HomeHL-GreeceΣαν σήμερα: 50 χρόνια οι σκύλοι «βοηθούν» την Ελληνική Αστυνομία

Σαν σήμερα: 50 χρόνια οι σκύλοι «βοηθούν» την Ελληνική Αστυνομία

Θεωρούνται ικανώτατοι ντεντέκτιβς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαν σήμερα πριν από 50 σχεδόν χρόνια, το 1975, οι σκύλοι «εισήχθησαν» στις αστυνομικές δυνάμεις για την ανεύρεση ναρκωτικών ουσιών. Από τότε μέχρι σήμερα εργάζονται αδιάλειπτα για το κοινό καλό. Ποια είναι όμως η ιστορία των αγαπημένων τετράποδων ως ντεντέκτιβς;

Η ιστορία των αστυνομικών σκύλων στην Ελλάδα

Σήμερα η Αστυνομία αριθμεί 188 αστυνομικούς σκύλους, με ράτσες όπως Γερμανικά ποιμενικά, retriever Golden ή Labrador και Μαλινουά (Βέλγικα Ποιμενικά). Εδρεύει στην Αθήνα, όπου κατανέμονται 71 σκύλοι, ενώ άλλοι 25 υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι στις πρωτεύουσες νομών ανά την Ελλάδα σε διάφορες Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Η συνδρομή τους στο πολυσχιδές έργο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σημαντική και ιδιαίτερα στον τομέα ανεύρεσης ναρκωτικών ουσιών, στον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και στην ενίσχυση των πεζών περιπολιών. Αυτές είναι και οι τρεις ειδικότητες συνοδών-χειριστών αστυνομικών σκύλων, κάθε μία με τα δικά της συγκεκριμένα καθήκοντα.

k9skyloi23-300x225 12082012-k9evros1-300x22512082012-k9evros8-300x225

Οι σκύλοι που επιλέγονται για να εκπαιδευτούν, προέρχονται από αγορές, αλλά κυρίως από δωρεές ιδιωτών ή συνοδών χειριστών, όπως γίνεται σε πολλά κράτη στον κόσμο. Στη συνέχεια, αξιολογούνται από εκπαιδευτές, βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί, οι οποίες εκτός από τα δεδομένα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν και αφορούν τη δυνατότητα εκπαίδευσής τους, εστιάζουν στην ικανότητα ανταπόκρισης στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, κλιματολογικές συνθήκες κ.λ.π.

Οι απαιτήσεις, οι προδιαγραφές, τα κριτήρια επιλογής σκύλου και οι συνθήκες εκπαίδευσης διαφέρουν από κράτος σε κράτος. Μετά την επιλογή του ξεκινάει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και γνωριμίας του σκύλου με τον Αστυνομικό συνοδό.

Οι αρμοδιότητες του συνοδού-χειριστή είναι η συνεχής περιποίηση, φροντίδα και εκπαίδευση του σκύλου του, με τον οποίο καλλιεργείται μια άριστη σχέση μεταξύ τους, κάτι που επιδιώκεται και ως χαρακτηριστικό του εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου.

Οι αστυνομικοί σκύλοι συμβάλλουν στην πρόληψη και καταστολή που επιχειρείται γενικότερα από την Ελληνική Αστυνομία. Η παρουσία του σκύλου εμπνέει ένα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας, ενώ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για οποιοδήποτε, αφού οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικοποιημένοι και φιλικοί προς τους πολίτες. Η εμπιστοσύνη και αποδοχή του κόσμου πιέζει στην συνεχή παρουσία σκύλου και έτσι η χρήση τους σήμερα είναι επιβεβλημένη.

Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων – ΡΑΤΣΕΣ

Οι ράτσες που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα είναι Γερμανικά ποιμενικά, retriever Golden ή Labrador και Μαλινουά (Βέλγικα Ποιμενικά), λόγω της αφθονίας στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά. Είναι τρεις εύκολα εκπαιδεύσιμες ράτσες και πρόκειται για πολύ κοινωνικούς, πειθαρχήσιμους και δεκτικούς σκύλους, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ανίχνευση ναρκωτικών ή εκρηκτικών και στην ενίσχυση των πεζών περιπολιών.

k9skyloi9-300x200 12082012-k9evros3-300x225

Σήμερα τα δεδομένα για την επιλογή σκύλου έχουν διαφοροποιηθεί και δεν θεωρείται ένας σκύλος κατάλληλος απλά και μόνο απο τη ράτσα του. Εξερευνώνται τα χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες και οι ικανότητες του κάθε σκύλου ξεχωριστά και στη συνέχεια εκπαιδεύεται στον τομέα που αποδίδει περισσότερο, ανεξάρτητα απο τη ράτσα του.

Τα χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν κατά την επιλογή σκύλων, είναι ο υποψήφιος για αγορά σκύλος να είναι ηλικίας έως δύο ετών, ανεξαρτήτως φύλου, να είναι ιατρικά ελεγμένος και να μην παρουσιάζει δυσπλασίες.

Αν περάσει ένας μήνας και ο σκύλος δεν ανταποκρίνεται στην εκπαίδευση, ο προμηθευτής υποχρεούται να τον πάρει πίσω και να προμηθεύσει την Υπηρεσία με άλλον. Αξιολογούνται και επιλέγονται ικανά σκυλιά να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές με γνώμονα το συμφέρον της υπηρεσίας γενικά.

Τα Λαμπραντόρ χρησιμοποιούνται κυρίως στην ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών. Είναι σκύλοι χαμηλών τόνων, χωρίς την ενέργεια που απαιτείται στην περιπολία, γι’ αυτό και δεν ενδείκνυνται για σκύλοι περιπολίας, σε αντίθεση με το γερμανικό Ποιμενικό και το Μαλινουά, τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως. Τα Μαλινουά είναι περισσότερο δραστήρια, πιο κινητικά και με μεγαλύτερες αντοχές και έτσι ενισχύουν την πεζή περιπολία. Δεν αποκλείεται οι σκύλοι αυτοί να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους τομείς, ανάλογα με τις ικανότητες τους.

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση