HomePost ItΛαϊκή Συσπείρωση: Αξιοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» σε όφελος του λαού.

Λαϊκή Συσπείρωση: Αξιοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» σε όφελος του λαού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Λαϊκή Συσπείρωση υποστηρίζει πως η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα της πρόσφατης πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα. Η απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αναθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την «αξιοποίηση» της έκτασης του αεροδρομίου μετά τη μεταφορά του στο Καστέλλι, έχει εγείρει έντονες αντιδράσεις.

Αυτή η κίνηση θεωρείται ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, αφαιρώντας από τον λαό δημόσια περιουσία και ελεύθερη πρόσβαση, προκειμένου να ικανοποιηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα. Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλα αστικά κόμματα, τα οποία υποστηρίζουν τη στρατηγική της ιδιωτικοποίησης υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούνται συνυπεύθυνοι για αυτή την πολιτική.

Ακολουθεί η ανακοίνωση: 

H ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», μέσα από την ανάθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ στο ΤΑΙΠΕΔ της εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας για την «αξιοποίηση» της έκτασης του αεροδρομίου που θα απελευθερωθεί μετά τη μεταφορά του στο Καστέλλι, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, αφαιρώντας από τον λαό δημόσια περιουσία, την ελεύθερη πρόσβαση και την αξιοποίησή της για τις λαϊκές ανάγκες.

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα είναι συνυπεύθυνοι. Συμφωνούν στη στρατηγική της ιδιωτικοποίησης, που είναι και βασική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στο πώς θα παραδοθεί με διαδικασίες fast track στο ιδιωτικό κεφάλαιο η λαϊκή περιουσία (αεροδρόμια, λιμάνια, ελεύθεροι χώροι, βουνά, αιγιαλοί, κλπ.). Ειδικότερα, η ένταξη του αεροδρόμιου του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» στο ΤΑΙΠΕΔ,  προβλέπονταν από το 3ο μνημόνιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που και με τα δύο χέρια το ψήφισαν, από κοινού, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Τη συγκεκριμένη  πολιτική στηρίζουν και στην περιφέρεια οι εκπρόσωποι  αυτών των κομμάτων, με «πλούσια πείρα» πχ για την  παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της Πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, για να χτίσει 5άστερα Ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και καζίνο, εγκωμιάζοντας, μάλιστα, υπουργοί και τα στελέχη της Τοπικής Διοίκησης «τη μεγάλη συμβολή των επενδύσεων αυτών στην ενίσχυση της τουριστικής εικόνας του νησιού, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.». Το ίδιο ισχύει και για την επέλαση στην Κρήτη, σε βάρος του λαού, των  ομίλων της Ενέργειας, με τη «βούλα» της περιφερειακής αρχής, κ.α.

Μόνο το ΚΚΕ τοποθετήθηκε έγκαιρα, ολοκληρωμένα και με συνέπεια για το θέμα του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Μόνο το ΚΚΕ αποκάλυψε και την  πιθανή αξιοποίηση μέρους του αεροδρομίου ως στρατιωτική βάση ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για Νατοϊκούς σκοπούς.

Το ίδιο και οι εκλεγμένοι της  «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμο και περιφέρεια,  ζητώντας τον αποκλεισμό οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίησης του χώρου του αεροδρομίου και την εξασφάλιση της αξιοποίησης των πάνω από τρεισήμισι χιλιάδων στρεμμάτων, που είναι λαϊκή περιουσία, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με ευθύνη του κράτους,  με υποδομές  δημόσιες και δωρεάν, αναψυχής, αθλητισμού, μόρφωσης, πολιτισμού, πρασίνου και ελεύθερου χώρου,  σχολικής στέγης της περιοχής της Ν. Αλικαρνασσού.  Και για οποιαδήποτε άλλη λαϊκή ανάγκη,  με υποδομές με πρόσβαση ελεύθερη για όλο τον λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεών τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

Το μόνο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ δίλημμα που τίθεται για το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» είναι σε όφελος τίνος θα γίνει η αξιοποίηση.  Σε όφελος του ηρακλειώτικου λαού ή των «επενδυτών» για την αύξηση της κερδοφορίας των κεφαλαίων τους.

Με βάση τα παραπάνω επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η Διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης για απαίτηση από την κυβέρνηση:

Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ανάπλαση της περιοχής για την κάλυψη λαϊκών αναγκών,  με υποδομές με πρόσβαση ελεύθερη για όλο τον λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεων τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ- ΒΡΥΣΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση