HomeHL-TOPΤην ενοχή του 27χρονου οδηγού για τη φονική παράσυρση της 21χρονης Έμμας ζήτησε η Εισαγγελέας

Την ενοχή του 27χρονου οδηγού για τη φονική παράσυρση της 21χρονης Έμμας ζήτησε η Εισαγγελέας

«Θόλωσα και την εγκατέλειψα», είπε στην απολογία του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ενοχή του 27χρονου κατηγορουμένου για τη θανατηφόρα παράσυρση και εγκατάλειψη της 21χρονης Εμμανουέλας, στην οδό Εγνατία, στη Θεσσαλονίκη, τον Νοέμβριο του 2022, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο 27χρονος, αλβανικής καταγωγής, που κρατείται προσωρινά στις φυλακές Νιγρίτας, κατηγορείται για επικίνδυνη οδήγηση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, εγκατάλειψη τροχαίου ατυχήματος και οδήγηση χωρίς άδεια, με την εισαγγελέα της έδρας να προτείνει την ενοχή του για όλες τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται.

Κατά τη διάρκεια της πρότασής της η εισαγγελέας ανέλυσε τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από την έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες της φονικής παράσυρσης και όσα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και τις καταθέσεις από τους αυτόπτες μάρτυρες, των πραγματογνωμόνων, της συνοδηγού του μοιραίου οχημάτων και, φυσικά, την απολογία του κατηγορουμένου.

Η εισαγγελική λειτουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις αντιφάσεις στις οποίες έπεσε ο κατηγορούμενος, σε σχέση με τα πραγματικά στοιχεία, όπως αυτά προέκυψαν από την έρευνα και την εξέταση μαρτύρων.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της τόνισε ότι είναι δεδομένο πως ο κατηγορούμενος έτρεχε με ταχύτητα που δεν ήταν στα νόμιμα όρια, παρόλο που ο ίδιος ισχυρίστηκε σήμερα ότι πήγαινε με μόλις 50-60 χιλιόμετρα.

«Είναι οφθαλμοφανές ότι έτρεχε πάνω από την ταχύτητα που ορίζει ο νόμος. Αν δεν είχε ταχύτητα δε θα μπορούσε να πετάξει δύο – τρία μέτρα την πεζή, όπως περιέγραψε μάρτυρας, να προκαλέσει σημαντικές βλάβες σε άλλο αυτοκίνητο και να καταλήξει με τέτοια σφοδρότητα επάνω του. Τα παπούτσια της πεζής πετάχτηκαν περίπου δέκα μέτρα μακριά από το σημείο της σύγκρουσης, κάτι το οποίο καταδεικνύει ότι η ταχύτητα που είχε δεν ήταν χαμηλή αλλά αντιθέτως ήταν σημαντική για να προκαλέσει αυτές τις βλάβες», είπε, μεταξύ άλλων.

Η εισαγγελέας επανέλαβε ότι το όχημα είχε υποστεί τέτοιες μετατροπές που το έκαναν επικίνδυνο και τόνισε την ανεξέλεγκτη πορεία που είχε πριν παρασύρει την 21χρονη που επιχείρησε να περάσει στην απέναντι μεριά της Εγνατίας, σε έναν δρόμο που εκείνη την ώρα δεν είχε κυκλοφορίας οχημάτων.

«Τα θραύσματα βρέθηκαν στο κέντρο του αντίθετου ρεύματος, κάτι που αποδεικνύει ότι σε εκείνο το σημείο έγινε και η πρόσκρουση για αυτό και σπάσανε τα τζάμια. Αυτό το σημείο βρίσκεται μετά από περίπου δεκαπέντε μέτρα από εκεί που αρχίζει η εκτροπή του οχήματος. Τα θραύσματα είναι κάπου στη μέση που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο δεκαπέντε μέτρα πιο μπροστά και όχι γιατί βγήκε η πεζή και έχασε τον έλεγχο. Εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα και κατά την ανεξέλεγκτη πορεία πλαγιολίσθησης βρήκε στην πορεία του μια πεζή η οποία περνούσε εκείνη την ώρα το δρόμο. Δεν ήταν δηλαδή η αιτία της αλλαγής της πορείας του η πεζή. Δεν ήθελε ο κατηγορούμενος να μας περιγράψει το λόγο που έχασε τον έλεγχο του οχήματος. Δοκίμαζε φρένα, επιτάχυνση, δεν ήξερε να οδηγεί, είδε ότι θα τον έπιανε το επόμενο φανάρι, ήταν αφηρημένος; Αυτό δεν έχει διευκρινιστεί. Γεγονός είναι ότι η αίτια που έκανε αριστερά δεν ήταν ένας πεζός που βρέθηκε μπροστά του και έχασε τον έλεγχο. Η πεζή ήταν δεκαπέντε μέτρα μακρυά. Πράγματι διέσχιζε ένα οδόστρωμα σε ένα άδειο δρόμο, το περνούσε αμέριμνη γιατί δεν έρχονταν κανένα αυτοκίνητο από το ρεύμα που διασχίζει. Ήταν παντελώς άδειος ο δρόμος», είπε η εισαγγελέας, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου που είπε ότι η 21χρονη πετάχτηκε μπροστά του στο ένα μέτρο.

«Πετάχτηκε στο ένα μέτρο, μας είπε ο κατηγορούμενος. Αν θεωρήσουμε ότι δεν είχε αυτοκτονικές τάσεις – που δεν είχε – δηλαδή πετάχτηκε στις ρόδες του αυτοκινήτου. Είναι δυνατόν να πεταχτεί ένας πεζός μπροστά στο μοναδικό αυτοκίνητο που κυκλοφορούσε σε έναν άδειο δρόμο;», σημείωσε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός.

Σχετικά με την εγκατάλειψη, είπε ότι ο κατηγορούμενος προσπάθησε να εξαφανιστεί και όταν έκανε οπισθογωνια , σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, χτύπησε ξανά την πεζή που ήταν πεσμένη στην άσφαλτο.

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορευσεις των συνηγόρων.

«Θόλωσα και την εγκατέλειψα»: Η απολογία του 27χρονου

Νωρίτερα στην απολογία του ο 27χρονος κατηγορούμενος υποστήριξε:

«Πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά μου, δεν την είχα δει. Πάτησα φρένο και έφυγε το αυτοκίνητο στο αντίθετο ρεύμα».

Όπως είπε, η 21χρονη πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά, στο ύψος της Καμάρας, την ώρα που κινείτο με ταχύτητα κάτω των 60 χιλιομέτρων και προσπάθησε να αντιδράσει πατώντας φρένο και στρίβοντας το τιμόνι, όμως το αυτοκίνητο ολίσθησε και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα.

«Λυπάμαι για ό,τι έγινε», είπε στην αρχή της απολογίας του και περιέγραψε ότι ήρθε στην Ελλάδα από την Αλβανία πριν από 13χρονια, δεν είχε νόμιμα έγραφα παραμονής, ούτε δίπλωμα οδήγησης.

«Το αυτοκίνητο το είχα από τις 17 Νοεμβρίου και ήμασταν στα παζάρια για την αγορά του. Το πρωί θα το πήγαινα στον μηχανικό για έλεγχο. Δεν είχα καταλάβει ότι ήταν πειραγμένο, μόνο η εξάτμιση έκανε θόρυβο. Είχα ξανά αυτοκίνητο στην Αλβανία και οδηγούσα με δίπλωμα, εδώ όμως δεν είχα δίπλωμα. Δεν είχα χαρτιά και ήμουν παράνομος δε μπορούσα να βγάλω. Έδινα το παρόν στην αστυνομία για μία υπόθεση, είχα κατηγορηθεί ως χρήστης ναρκωτικών πριν τέσσερα – πέντε χρόνια», ανέφερε.

Μιλώντας για τις συνθήκες της φονικής παράσυρσης ανέφερε ότι ήταν σταματημένος στα φανάρια που βρίσκονται στο πανεπιστήμιο και ξεκίνησε με πράσινο, ενώ όταν είδε την άτυχη Έμμα δε μπορούσε να την αποφύγει.

«Βγήκε απότομα στο δρόμο και δε πρόλαβα να τη δω. Πήγαινα το πολύ με 55 χλμ/ώρα. Την είδα δύο δευτερόλεπτα, πάτησα φρένο, έστριψα το τιμόνι για να την αποφύγω αλλιώς θα την έπαιρνα κάτω από το σασί. Πήγε να περάσει απέναντι. Πάτησα φρένα, έστριψα τιμόνι μη την πάρω από κάτω. Γλίστρησε το αμάξι και έπεσε στα άλλα αυτοκίνητα και σε έναν κάδο», ανέφερε.

«Υπήρχαν φώτα αλλά είχε παρκαρισμένα αμάξια και βγήκε απότομα από εκεί. Προχωρούσε δεν ήταν σταματημένη. Δε φαινόταν καθόλου. Πρόσεχα αλλά δεν την είδα καθόλου. Την ώρα που βγήκε μπροστά μου την είδα, αλλιώς θα είχα σταματήσει. Δε περίμενα να βγει, δεν είχε διάβαση. Δε πρόλαβα να δω τι φορούσε. Δεν την είδα καν. Την αντιλήφθηκα στο ένα μέτρο. Δε μιλούσα εκείνη την ώρα με τη συνοδηγό, με τη κοπέλα δε γνωριζόμασταν καν, στο αμάξι ήταν απασχολημένη στο κινητό», σημείωσε.

Σχετικά με την απόφασή του να εγκαταλείψει το θύμα και να φύγει από το σημείο, ανέφερε ότι ταράχθηκε καθώς δεν ήξερε τι πρέπει να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις. «Δε συμβαίνει κάθε ημέρα να χτυπάμε ανθρώπους να ξέρω τι να κάνω. Ήταν λάθος», είπε, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να του λέει ότι «είναι θέμα ανθρωπιάς και όχι γνώσεων». «Τρόμαξα. Θόλωσα. Μόνος μου πήγα στις Αρχές», είπε με τη σειρά του.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν έβαλε ποτέ όπισθεν στο αυτοκίνητο αλλά πάτησε γκάζι για να φύγει, ενώ κατάλαβε ότι ήταν «πειραγμένο» μετά την παράσυρση.

«Είδα τον κόσμο που μαζεύονταν εκεί. Μετά έμεινε το αμάξι στο Σέιχ Σου και ένας περαστικός μας πήρε από εκεί. Δεν είχε πινακίδες, τις είχα βγάλει για να τις κρύψω. Με ενδιέφερε μόνο το πώς θα κρυφτώ, την πρώτη ώρα. Τις πινακίδες τις πέταξα. Η συνοδηγός ήταν τρομαγμένη. Δε ξέρω γιατί το έκανα αυτό εκείνη την ώρα, ακόμα και τώρα. Τρόμαξα. Με αυτό που είδα, με αυτό που έγινε και με αυτό που θα γινόταν, αν δηλαδή θα ζήσει η κοπέλα ή όχι. Ήθελα να μάθω νέα για αυτό δε γύρισα πίσω. Όχι από τις ειδήσεις, αλλά αν ήμουν μέσα δε θα μπορούσα να μάθω αν είναι καλά ή όχι. Την άλλη ημέρα περίμενα να δω τι θα γίνει με την κοπέλα, πώς θα είναι, αυτά μαθαίνονται έξω».

Σε άλλο σημείο της απολογίας του ο 27χρονος ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια της Εμμας.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση