HomeHL-GreeceΚυριάκος Μητσοτάκης: Ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ και αύξηση 20% για τις εφημερίες

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ και αύξηση 20% για τις εφημερίες

158 «ναι» για τον προϋπολογισμό, 259 για τις αμυντικές δαπάνες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον», χαρακτήρισε την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του με την οποία έκλεισε η πενθήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, υπέρ των κονδυλίων του προϋπολογισμού ψήφισαν 158 βουλευτές της ΝΔ, ενώ τα καταψήφισαν οι βουλευτές σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Εξαίρεση καταγράφηκε στις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι οποίες εγκρίθηκαν με 259 «ναι» έναντι 51 «όχι», καθώς έλαβαν θετική ψήφο και από βουλευτές της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων ήταν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της Υγείας, εξαγγέλλοντας αύξηση κατά 20% στις αμοιβές των εφημεριών των γιατρών, της Παιδείας, επισημοποιώντας την κατάθεση μέσα στον Ιανουάριο του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, της αύξησης των εισοδημάτων, η οποία θα προέλθει από την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, αλλά και τη σημασία της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας με την οποία επισφραγίζεται η εμπιστοσύνη των διεθνών προς τη χώρα μια των πολιτών προς την κυβέρνηση, όπως υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, παραθέτοντας μερικά από τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού.

Όπως ανέφερε, φέτος είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, που είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρώπη, που του χρόνου θέλουμε να αγγίξει το 3%. Ακόμα, η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%, αυξάνοντας σε 4.250.000 τους εργαζόμενους. Το δημόσιο χρέος, το οποίο είχε φτάσει στο 206% το 2020, στις εποχές της πανδημίας, υποχώρησε στο 160% του ΑΕΠ, με στόχο να πέσει κάτω από το 150%. Ενώ οι επενδύσεις και οι εξαγωγές προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Αλλά και ο μέσος μισθός, ο οποίος έχει αυξηθεί πάνω από 15%, με τον κατώτατο μισθό είναι σήμερα στα 780 ευρώ και θα αυξηθεί κι άλλο.

«Η επενδυτική βαθμίδα για κάποιους μπορεί να μην λέει τίποτα αλλά στην ουσία τα λέει όλα», είπε ο πρωθυπουργός. «Διότι στην εσωτερική ζωή σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας και στο εξωτερικό στέλνει το μήνυμα ότι πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας», εξήγησε.

«Δεν είμαι εδώ για να ωραιοποιήσω καμία εικόνα. Είμαι εδώ, όμως, για να αποκρούσω και την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης», υποστήριξε εν συνεχεία. «Πρέπει να θωρακίσουμε την κοινωνία με “αναχώματα” στις έκτακτες δυσκολίες. Πρέπει να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα περιορίζοντας ανισότητες και διευρύνοντας τα δικαιώματα», είπε τονίζοντας: «Θεμέλιο για όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι μια δυναμική, μια εξωστρεφής εθνική οικονομία, με καθαρούς στόχους, τους οποίους περιγράφει ο προϋπολογισμός».

Για τον πολίτη της διπλανής πόρτας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την πρόθεση να σταθεί λίγο περισσότερο σε αυτά τα οποία απασχολούν τον πολίτη της διπλανής πόρτας, αναφερόμενος στον εισαγόμενο πληθωρισμό και στην ακρίβεια. «Διότι εμείς δεν ωραιοποιήσαμε ποτέ καταστάσεις και δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι δεν είναι η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Έχουμε, όμως, σχέδιο συγκροτημένο», όπως είπε. Ανέφερε ότι, ειδικά, κεντρικός πυρήνας του σχεδίου, με ορίζοντα τετραετίας, είναι η σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και η προεκλογική δέσμευση την οποία είχα δώσει, κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, ισχύει στο ακέραιο».

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που, όπως είπε, οι ηγεσίες και τα στελέχη της «περιγράφουν μια εικόνα καταστροφής και μιας ανάλγητης κυβέρνησης, η οποία τάχα δεν ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία», θύμισε ότι «μόνο μέσα στον μήνα Δεκέμβριο εκταμιεύονται πάνω από 717 εκατομμύρια στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας: 352 εκατομμύρια σε 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων, οικογένειες με παιδιά, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο αυξάνεται πλέον κατά 8%. Άλλα 107 εκατομμύρια κατευθύνονται σε 740.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, που θα λάβουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα από 100 έως 200 ευρώ, 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα εισπράξουν προκαταβολές του επιδόματος θέρμανσης. Στους αγρότες θα επιστραφεί μέρος του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Κάτοικοι της Θεσσαλίας και του Έβρου θα έχουν διπλό “Market Pass”, 140.000 νέοι τελικά θα πάρουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα 150 ευρώ του “Youth Pass”».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η καλύτερη επιβράβευση μιας οικονομικής πολιτικής η οποία στοχεύει στη γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας, έτσι ώστε η διαπραγματευτική δύναμη να περνάει ολοένα και περισσότερο στον εργαζόμενο και οι επιχειρήσεις -οι οποίες συχνά διαμαρτύρονται και σε εμάς ότι δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους- να αναγκάζονται τελικά να πληρώνουν περισσότερο και να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας».

Αύξηση δαπανών για την Υγεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι επί των ημερών της κυβέρνησης του αυξήθηκαν οι δαπάνες για την Υγεία και από κοντά 4 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2019, το 2024 θα φθάσουν στα έξι δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει αύξηση δύο δισ. ευρώ. Επίσης, οι δαπάνες για την Παιδεία που ήταν στα 5,5 δισ., τώρα ανεβαίνουν στα 6,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα που αρκετά δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ κατευθύνονται για την αναβάθμιση υποδομών υγείας, για τον εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, των κέντρων υγείας, για την ανάπτυξη του δικτύου τηλεϊατρικής, για τον ψηφιακό φάκελο υγείας.

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ανέφερε ότι» οποιαδήποτε πρόσθετη εξοικονόμηση μπορεί να δρομολογηθεί μέσα από δράσεις του υπουργείου Υγείας, πέραν αυτών που προβλέπει ήδη ο προϋπολογισμός, θα κατευθυνθεί σε πρόσθετη στήριξη των μισθών των εργαζόμενων στο ΕΣΥ.

Η αρχή έγινε με την έκπληξη που περιείχε η ομιλία του κ. Μητσοτάκη και αφορούσε την αύξηση της αμοιβής των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού κατά 20% από τις αρχές του νέου χρόνου. Όπως είπε, οι μισθοί έχουν ήδη αυξηθεί 10% από πέρσι» και «όταν η οικονομία πηγαίνει καλά, αντέχουμε να κάνουμε τέτοιες αυξήσεις» που «παραπέμπουν ευθέως στο κοινωνικό πρόσωπο του Προϋπολογισμού του 2024».

Τι έρχεται στην Παιδεία

Αντίστοιχα για την Παιδεία, στις τακτικές δαπάνες ύψους 6,5 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, θα προστεθούν 2,5 δισ. εκτιμώμενων ευρωπαϊκών ενισχύσεων που διατίθενται σε δράσεις σε όλες τις βαθμίδες. Ανάμεσα σε αυτές και 60 πρότυπα campus, όπου Επαγγελματικά Λύκεια, Δημόσια ΙΕΚ και σχολές κατάρτισης θα λειτουργήσουν από κοινού, σε σύνδεση με την αγορά εργασίας. Επίσης, οι νέες συμπράξεις ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, η ολοκλήρωση της διαδραστικής διδασκαλίας σε Γυμνάσια και σε Λύκεια. Εντός του 2024, για πρώτη φορά μια καινοτόμος εφαρμογή: δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή το επιθυμεί και προετοιμάζεται για πανελλήνιες εξετάσεις.

Χωρίς, όπως είπε, διάθεση να ωραιοποιήσει τα πράγματα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA, «τα οποία πράγματι θα πρέπει να μας προβληματίσουν, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι σε όλες τις χώρες υπήρξε μια μείωση της απόδοσης των παιδιών, σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη αυτή η μείωση της απόδοσης με την πανδημία. Αλλά, θα έλεγα ότι τα αποτελέσματα αυτά μας υποχρεώνουν να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα τις μεγάλες δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο σχολείο, με πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την αξιολόγηση».

Θύμισε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει για πρώτη φορά ελληνική PISA, τυχαίες δηλαδή εξετάσεις σε διάφορα σχολεία της χώρας «για να μπορούμε εμείς οι ίδιοι, σε ετήσια βάση, να έχουμε μια καλύτερη κατανόηση της ποιότητας του διδακτικού έργου και του πραγματικού επιπέδου γνώσης των παιδιών μας».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι εντός του 2024 θα γίνει πράξη μια μεγάλη αλλαγή που είναι «η απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» με την εισαγωγή

και στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων. Όπως είπε, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος» της Κυριακής, «το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά και θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024» Με τον τρόπο αυτό, υπογράμμισε, «η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακός πόλος ανάπτυξης υπηρεσιών εκπαίδευσης» και «θα πάψουμε επιτέλους να έχουμε τη θλιβερή μοναδικότητα, η οποία εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει ούτε καν στη Βόρεια Κορέα, να είμαστε η μόνη χώρα η οποία κρατά ερμητικά κλειστό το μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης μόνο στα κρατικά ιδρύματα».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση