HomeHL-9Κυρανάκης από Χανιά: Τελευταία προθεσμία η 30η Νοεμβρίου για δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

Κυρανάκης από Χανιά: Τελευταία προθεσμία η 30η Νοεμβρίου για δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

Τι ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οριστική και τελική προθεσμία για τη δήλωση πάσης φύσεως ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι η 30η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους και άλλη παράταση δεν θα δοθεί. Αυτό ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιηθηκε στο δημαρχείο Χανίων την Τρίτη με αντικείμενο την κτηματογράφηση.

Στα Χανιά το ποσοστό που έχει επιτευχθεί στη διαδικασία είναι πενιχρό, μόλις 43%, αλλά το υπουργείο επιθυμεί αυτό να φτάσει στο 65% ως τις 30 Νοεμβρίου, ώστε να προχωρήσει στη δεύτερη φάση.

Για την επίτευξη του στόχου, εκτός από τους ιδιώτες, οι δήμοι αλλά και η Εκκλησία καλούνται επίσης να δηλώσουν τα δικά τους ακίνητα, καθώς είναι οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες γης, ώστε να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό κάλυψης.

Το βασικό πρόβλημα που ανακύπτει είναι γνωστό: ότι σε πολλές περιπτώσεις ούτε οι ιδιοκτήτες ούτε οι δήμοι έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που κατοχυρώνουν την ιδιοκτησία τους. Είτε πρόκειται για περιπτώσεις χρησικτησίας, είτε κληρονομιάς, είτε ακόμα, όσον αφορά τους δήμους, απόλυτη ανυπαρξία κανενός είδους εγγράφου, καθώς θα πρέπει να δηλωθούν και πλατείες, σχολεία, αντλιοστάσια, βοσκότοποι κ.α.

Ο υφυπουργός επισήμανε στη σύσκεψη ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να επιβάλει πρόστιμα, τόνισε όμως σε δηλώσεις του ότι όποιος δεν δηλώσει το ακίνητό του, στη συνέχεια θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να αποδείξει στα δικαστήρια ότι πράγματι αυτό του ανήκει, έχοντας απέναντι είτε άλλον ιδιώτη, είτε το δημόσιο. Επίσης, η δήλωση στο Κτηματολόγιο ισχυροποιεί, όπως τόνισε, τη θέση του ιδιοκτήτη που έχει προβεί σε διαδικασία ένστασης στους δασικούς χάρτες.

«Στα Χανιά λείπουν 329.000 περιουσιακά δικαιώματα που πρέπει να δηλωθούν. Παρουσιάσαμε τον ψηφιακό χάρτη που είναι προσβάσιμος σε όλους (https://maps.ktimatologio.gr/) και εκεί με απλό τρόπο μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να εντοπίσει το ακίνητο που θέλει να δηλώσει και να το κατοχυρώσει ηλεκτρονικά, προσκομίζοντας είτε τον τίτλο κτήσης του, είτε, αν δεν έχει συμβόλαιο, το Ε9 και μια ένορκη βεβαίωση για να κατοχυρώσει τη γη του.

Αν συμφωνεί με αυτό που έχει καταγράψει ο ανάδοχος, μπορεί να το δηλώσει. Αν δεν συμφωνεί, μπορεί να σχεδιάσει πάνω στον χάρτη το ακίνητό του. O πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για ολοκλήρωση του Κτηματολογίου το 2025 και άλλη παράταση πέραν της 30ης Νοεμβρίου δεν θα δοθεί.

Όποιος δεν δηλώσει, είναι πάρα πολύ πιθανό να καταλήξει στα δικαστήρια για να αποδείξει ότι έχει δίκιο, διότι μπορεί να έρθει σε διαμάχη με άλλον ιδιώτη που θα δηλώσει ψευδώς ή με έναν λιγότερο ισχυρό τίτλο το ακίνητο – γι’ αυτό έχει σημασία να μην περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή – είτε διότι θα πρέπει να αποδείξει στο κράτος αυτό που θα μπορούσε να κάνει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Εμείς δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε κανέναν,  αλλά η μελέτη είναι ανοικτή τρία χρόνια και έχουν δοθεί πολλαπλές παρατάσεις.

Ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα στο Κτηματολόγιο βάζει το ακίνητο εντός συναλλαγής και θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και στην εξέταση τυχόν ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες», δήλωσε ο κ. Κυρανάκης.

Από την πλευρά των δήμων επισημάνθηκε ότι πρέπει να καλυφθεί το κόστος της καταγραφής αυτής, ότι θα πρέπει επίσης να νομιμοποιηθεί η δημοτική οδοποιία, ενώ όσο αφορά τα δημοτικά ακίνητα θα υπάρξει και μια τυποποίηση δηλώσεων που θα κάνουν οι δήμοι για ακίνητα που δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας.

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να προχωρήσουν τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο:

«Θα πρέπει τους επόμενους μήνες όλοι να φροντίσουν να δηλώσουν την περιουσία τους ώστε να ξεκαθαρίσουμε το ιδιοκτησιακό της χώρας. Έχει μπει στην τελική ευθεία με έναν σταθερό και καθαρό τρόπο και έχουμε ευθύνη να κατοχυρώσουμε την ιδιοκτησία μας με τρόπο που δεν θα αμφισβητείται στο μέλλον.

Ο δήμος Χανίων έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να ολοκληρώσει την τοπογράφηση όλων των ακινήτων του και το επόμενο διάστημα αυτά θα ενσωματωθούν στο σύστημα, αλλά θέσαμε και εμείς ζητήματα κόστους που πρέπει να ελαφρυνθεί, όπως και του χαρακτηρισμού δημοτικής και επαρχιακής οδοποιίας», ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης.

Εκτενέστερα στα αιτήματα των δήμων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης:

«Οι δήμοι έχουν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ακινήτων να δηλώσουν, είναι χιλιάδες. Ο κ. υπουργός κατανόησε ότι δεν μπορούμε να επιβαρυνθούμε αυτό το κόστος. Επίσης, η δημοτική και αγροτική οδοποιία είναι εντελώς αχαρτογράφητη και είχαμε την αποδοχή της πρότασης προς τον κ. υπουργό ότι θα μπορούμε με το τέλος της καταγραφής να έχουμε από το Κτηματολόγιο τα διανύσματα για τους δρόμους.

Τρίτον, δέχθηκε, σε ό,τι αφορά τις υπεύθυνες δηλώσεις των δήμων με τις ένορκες βεβαιώσεις (σ.σ. για ακίνητα που δεν υπάρχουν τίτλοι) θα υπάρξει προτυποποιημένη δήλωση που θα παράσχει το υπουργείο. Όσο για τους συντοπίτες μας, είναι επίκαιρο αυτό που λέγανε πριν από δεκαετίες ότι αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις«, τόνισε ο δήμαρχος Πλατανιά.

Στη σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε ο δήμαρχος Χανίων, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χανίων Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, εκπρόσωποι της βουλευτή Ντόρας Μπακογιάννη, οι δήμαρχοι Πλατανιά, Αποκορώνου, Κισσάμου και Σφακίων, πρόεδροι και εκπρόσωποι των μηχανικών, των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και μιας σειράς άλλων σχετιζόμενων με το αντικείμενο φορέων.

Αμφότεροι οι βουλευτές απηύθυναν έκκληση προς τους πολίτες να προβούν σε δήλωση των ακινήτων τους.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιου είδους συναντήσεις. Απαντήθηκαν ερωτήματα, αλλά αυτό που πρέπει όλοι να κρατήσουμε είναι ότι δεν θα δοθούν άλλες παρατάσεις και η 30η Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία. Πρέπει όλοι μας, είτε ιδιώτες, είτε δήμοι, είτε η Εκκλησία, να δηλώσουμε τα ακίνητά μας. Η χώρα μας θα πρέπει να έχει Κτηματολόγιο, έχει κρατήσει πολλά χρόνια και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνδράμουμε στο έργο αυτό«, δήλωσε η Σέβη Βολουδάκη.

«Όσο πιο γρήγορα έχουμε ένα πλήρες Κτηματολόγιο, τόσο καλύτερο για τη χώρα που δυστυχώς είναι στην τελευταία θέση στον τομέα αυτόν. Παράταση δεν θα δοθεί, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός. Είναι σημαντικό ότι θα υπάρξει καμπάνια μετά τις ευρωεκλογές που θα παρακινήσει τον κόσμο να ολοκληρώσει τη διαδικασία κι εμείς οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι οι πολίτες πρέπει να δηλώσουν τα ακίνητά τους, αλλά και τη χρησιμότητα του Κτηματολογίου», υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

Εντός της σύσκεψης ο υφυπουργός ανέφερε ότι το γραφείο κτηματογράφησης αναμένεται να μεταφερθεί εντός της πόλης των Χανίων, καθώς έχει ήδη ζητήσει να εντοπιστεί κατάλληλος χώρος.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει στην Κρήτη κινητή μονάδα κτηματογράφησης, η οποία θα μεταβαίνει σε απομακρυσμένα χωριά και θα είναι στελεχωμένη με προσωπικό που θα βοηθάει τους κατοίκους να δηλώσουν την περιουσία τους.

zarpanews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση