HomeHL-TOPΠόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς έδωσε στο Ισραήλ κατάλογο των ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς έδωσε στο Ισραήλ κατάλογο των ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα

Σε εξέλιξη συζητήσεις για να παραταθεί η εκεχειρία για ακόμα δύο ημέρες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η λίστα με το έκτο γκρούπ ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν δόθηκε στην ισραηλινή κυβέρνηση και τις οικογένειες, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αυτή θα είναι η δεύτερη έκδοση ομήρων που απελευθερώνονται από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επιπλέον παράτασης της εκεχειρίας που αν δεν ανανεωθεί τελειώνει απόψε. Η ομάδα που έκανε την πρώτη συμφωνία των τεσσάρων ημερών είναι ήδη σε εκ νέου διαβούλευση, Μοσάντ με CIA και Κατάρ, και αναμένεται να ανακοινωθεί αν θα υπάρξει νέα παράταση και με ποιους όρους.

Οι διαπραγματευτές πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετές γυναίκες και παιδιά στην αιχμαλωσία της Χαμάς για να παραταθεί η εκεχειρία κατά δύο επιπλέον ημέρες προτού η συζήτηση στραφεί σε άνδρες και ομήρους στρατιώτες, είπε πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις στη Ντόχα, ανάμεσα σε αξιωματούχους που εκπροσωπούν το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο.

Στο Ισραήλ ο 12 όμηροι, στη Δυτική Όχθη οι 30 Παλαιστίνιοι

Μια άλλη ομάδα 12 ομήρων, αποτελούμενη από 10 Ισραηλινούς και δύο Ταϊλανδούς πολίτες, απελευθερώθηκε από τη Χαμάς την Τρίτη. Παράλληλα τριάντα Παλαιστίνιοι αποφυλακίστηκαν και επέστρεψαν στη Δυτική Όχθη.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ότι οι 12 όμηροι που απελευθερώθηκαν πρόσφατα βρίσκονται επί του παρόντος εντός ισραηλινού εδάφους.

«Μετά από μια αρχική ιατρική αξιολόγηση, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα συνεχίσουν να συνοδεύονται από στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού καθώς κατευθύνονται προς τα ισραηλινά νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους», προστίθεται στο δελτίο τύπου. «Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις χαιρετίζουν και αγκαλιάζουν τους απελευθερωμένους ομήρους κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους».

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι παραμένει αποφασισμένος να φέρει στο σπίτι όλους τους ομήρους που απήγαγε η Χαμάς από το Ισραήλ.

«Οι IDF, μαζί με ολόκληρο το ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας, θα συνεχίσουν να επιχειρούν για να φέρουν στο σπίτι όλους τους ομήρους», συνεχίζει το δελτίο τύπου. «Ο εκπρόσωπος του IDF επαναλαμβάνει τη σημασία της επίδειξης υπομονής και ευαισθησίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από σεβασμό στους απελευθερωμένους ομήρους και τις οικογένειές τους».

H Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι παρέλαβε επιτυχώς τις ομήρους και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε η μεταφορά των πρώην αιχμαλώτων στην Αίγυπτο, μέσω του περάσματος της Ράφα.

Το φόρουμ για τους ομήρους και τους αγνοούμενους στο Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες των 10 Ισραηλινών ομήρων που απελευθέρωσε η Χαμάς την Τρίτη.

Οι Ισραηλινές που απελευθερώθηκαν χθες είναι δέκα γυναίκες, εκ των οποίων μία ανήλικη 17 ετών. Εξ αυτών, τέσσερις γυναίκες έχουν διπλή υπηκοότητα: δύο με αργεντίνικη, μία με αυστριακή και μία με φιλιππινέζικη.

Αυτές είναι οι δέκα είναι γυναίκες από το Ισραήλ που κρατούνταν αιχμάλωτες από τη Χαμάς:

– Ditza Heiman, 84 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz, μητέρα τεσσάρων παιδιών, μητριά τριών παιδιών, γιαγιά 20 παιδιών και προγιαγιά πέντε παιδιών.

– Tamar (Tami) Metzger, 78 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz. Ο σύζυγός της, Yoram Metzger, 80 ετών, παραμένει όμηρος στη Γάζα.

– Ada Sagi, 75 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz. Μητέρα τριών παιδιών, έμαθε αραβικά και αργότερα δίδαξε τη γλώσσα σε άλλους ως έναν τρόπο να βελτιώσει την επικοινωνία με τους Παλαιστίνιους που ζουν στα νοτιοανατολικά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.

– Η γεννημένη στις Φιλιππίνες Noralin Babadila Agojo, γνωστή και ως Nora ή Natalie, 60 ετών. Την πήραν από το κιμπούτζ Νιρίμ στις 7 Οκτωβρίου και ο ισραηλινής καταγωγής σύζυγός της σκοτώθηκε. Το ζευγάρι ζούσε στην κεντρική πόλη Yehud και επισκεπτόταν φίλους στο κιμπούτζ.

– Rimon Kirsht Buchshtav, 36 ετών, επίσης από το κιμπούτζ Nirim. Ο σύζυγός της, Yagev Buchshtav, 34 ετών, παραμένει όμηρος στη Γάζα.

– Η Mia Leimberg, 17 ετών, η μητέρα της, Gabriela Leimberg, 59 ετών, και το μέλος της οικογένειάς τους Clara Marman, 62 ετών. Οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ απήχθησαν από το κιμπούτς Nir Yitzhak στις 7 Οκτωβρίου.

– Η γεννημένη στην Αργεντινή Ofelia Roitman, 77 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz.

– Meirav Tal, 54 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz. Κρατήθηκε όμηρος μαζί με τον σύντροφό της Yair Yaakov, 59 ετών.

Οι δύο Ταϊλανδοί

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Πάρνπρι Μπαχίντα-Νουκάρα, ο οποίος είναι επίσης και υπουργός Εξωτερικών της ασιατικής χώρας, συνάντησε τους δύο τελευταίους Ταϊλανδούς αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα όταν έφτασαν στο Ιατρικό Κέντρο Σαμίρ κοντά στο Τελ Αβίβ.

Σε ανάρτηση στο X, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης είπε ότι οι δύο που απελευθερώθηκαν χθες από τη Χαμάς συναντήθηκαν επίσης με άλλους 17 Ταϊλανδούς αιχμαλώτους που αφέθηκαν ελεύθεροι τις πρώτες τρεις ημέρες της προσωρινής εκεχειρίας.

Οι δύο πιο πρόσφατα απελευθερωμένοι Ταϊλανδοί πολίτες μεταφέρθηκαν στη συνέχεια για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη, πρόσθεσε το υπουργείο.

Αποφυλακίστηκαν 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε και η αποφυλάκιση 30 Παλαιστινίων. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Παλαιστινίων Κρατουμένων – μια μη κυβερνητική οργάνωση που υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές – πρόκειται για 15 γυναίκες και 15 ανήλικους.

Από την Παρασκευή, η Χαμάς απελευθερώνει τουλάχιστον δέκα γυναίκες και παιδιά από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση τριπλάσιου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων.

Οι ΗΠΑ και οι ΥΠΕΞ της G7 υποστηρίζουν την επέκταση της εκεχειρίας

Σε άλλη μία διήμερη επέκταση της εκεχειρίας φαίνεται ότι συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με δηλώσεις αιγυπτιακών πηγών ασφαλείας στην εφημερίδα Al-Araby Al-Jadeed και οι οποίες μεταδόθηκαν από την ισραηλινή Haaretz.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή Ισραηλινοί αξιωματούχοι το μόνο που έχουν επιβεβαιώσει είναι ότι ναι μεν υπάρχει πρόταση για διήμερη επέκταση της συμφωνίας αλλά αρνήθηκαν να πουν ότι συμφώνησαν με τη Χαμάς και περιορίστηκαν στο να πουν ότι «την εξετάζουν».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται «ώρα με την ώρα» με τους εταίρους τους στην περιοχή για να απελευθερώσουν περισσότερους αιχμαλώτους που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Θέλουμε να δούμε όλους τους ομήρους να απελευθερώνονται και έτσι, εάν υπάρξουν παρατεταμένες παύσεις πέρα από την παράταση αυτών των δύο ημερών, τότε είμαστε υπέρ αυτού», είπε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

«Δεν υπάρχουν Αμερικανοί, δυστυχώς, σήμερα. Αλλά είμαστε αισιόδοξοι, αύριο είναι μια άλλη μέρα, και σίγουρα ελπίζουμε ότι μπορούμε να δούμε μερικούς ακόμη Αμερικανούς να απελευθερώνονται», δήλωσε ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Κίρμπι είπε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η μη απελευθέρωση Αμερικανών ομήρων από τη Χαμάς είναι κάποιο είδος τακτικής ή μόχλευσης και τόνισε για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Ανέφερε επίσης ότι ένας από τους στόχους της επερχόμενης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή είναι να διασφαλίσει ότι «το Ισραήλ γνωρίζει ότι συνεχίζει να έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι συνεχίζει να έχει τα εργαλεία και τις δυνατότητες και τα οπλικά συστήματα που χρειάζεται».

Ερωτηθείς εάν η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι η καταστροφή της Χαμάς είναι ρεαλιστικός στόχος για το Ισραήλ, ο Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους: «Πιστεύουμε ότι έχουν δικαίωμα και ευθύνη να εξαλείψουν αυτήν την τρομοκρατική απειλή. Και η Χαμάς έδειξε τις προθέσεις της στις 7 Οκτωβρίου και εξακολουθεί να είναι μια βιώσιμη απειλή για τον ισραηλινό λαό».

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε ανάρτησή του στο Χ, είχε επικρίνει για ακόμα μια φορά τη Χαμάς, προειδοποιώντας την να μην συνεχίσει να ακολουθεί «τον δρόμο του τρόμου, της βίας, του φόνου και του πολέμου».

«Η Χαμάς εξαπέλυσε μια τρομοκρατική επίθεση γιατί δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους που ζουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά. Το να συνεχίζεις στο μονοπάτι του τρόμου, της βίας, των δολοφονιών και του πολέμου σημαίνει ότι δίνεις στη Χαμάς αυτό που επιδιώκει. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μια δήλωση που εκδόθηκε εξ ονόματος των υπουργών Εξωτερικών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ) υποστήριξε τις συνεχιζόμενες διεθνείς προσπάθειες για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, λέγοντας ότι η τρέχουσα παύση ήταν «ένα κρίσιμο βήμα προς την επιστροφή όλων των εναπομεινάντων ομήρων στο σπίτι και την αντιμετώπιση του πλήρους εύρους της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα».

«Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί η ανθρωπιστική υποστήριξη για τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού, καυσίμων και ιατρικών προμηθειών», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Υποστηρίζουμε την περαιτέρω παράταση αυτής της παύσης και τις μελλοντικές παύσεις όπως απαιτείται για να καταστεί δυνατή η κλιμάκωση της βοήθειας και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Οι υπουργοί Εξωτερικών κάλεσαν επίσης τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης να σταματήσουν τις επιθέσεις σε αμάχους «και τις απειλές για τις διεθνείς ναυτιλιακές λωρίδες» μετά την κατάσχεση ενός πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση