HomeHL-GreeceΔίκη για το Μάτι: Ξεκίνησαν οι απολογίες των 21 κατηγορούμενων

Δίκη για το Μάτι: Ξεκίνησαν οι απολογίες των 21 κατηγορούμενων

Όλα όσα ανέφερε κατά την απολογία του ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέρασε ένας χρόνο από την έναρξη της δικής για το Μάτι, αναφορικά με την τραγωδία που έλαβε χώρα στις 23 Ιουλίου 2018. Σήμερα ξεκίνησαν οι απολογίες των κατηγορούμενων ενώπιον του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, ενώ πρώτος κλήθηκε στο βήμα του ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης, για να αντικρούσει δημόσια όσα του καταλογίζονται για τη φονική πορεία της φωτιάς που άφησε πίσω της 104 νεκρούς.

Κατά την έναρξη της απολογίας του ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου στους συγγενείς των θυμάτων για αυτή την τραγωδία, αλλά δε θα πω κάτι περισσότερο γιατί τα λόγια είναι περιττά». Αμέσως μετά, στράφηκε κατά του πραγματογνώμονα της Εισαγγελίας, επιπυραγού Δημήτρη Λιότσιου, του οποίου το πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας είναι κρίσιμο στοιχείο τής υπόθεσης, όσον αφορά λάθη και παραλείψεις που συνέδραμαν στο αποτέλεσμα. Να σημειωθεί πως ο Δημήτρης Λιότσιος κατέθετε στο δικαστήριο για δέκα συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Επίσης, ο Σωτήρης Τερζούδης εξαπέλυσε «πυρά» και κατά του συγκατηγορουμένου, τότε υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις. «Κάνει λάθος ο κ. Λιότσιος» είπε ο κατηγορούμενος για τον πραγματογνώμονα, αναφέροντας πως ο επιπυραγός προβαίνει σε συμπεράσματα λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η επίδικη ημέρα ήταν μία συνηθισμένη ημέρα: «Ο πραγματογνώμονας, που είναι σαρξ εκ της σαρκός μας, είπε για συνήθη πορεία των πραγμάτων. Αυτή η κατάσταση δεν ήταν κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων. Αυτά γράφει ο πραγματογνώμονας, αλλά δεν ήταν αυτή η συνήθης πορεία των πραγμάτων. Ήταν μια τρελή ημέρα, εκείνη…» ανέφερε ο Σωτήρης Τερζούδης.

Στη συνέχεια, ο Σωτήρης Τερζούδης μίλησε αναλυτικά για το πλαίσιο που ορίζει την εναέρια επιτήρηση. Ο ίδιος επικαλέστηκε σχετικές συνομιλίες που υπάρχουν στη δικογραφία. Τόνισε πως αν και το κατηγορητήριο δέχεται πως σε επίπεδο επιτήρησης δεν υπήρξε πρόληψη, εντούτοις, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, επιτήρηση υπήρξε.

«Η εναέρια επιτήρηση προγραμματίζεται από το ΕΣΚΕ και δεν μπορεί να είναι πάνω από τέσσερις ώρες. Οι τέσσερις ώρες αυτές αποτυπώνονται και στα έγγραφα» είπε και συνέχισε: «Ο κ. Λιότσιος κάνει λάθος όταν λέει ότι τα τετράωρα αυτά μπορούν να ανανεώνονται. Είχαμε δυο ώρες, το διθέσιο πετζετέλ δύο ώρες μπορεί να κάνει εναέρια επιτήρηση».

Δίκη για το Μάτι: «Πυρά» Τερζούζη προς Ματθαιόπουλο

Παράλληλα, αναφορικά με τον άλλοτε υπαρχηγό του στην Πυροσβεστική, τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο Σωτήρης Τερζούδης, εν τη ρύμη του λόγου του κατέστησε σαφές πως οι δύο συγκατηγορούμενοι δεν έχουν καμία επικοινωνία μεταξύ τους.

Ο ίδιος φάνηκε ιδιαίτερα αιχμηρός σε βάρος του συγκατηγορούμενού του: «Διάβασα από την απολογία Ματθαιόπουλου ότι «απεδείχθη ολέθρια η μεταστάθμευση εναέριων». Η διαπίστωση έγινε εκ των υστέρων; Ο ρόλος του τι είναι; Αποφασιστικός ή διαπιστωτικός; Θέλω να μου απαντήσει στην απολογία του, διότι δεν μιλάμε. Εκεί (στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο) ήταν υπουργός και γενικός γραμματέας. Μπορούσε να πάει… Δεν ξέρω εάν είναι δειλός αλλά μοιραίος και άβουλος είναι σίγουρα! Ο ρόλος του υπαρχηγού αυτός είναι: να διορθώσει τα λάθη. Αν έγινε εκ των υστέρων δεν έχω να πω τίποτα».

Δική για το Μάτι: Η εξήγηση του Τερζούδη για την εκτροπή εναέριου μέσου

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Σωτήρης Τερζούδης δέχθηκε ερωτήσεις από την πρόεδρο για το ζήτημα της εκτροπής εναέριου μέσου που κινείτο προς το Μάτι και έλαβε εντολή να κατευθυνθεί προς τα διυλιστήρια στην Κόρινθο. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα είχε εκδηλωθεί φωτιά στην Κινέττα. Το θέμα της εκτροπής έχει τεθεί και από τον Δημήτρη Λιότσιο αλλά και από τον Βασίλη Ματθαιόπουλο που στην απολογία του στον ανακριτή είχε χαρακτηρίσει την απόφαση «ολέθριο λάθος του κ. Τερζούδη».

Ο τότε αρχηγός είπε επ’ αυτού στη δική για το Μάτι: «Ήρθε ο κ. Φωστιέρης (τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ) στο γραφείο μου και είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στη Motor Oil. Ότι εντός της Motor Oil υπάρχει στίγμα και ότι υπάρχει φωτιά μέσα. Αυτό με έχει στοιχειώσει μέχρι σήμερα».

Πρόεδρος: Σας είπε ποιος του ζήτησε συνδρομή εναέριων μέσων (στην Κόρινθο);

Κατηγορούμενος: Όχι, αυτά δεν γίνονται έτσι εκείνη τη στιγμή. Για τη στάθμιση θα πρέπει να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση από το πεδίο.

Πρόεδρος: Σας είπε από πού αντλεί αυτήν την πληροφόρηση;

Κατηγορούμενος: Όχι ούτε μου είπε ούτε τον ρώτησα. Αφού το είπε ο διοικητής του ΕΣΚΕ είναι έτσι. Δεδομένου αυτού έδωσα την έγκριση μου να πάει το εναέριο μέσο.

Ο Σωτήρης Τερζούδης θα συνεχίσει την απολογία του σε επόμενη δικάσιμο που θα οριστεί καθώς μεσολαβεί η αποχή των δικηγόρων την ερχόμενη εβδομάδα. Η πρόεδρος ωστόσο ζήτησε από τους συνηγόρους να ζητήσουν ειδική άδεια από τον Σύλλογο τους ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η δίκη.

Να σημειωθεί πως στη δίκη για το Μάτι έδωσαν το «παρών» πολλοί συγγενείς προσώπων που έχασαν τη ζωή τους, καθώς και συγκατηγορούμενοι του, μεταξύ των οποίων και η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Οι κατηγορούμενοι, επιτελικοί της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας και δήμων της περιοχής κ.ά, είναι υπόλογοι, ανάλογα με τις υπηρεσιακές θέσεις και αρμοδιότητες ενός εκάστου, για κατηγορίες που αφορούν ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή δια παραλείψεως.

lifo.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση