HomeCity GuideΓιορτές στο Καφέ Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

Γιορτές στο Καφέ Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

Δύο διαφορετικές εκδηλώσεις το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στο Καφέ Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε 2 παραστάσεις! Μία για τους μικρούς μας φίλους και μία για τους μεγάλους!

Στις 11:00 οι Cretan Winds θα μας ταξιδέψουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας για να γνωρίσουμε τα κάλαντα και τα γιορτινά τους έθιμα!

Στις 21:15 οι Cretan Winds Project θα παρουσιάσουν μουσικές από διάφορες παραδόσεις της Ελλάδας!

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η Μαρία Λούκα και ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης, έχουν δημιουργήσει το σχήμα Cretan Winds και σας προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα για να ακούσουμε και να μάθουμε τα Κάλαντα και τα γιορτινά έθιμα της κάθε περιοχής. Μέσα στο εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων, δημιουργήσαμε μια μικρή εκπαιδευτική μουσική παράσταση, με κάλαντα και γιορτινές μουσικές από διάφορες περιοχές της χώρας μας ( Ικαρία, Χίος, Θράκη, Κρήτη, Πελοπόννησος κ.α.) έτσι ώστε τα παιδιά μέσα σε μια ώρα , να έρθουν σε επαφή με τα ακούσματα του κάθε τόπου. Παράλληλα, γίνεται επίδειξη των παραδοσιακών οργάνων που χρησιμοποιούνται, όπως είναι τα πνευστά (ασκομπαντούρα, θιαμπόλια), η λύρα, το λαούτο και τα κρουστά. Μέσα στην παράσταση, εξηγείται η κατασκευή και η χρήση των οργάνων καθώς και στοιχεία από την ελληνική παράδοση. Έτσι το παιδί έρχεται σε επαφή με ηχοχρώματα και όργανα που συντελούν στη πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου.

Ώρα Έναρξης:11:00

Είσοδος Για τα Παιδιά: 6€

Πληροφορίες: 6986669925

CRETAN WINDS PROJECT LIVE

Το Cretan Winds Project παρουσιάζει μουσικές από διάφορες παραδόσεις της Ελλάδας με ιδιαίτερη εστίαση στα μουσικά ιδιώματα της Κρήτης. Οι μουσικοί που το απαρτίζουν μεταφράζουν με τον δικό τους τρόπο το παραδοσιακό υλικό προσπαθώντας να ανανεώσουν το παλιό, να το εμπλουτίσουν, και δημιουργικά να το εντάξουν στο σήμερα. Η Μαρία Λούκα, με τέσσερις προσωπικές δισκογραφικές δουλειές στο ενεργητικό της, προσδίδει ένα ιδιαίτερο ύφος και μια γυναικεία πνοή στο δημοτικό τραγούδι. Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης, έχοντας ερευνήσει σε επίπεδο διδακτορικού την παραδοσιακή μουσική, αναβιώνει αρχέγονα και ξεχασμένα όργανα της Ελλάδας. Ο στενός συνεργάτης του σχήματος, Στέλιος Συκάκης, δεξιοτέχνης των νυχτών οργάνων, αναδεικνύει τις δυνατότητες των οργάνων φανερώνοντας ένα προσωπικό στυλ και ήχο. Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούν είναι το σφυροθιάμπολο (σουραύλι ή φλογέρα), η μαντούρα (κρητικός αυλός), η ασκομαντούρα (άσκαυλος), η κρητική λύρα, το λαούτο, το μπουλγαρί (κρητικός ταμπουράς), και το νταουλάκι. Οι τρεις μουσικοί έχουν στο ενεργητικό τους μια πληθώρα εμφανίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχουν εκδώσει ένα άλμπουμ με τίτλο »Αυγερινός» το οποίο αποτελεί ιδιαίτερη πρόταση για την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Ώρα Έναρξης:21:15

Γενική Είσοδος: 12€

Τηλ. Κρατήσεων: 6986669925

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Μαρία Λούκα

Η γνωστή συνθέτης και ερμηνεύτρια Μαρία Λούκα γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο πιάνο και θεωρητικά, στο Εθνικό Ωδείο του Ηρακλείου Κρήτης, και συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα λυρικού τραγουδιού με την κ.α Λίνα Τέντζερη και την κ.α Εύα Θανάση. Επίσης, παρακολούθησε μαθήματα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο «Θέατρο των Αλλαγών» και χορό στο Λύκειο Ελληνίδων. Έλαβε πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στον τομέα Προαγωγής Ψυχικής Υγείας παιδιών και Εφήβων. Ταυτόχρονα με τις μουσικές σπουδές, πήρε το πτυχίο της στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ) στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων. Η Μαρία Λούκα έχει δική της δισκογραφία και πολλές αξιόλογες συνεργασίες με Έλληνες τραγουδοποιούς. Η πρώτη της δισκογραφική δουλειά ήταν το 2006 με το άλμπουμ «Καλημέρα» στο οποίο συμμετείχε και ο Σωκράτης Μάλαμας και υπογράφει η ίδια τα περισσότερα τραγούδια. Το 2003 πραγματοποίησε Βαλκανική περιοδεία ως μέλος στην παράσταση «Αχαρνείς» που ανέβασε ο Διονύσης Σαββόπουλος με τον Νίκο Παπάζογλου. Έχει συνεργαστεί με γνωστούς μουσικούς όπως: Γιάννης Μαρκόπουλος, Ελένη Βιτάλη, Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Παπάζογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Χαρούλης, Νίκος Μαμαγκάκης, Μανώλης Λιδάκης και Γεράσιμος Ανδρεάτος.Συμμετείχε σε συναυλίες του Νίκου Μαμαγκάκη στο Μέγαρο Αθηνών παρουσιάζοντας σε επανεκτέλεση το ιστορικό πια «Κέντρο Διερχομένων» καθώς και τραγούδια από την τηλεοπτική σειρά «Λούφα και Παραλλαγή».

Έχει εκδώσει ακόμα 2 δίσκους («Ιστορίες», «10 Στιγμές») σε δικές της συνθέσεις και στίχους. Έχει κάνει τη μουσική επένδυση στις θεατρικές παραστάσεις «Ανωνύμων Πάθη» σε σκηνοθεσία Αντώνη Διαμαντή, καθώς και στις παιδικές παραστάσεις «Τα Όργανα και τα Τούμπανα», «Η Μάγισσα Χαρά και ο Καλός Βασιλιάς» και «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες».

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με την παραδοσιακή μουσική και έχει συνεργαστεί με διάφορους σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Σγουρός, Κυριάκος Γκουβέντας, Καίτη Κουλλιά και ο Κωστής Αβυσσινός.

Το 2016 κυκλοφόρησαν με το Γιώργο Ζαχαριουδάκη το δίσκο «Αυγερινός» με παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα.Το 2020 δημιούργησαν μαζί το σχήμα Cretan Winds το οποίο περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό προωθώντας την παραδοσιακη ελληνική μουσική. Παράλληλα διενεργούν το εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα »Οργανοπαιχνιδίσματα και Τραγουδοστολίσματα» το οποίο απευθύνεται σε νήπια και παιδιά δημοτικού και τους παρουσιάζει τα παραδοσιακά όργανα της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Γιώργος Ζαχαριουδάκης

Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1978. Απέκτησε δίπλωμα φλάουτου, δίπλωμα πιάνου και πτυχίο αρμονίας από το Ωδείο «Ορφείο Αθηνών», και στη συνέχεια απέκτησε πτυχίο μουσικής (Bachelor of Art) από το Bath Spa University της Αγγλίας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πιάνου στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Σκωτίας και μεταπτυχιακές σπουδές φλάουτου και εθνομουσικολογίας στο Newcastle University upon Tyne της Αγγλίας. Με υποτροφία του ΙΚΥ, εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Sheffield University της Αγγλίας με θέμα την κρητική μουσική: Taking traditional Cretan dance music forward: Interpretations with traditional Cretan Instruments and with the Western flute.

Από το 2004 ασχολείται με την έρευνα της ελληνικής δημοτικής μουσικής και με την εκτέλεση ελληνικών παραδοσιακών οργάνων όπως: θιαμπόλι, μαντούρα, άσκαυλος, πίπιζα και κρητική λύρα. Παράλληλα ασχολείται με την ερμηνεία άλλων μουσικών παραδόσεων όπως: Αρχαιοελληνική, Μεσαιωνική, Ιρλανδική, Μικρασιάτικη και το Ρεμπέτικο. Σε ένα πλαίσιο αναζήτησης κοινών στοιχείων και μουσικών συνδέσεων επιχειρεί την ερμηνεία των παραπάνω μουσικών ιδιωμάτων με ελληνικά παραδοσιακά όργανα, και αντίστροφα ερμηνεύει την ελληνική παραδοσιακή μουσική με όργανα από άλλες παραδόσεις όπως: δυτικό φλάουτο, Αναγεννησιακή φλογέρα, κέλτικα whistles, ινδικό bansuri, κινέζικο bawu, βάρβιτος, λύρα του Απόλλωνα.

Είναι βασικός συντελεστής στα μουσικά σχήματα Cretan Winds, Daulute και Πύρηχος τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερες προτάσεις για την ερμηνεία της ελληνικής δημοτικής μουσικής. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους έλληνες μουσικούς όπως οι Κωστής Αβυσσινός, Μαρία Λούκα, Δημήτρης Σγουρός, Μιχάλης Σταυρακάκης, Ζαχάρης Σπυριδάκης, Ψαραντώνης, Ψαρογιώργης, Νίκη Ξυλούρη, Καίτη Κουλλιά, Κυριάκος Γκουβέντας, Βαγγέλης Δημούδης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (Χαΐνης) και Λεωνίδας Κλάδος.

Στη Κρήτη όπου ζει έχει σταθερή συνεργασία με γνωστούς παραδοσιακούς μουσικούς με τους οποίους εμφανίζεται σε διάφορα τοπικά πλαίσια. Κάποιοι από αυτούς είναι οι Φραγκάκης Αντώνης, Στεφανάκης Δημήτρης, Μακάκης Κωστής, Γιανναδάκης Γιώργος, Αλέκος Φανουράκης, Κανακάκης Μανώλης, Μιχάλης Κώτης, Σταυράκης Γιώργος και Σκαράκης Στρατής.

Συμμετέχει σε παραδοσιακά δρώμενα και φεστιβάλ στην Ελλάδα, όπως επίσης εμφανίζεται σε συναυλιακούς χώρους στο εξωτερικό παίζοντας ελληνική δημοτική μουσική. Ρεσιτάλ κλασσικού φλάουτου και κλασσικού πιάνου έχει δώσει σε αίθουσες της Μ. Βρετανίας και της Ελλάδας.

Έχει διδάξει φλάουτο, αναγεννησιακή φλογέρα και μουσική δωματίου στα ωδεία Απόλλων Ηρακλείου, Πρελούντιο Ηρακλείου, Χρωμάτων Ηρακλείου, Έντεχνο Ηρακλείου και Τέχνης Αγίου Νικολάου. Επίσης διδάσκει παραδοσιακά κρητικά πνευστά όργανα σε ένα πλαίσιο βιωματικής μουσικής ομάδας.Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης είναι ένας δεξιοτέχνης μουσικός ο οποίος ασχολείται με την εκτέλεση οργάνων από διάφορες μουσικές παραδόσεις. Έχει σπουδάσει κλασσικό φλάουτο και πιάνο σε πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας (Bath Spa University, Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Σκωτίας, Newcastle University upon Tyne της Αγγλίας). Με υποτροφία του ΙΚΥ, πραγματοποίησε διδακτορική έρευνα στο Sheffield University της Αγγλίας με θέμα την τοπική μουσική της Κρήτης.

Πολλές φορές κινείται σε φαινομενικά ετερόκλιτους μουσικούς κόσμους για να ανακαλύψει συνδέσεις, κοινά στοιχεία και μουσικές γέφυρες. Από τη φλογέρα του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μεταπηδά στα παραδοσιακά θιαμπόλια της Κρήτης και στα κέλτικα whistles. Από το κλασσικό φλάουτο της δύσης οδηγείται στο ινδικό φλάουτο bansuri και στο κινέζικο φλάουτο bawu. Από την αρχαιοελληνική λύρα του Απόλλωνα μεταβαίνει στην κρητική λύρα του Σταγάκη, και από το διπλομάντουρο και την ασκομαντούρα της Κρήτης επιστρέφει στον δίαυλο και στον άσκαυλο της αρχαίας Ελλάδας.

Είναι βασικός συντελεστής στα μουσικά σχήματα Daulute, Cretan Winds, Πύρηχος και ΔίςΤροπον τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερες προτάσεις για την ερμηνεία της ελληνικής μουσικής. Συμμετέχει σε παραδοσιακά δρώμενα και φεστιβάλ στην Ελλάδα, όπως επίσης εμφανίζεται σε συναυλιακούς χώρους στο εξωτερικό παίζοντας ελληνική δημοτική μουσική.

Διαφήμιση
Διαφήμιση