχίδου

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση