HomeHL-HealthΑγχος της Κυριακής: Γιατί προκαλείται, πώς θα το αντιμετωπίσετε – Τα συμπτώματα

Αγχος της Κυριακής: Γιατί προκαλείται, πώς θα το αντιμετωπίσετε – Τα συμπτώματα

Πώς ακριβώς και γιατί μας καταβάλλει το λεγόμενος άγχος της Κυριακής και πως μπορούμε να γλιτώσουμε από την κυριακάτικη ανησυχία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

 

Σε όλους μας έχει συμβεί. Μετά από ένα φοβερό Σαββατοκύριακο γεμάτο στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης, ξαφνικά το στρες για την νέα εβδομάδα μας κατακλύζει. Η ενέργειά μας μειώνεται, η καλή μας διάθεση χάνεται και το υπόλοιπο της Κυριακής είναι γεμάτο άγχος, ένταση και ανησυχία, φαινόμενο γνωστό ως «Sunday scaries» ή το «άγχος της Κυριακής».

Τι είναι τα «Sunday Scaries»;

Χρησιμοποιούμε τον συγκεκριμένο όρο για να περιγράψουμε το αίσθημα ανησυχίας που νιώθουμε καθώς το Σαββατοκύριακο πλησιάζει στο τέλος του. Πρόκειται για ένα είδος προληπτικού ή προκαταβολικού άγχους, σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινικής του Κλίβελαντ, καθώς αισθάνεστε ανησυχία για την εβδομάδα που πρόκειται να ξεκινήσει.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι εντείνεται την Κυριακή, καθώς τότε συνειδητοποιείτε ότι σύντομα θα πρέπει να επιστρέψετε στις εβδομαδιαίες σας υποχρεώσεις και στη γρήγορη πολυάσχολη καθημερινότητα.

Πρόκειται για μια αρκετά συνηθισμένη συναισθηματική εμπειρία, αναφέρει το vita.gr που συνήθως συμβαίνει αργά το απόγευμα ή το βράδυ της Κυριακής αλλά είναι επίσης πιθανό να ξυπνήσετε με άγχος το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινικής του Κλίβελαντ.

Από τι προκαλείται το «άγχος της Κυριακής»;

Βασική αιτία των «Sunday Scaries» είναι το εργασιακό στρες, που συχνά μας κρατά ξάγρυπνους καθώς σκεφτόμαστε όλα όσα έχουμε να κάνουμε την εβδομάδα που έρχεται. Η έλλειψη ύπνου μπορεί στη συνέχεια να εντείνει αισθήματα άγχους και ανησυχίας, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν το «άγχος της Κυριακής» περιλαμβάνουν:

Οι πολλές ευθύνες στο σπίτι.

Ο φόβος μιας ενδεχόμενης κουραστικής εβδομάδας.

Η δυσκολία στην εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Deadline, προθεσμίες ή αγχωτικά γεγονότα.

Τα σωματοποιημένα συμπτώματα που προκαλεί το άγχος της Κυριακής

Όπως αποκαλύπτουν οι ειδικοί του Κλίβελαντ, το στρες που αισθάνεστε μπορεί να μετατραπεί σε σωματικά συμπτώματα, με τα πιο συνηθισμένα να περιλαμβάνουν:

Ταχυπαλμία

Έντονη εφίδρωση

Δυσκολία στην αναπνοή

Στομαχόπονος

Δυσκολία στον ύπνο

Πονοκέφαλος

Πώς θα απαλλαγείτε από τα συμπτώματα

Με προγραμματισμό και προετοιμασία, μπορείτε να ξεπεράσετε το άγχος της Κυριακής και να νιώσετε έτοιμοι για την εβδομάδα που έρχεται.

– Βγείτε στο φως

Γνωστή είναι η ευεργετική επίδραση του ήλιου για την υγεία μας, μιας και έκθεση στο φυσικό φως ενισχύει την διάθεση και μας γεμίζει με πολύτιμη ενέργεια.

Το φυσικό φως μπορεί επίσης να συμβάλλει στην ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, του εσωτερικού ρολογιού που είναι υπεύθυνο για τις ώρες ύπνου και αφύπνισης.

– Κοιμηθείτε (σχετικά) νωρίς

Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να μείνετε ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, είναι καλύτερα να ξεκινήσετε την νέα εβδομάδα αφού έχετε κοιμηθεί και ξεκουραστεί επαρκώς.

Ο ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε ψυχικά, σωματικά και συναισθηματικά για το δύσκολο ή πολυάσχολο πρωί της Δευτέρας. Για αυτό ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα πηγαίνετε για ύπνο και τηρήστε την.

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε και το εσωτερικό σας ρολόι, ώστε ο ύπνος σας να μη διαταράσσεται.

Αποφύγετε τον μεσημεριανό ύπνο

Ενώ μπορεί να αποτελεί συνώνυμο της χαλάρωσης, στην πραγματικότητα ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να διαταράξει τον βραδινό, καθώς πιθανότατα δεν θα νυστάζετε τόσο με αποτέλεσμα να μείνετε ξύπνιοι για περισσότερο.

Για να αντιμετωπίσετε την υπνηλία στη μέση της ημέρας, δοκιμάστε να σηκωθείτε από τον καναπέ και να δραστηριοποιηθείτε. Δοκιμάστε να πάτε μια βόλτα ή απλά να κάνετε μερικές δουλειές του σπιτιού για να μη μείνουν για τη Δευτέρα.

Η άσκηση αποτελεί ταυτόχρονα και μια από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για το άγχος. Μάλιστα, δε χρειάζεται να κάνετε κάποια συγκεκριμένη προπόνηση.

Mπορεί να είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα κινήσει το σώμα σας, εμποδίζοντάς σας από το να κοιμηθείτε.

tovima.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση