HomeHL-WorldΑργεντινή: Ο νέος πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι και οι αλλοπρόσαλλες προτάσεις του για την οικονομία

Αργεντινή: Ο νέος πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι και οι αλλοπρόσαλλες προτάσεις του για την οικονομία

Η ακροδεξιά ατζέντα στα κοινωνικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θεραπεία – σοκ με κύριο μέσο το… αλυσοπρίονο, ένα εργαλείο με το οποίο εμφανιζόταν συχνά στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις θα επιδιώξει να εφαρμόσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι.

Με εμφάνιση που παραπέμπει σε άλλες εποχές – η φαβορίτα του άλλωστε αλλά και τα κοστούμια δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα- ο εκκεντρικός, πέραν πάσης αμφιβολίας νέος πρόεδρος κέρδισε τις εκλογές με 55,6% έναντι 44,3% του Περονιστή απερχόμενου υπουργού Οικονομίας Σέρχιο Μάσα.

Η εκκεντρικότητα του Χαβιέρ Μιλέι δεν περιορίζεται μόνο στην εμφάνιση ούτε στο εντυπωσιακό αξεσουάρ του, ήτοι το αλυσοπρίονο. Αντίθετα, επεκτείνεται και στην πολιτική του φυσιογνωμία αλλά και στις προτάσεις του, κυρίως στην οικονομία, που θεωρήθηκαν αλλοπρόσαλλες, αν και ο ίδιος στα κοινωνικά ζητήματα τοποθετείται μάλλον στα άκρα της δεξιάς, καθώς η πολιτική του φυσιογνωμία διατηρεί μια αγάπη για τον καπιταλισμό και για τις κοινωνικά συντηρητικές πολιτικές.

Το παρατσούκλι του είναι «ο Τρελός» (El Loco). Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι υπερβολικά φιλελεύθερος. Είναι σίγουρα αντισυστημικός, ενώ θεωρείται ακροδεξιός «αναρχοφιλελεύθερος».

Με την ανάληψη των καθηκόντων του στις 10 Δεκεμβρίου, ο Μιλέι υποσχέθηκε στην επινίκια ομιλία του «το τέλος της παρακμής» και την «ανοικοδόμηση της Αργεντινής», χωρίς «ημίμετρα».

Οι αλλοπρόσαλλες προτάσεις του για την οικονομία

Η οικονομική του πολιτική στηρίζεται στο αγαπημένο του αξεσουάρ. Έτσι, θα βάλει «αλυσοπρίονο» στις δημόσιες δαπάνες, στην 3η οικονομία της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να επιφέρει ένα οικονομικό σοκ. Η χώρα αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωπη με πληθωρισμό 143% σε ετήσια βάση, ανεργία 40% και ένα δημόσιο χρέος 45 δισ. δολάρια.

Κεντρικό σημείο των προεκλογικών εξαγγελιών του νέου προέδρου ήταν η κεντρική τράπεζα. Στόχος του είναι να βάλει «δυναμίτιδα» στον θεσμό και να τον καταργήσει, λύνοντας έτσι και όλα τα προβλήματα που απορρέουν από αυτή. Θύμα των περικοπών δεν θα είναι μόνον η κεντρική τράπεζα, καθώς έχει δεσμευτεί για κατάργηση βασικών υπουργείων, μεταξύ των οποίων τα Υγείας και Παιδείας. Κι αυτό επειδή έχει δηλώσει ότι θα υπάρξουν περικοπές σε βασικά κοινωνικά θέματα, όπως η Υγεία, η Εκπαίδευση και η κοινωνική ανάπτυξη.

Αλλαγή δεν θα υπάρξει μόνο στους θεσμούς, αλλά και στο νόμισμα. Ο «El Loco» έχει εξαγγείλει την κατάργηση του πέσος, που είναι το εθνικό νόμισμα, ενώ στόχος του είναι να δολαριοποιήσει την οικονομία.

Οικονομολόγος ο ίδιος και παρουσιαστής, ο Μιλέι έχει θέλει ως αναρχοκαπιταλιστής να ελαχιστοποιήσει την κρατική παρέμβαση στην οικονομία της Αργεντινής, δίνοντας το προβάδισμα στην ελεύθερη αγορά. Η απέχθειά του προς το κράτος δεν κρύβεται, προτιμώντας αντ’ αυτού ακόμα και τη μαφία.

«Αν έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στο κράτος και τη μαφία, θα επέλεγα τη μαφία… επειδή αυτή έχει κώδικες, προσαρμόζεται, δεν λέει ψέματα και – πάνω απ’ όλα – είναι ανταγωνιστική» είχε πει χαρακτηριστικά.

Η ακροδεξιά ατζέντα στα κοινωνικά

Με θιασώτη τον Ντόναλντ Τραμπ, που έσπευσε να τον συγχαρεί για την εκλογή του, αλλά και τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο Χαβιέρ Μιλέι τοποθετείται στην ακροδεξιά στα κοινωνικά θέματα, ενώ σαν τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ, αρνείται την κλιματική κρίση.

Ο ίδιος είναι εναντίον των αμβλώσεων ενώ έχει ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή.

Παράλληλα, έχει καταφερθεί με βαριές εκφράσεις κατά του Αργεντίνου Πάπα Φραγκίσκου.

Στο παρελθόν έχει εξοργίσει εκατομμύρια συμπατριώτες του, καθώς αμφισβήτησε τη συναίνεση τεσσάρων δεκαετιών σχετικά νε τα εγκλήματα της δικτατορίας του 1976-83, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτιμάται ότι 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το στρατιωτικό καθεστώς. Υποψήφια αντιπρόεδρός του είναι η Βικτόρια Βιλαρούελ, μια υπερσυντηρητική βουλευτής που έχει υποβαθμίσει τις αμαρτίες της δικτατορίας.

Το αλυσοπρίονο, που άφησε στο ράφι τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι λειτούργησε θετικά σε ένα εκλογικό σώμα που το 40% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς έπεισε το ακροατήριο ότι η αλλαγή που υπόσχεται και ευαγγελίζεται θα είναι γρήγορη. Πάντως κάποιοι άλλοι δεν πείθονται τόσο εύκολα, καθώς εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος θα εξελιχθεί σε δικτάτορα.

prototothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση