HomeΚΡΗΤΗΣυνέδριο Δικονομολόγων: “Ανάγκη άμεσης αλλαγής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για εφέσεις”

Συνέδριο Δικονομολόγων: “Ανάγκη άμεσης αλλαγής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για εφέσεις”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τη συμμετοχή τόσο του προέδρου όσο και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διεξάγεται σήμερα στο Ηράκλειο το 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικονομολόγων με θέμα «Πρόσθετοι λόγοι ένδικων μέσων και βοηθημάτων».

Στη διάρκεια των σημερινών εργασιών αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα ήταν η ανάγκη άμεσης αλλαγής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τις εφέσεις, προκειμένου να αποσυμφοριστούν τα δικαστήρια.

“Είναι γεγονός ότι έχουμε μεγάλο αριθμό υποθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια που ίσως δεν θα έπρεπε να ασχολούνται με όλα αυτά τα αντικείμενα όπως για παράδειγμα οι διαφορές από σύγκρουση αυτοκινήτων ή από ζημιές από τροχαία ατυχηματα δεν φτάνουν ποτέ στα δικαστήρια στην Ευρώπη.

Είναι γενικότερο το ζήτημα συναρτάται προς τη διάρθρωση της οικονομίας και της κοινωνίας μας, τον τρόπο της και τη μορφή της κρατικής μας οργανώσεως. Δεν είναι εύκολο να αλλάξει διότι προϋποθέτει μεταβολές οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν χωρίς κόστος και χωρίς αντιδράσεις”, υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ελλήνων Δικονομολόγων, κ. Βασίλης Ρήγας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε το τριπλάσιο αριθμό δικαστών και δικηγόρων ανά κάτοικο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και έχουμε τον εξαπλάσιο αριθμό δικαστών και δικαστών έναντι της Γαλλίας.

Στο συνέδριο εισηγητές στα επιμέρους θέματα κατά σειρά είναι:

1) Ο κ. Στέφανος Πανταζόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εφέτης, με θέμα «Πρόσθετοι λόγοι ανακοπής».

2) Η κ. Καλλιόπη Μακρίδου, καθηγήτρια της Πολιτικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Πρόσθετοι λόγοι εφέσεως».

3) Ο κ. Σπυρίδων Τσαντίνης, επίκουρος καθηγητής της Πολιτικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα «Πρόσθετοι λόγοι αναιρέσεως».

Διαφήμιση
Διαφήμιση