HomeHL-WorldΙράν: Δύσκολη η επόμενη μέρα μετά τον θάνατο του Ραϊσί – Τα νέα δεδομένα για τη Μέση Ανατολή

Ιράν: Δύσκολη η επόμενη μέρα μετά τον θάνατο του Ραϊσί – Τα νέα δεδομένα για τη Μέση Ανατολή

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι τι θα σήμαινε για τις περιφερειακές εξελίξεις ο θάνατος του Ιρανού προέδρου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα δεδομένα για το Ιράν αλλά και για τη Μέση Ανατολή, που συγκλονίζεται από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, δημιουργεί ο θάνατος του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, από τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε από το Αζερμπαϊτζάν το απόγευμα της Κυριακής.

Η εξέλιξη έρχεται εβδομάδες αφότου το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ ως απάντηση σε ένα φονικό χτύπημα στο διπλωματικό του συγκρότημα στη Δαμασκό. Η διεθνής κοινότητα παρακολούθησε με προσοχή την κατάσταση, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα και οι γειτονικές χώρες καθώς κυριαρχεί η ανησυχία για το τι θα σήμαινε για τις περιφερειακές εξελίξεις ο θάνατος του Ιρανού προέδρου.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ραϊσί και ανακοίνωσε ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινού προέδρου και έχει στη διάθεσή του 50 ημέρες για τη διοργάνωση προεδρικών εκλογών, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Παράλληλα η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά τον θάνατο του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν διορίζει προσωρινό υπουργό Εξωτερικών της χώρας τον Αλί Μπαγερί Κανί.

Αβέβαιη η επόμενη μέρα

Στο εσωτερικό του Ιράν, εκτιμάται ότι ανοίγει μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Ο θάνατος του Ραϊσί, έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης διαφωνίας στο εσωτερικό της χώρας για μια σειρά από πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις. Οι κληρικοί ηγέτες του Ιράν αντιμετωπίζουν διεθνή πίεση για το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμα, και τους στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ηγεσία του Ιράν αντιμετώπισε πρόσφατα μια έκρηξη λαϊκής διαφωνίας στους δρόμους της χώρας της, καθώς τα χρόνια κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν πλήξει σκληρά τους πολίτες, όπως αναφέρεται σε ανάλυση του cnn.com. Η χώρα συγκλονίστηκε από διαδηλώσεις υπό την ηγεσία της νεολαίας κατά της θεοκρατικής εξουσίας και της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί το 2022, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τη διαβόητη «αστυνομία ηθών» του Ιράν.

Οι ιρανικές αρχές έχουν έκτοτε εξαπολύσει μια διευρυνόμενη καταστολή των διαφωνούντων ως απάντηση στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Αυτή η καταστολή έχει οδηγήσει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μερικές από τις οποίες ισοδυναμούν με «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Και ενώ οι διαμαρτυρίες προς το παρόν έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό, η αντίθεση στην ηγεσία του κλήρου παραμένει βαθιά εδραιωμένη μεταξύ πολλών Ιρανών, ειδικά των νέων, οι οποίοι λαχταρούν μεταρρυθμίσεις, θέσεις εργασίας και απομάκρυνση από την ασφυκτική θρησκευτική διακυβέρνηση.

Αχαρτογράφητα νερά

Όπως σημειώνει ο Guardian ο θάνατος του Ραϊσί θα ενισχύσει την αίσθηση μιας χώρας που βρίσκεται ήδη σε πολιτική μετάβαση. Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «ένα νέο σκληροπυρηνικό κοινοβούλιο εξελέγη μόλις την 1η Μαρτίου, κατά την οποία η συμμετοχή σε ορισμένες περιφέρειες έπεσε κάτω από το 10%, και συνολικά η συμμετοχή σε εθνικό επίπεδο έφτασε μόλις το 41% – ένα χαμηλό ρεκόρ».

«Μεταρρυθμιστές ή μετριοπαθείς πολιτικοί είτε αποκλείστηκαν είτε ηττήθηκαν κατά κράτος με αποτέλεσμα το νέο κοινοβούλιο του Ιράν να είναι διχασμένο ανάμεσα στους παραδοσιακούς σκληροπυρηνικούς και την υπερσυντηρητική ομάδα γνωστή ως Paydari ή Μέτωπο Σταθερότητας» συνεχίζεται στην ανάλυσή και προστίθεται, ότι γίνεται πιο έντονη η αίσθηση ότι το Ιράν μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά μετά τον ουσιαστικό αποκλεισμό των μεταρρυθμιστών από τη συμμετοχή στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά από το 1979.

Τους τελευταίους μήνες ο Ραϊσί, που εξελέγη πρόεδρος το 2021 αλλά στην πράξη επιλέχθηκε από τον ανώτατο ηγέτη, αναφέρθηκε ως πιθανός διάδοχος του Χαμενεΐ. Ο θάνατός του, θα ανοίξει ένα ακανθώδες μονοπάτι για τον γιο του Χαμενεΐ, Μοϊτάμπα, αναφέρει η εφημερίδα.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση