HomeΕΛΛΑΔΑΑνοικτή τηλεδιάλεξη: Η μετεξέλιξη της έννοιας του Συντάγματος

Ανοικτή τηλεδιάλεξη: Η μετεξέλιξη της έννοιας του Συντάγματος

Το «επαυξημένο Σύνταγμα με τον Δρα Ευάγγελο Βενιζέλο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η έννοια του Συντάγματος δεν είναι στατική. Το Σύνταγμα είναι ένα ιστορικό φαινόμενο, ένα προϊόν της Ιστορίας. Η μήτρα των εξελίξεων σε μία σειρά από σύγχρονα θέματα βρίσκεται στη σχέση Συντάγματος και Κράτους, καθώς αντικείμενο του Συντάγματος είναι η συγκρότηση και άσκηση της κρατικής εξουσίας. Αυτό που δοκιμάζεται στις μέρες μας είναι το κράτος, η (εξωτερική) κυριαρχία του, ο βαθμός ανεξαρτησίας του.

Ακόμα και στην πιο εκλεπτυσμένη και πολιτισμένη περιοχή του κόσμου που είναι η Ε.Ε., συναντάμε περιορισμούς της κυριαρχίας, καθώς τα κράτη που μετέχουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δίνουν πολλές αρμοδιότητες στην Ε.Ε. Συνεπώς, οι δοκιμασίες του κράτους και των στοιχείων που το συγκροτούν, οδηγούν και σε μια αμφισβήτηση γύρω από το Σύνταγμα.

Έτσι φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα: Αντέχει το εθνικό Σύνταγμα; Ποια είναι η σύγχρονη έννοια του; Το θέμα πραγματεύεται σε ανοικτή τηλεδιάλεξη με τίτλο «Η μετεξέλιξη της έννοιας του Συντάγματος – Το «επαυξημένο Σύνταγμα»» την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 ο Δρ Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Τη διάλεξη, η οποία θα αρχίσει στις 18:00 μ.μ., διοργανώνει το νέο Προπτυχιακό Πρόγραμμα (ΒΑ) στη Νομική εξ αποστάσεως του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η παρακολούθησή της είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/6d9ynxr7

Ο Δρ. Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, τον Σεπτέμβριο του 1974, εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης του ΑΠΘ (1977) και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (1975). Το 1980 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, όπου το 1984 εκλέχθηκε υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου.

Παράλληλα άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο. Σήμερα, διατηρεί την ιδιότητα του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και του δικηγόρου στα ανώτατα δικαστήρια. Στην ακαδημαϊκή του πορεία, δημοσίευσε μεγάλο αριθμό μελετών, μονογραφιών, σχολίων σε δικαστικές αποφάσεις και διδακτικών συγγραμμάτων.

Έχουν επίσης κυκλοφορήσει άρθρα, δοκίμια και βιβλία του για διάφορα πολιτικά ζητήματα: τον ρόλο των Μέσων μαζικής ενημέρωσης στις μοντέρνες δημοκρατίες, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την πολιτιστική πολιτική, τις πολιτικές ανάπτυξης, τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, κ.ά.

Ως βουλευτής, ήταν ο γενικός εισηγητής της Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος του 2001 (1995-2001). Από το 1993 έχει υπηρετήσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις.

Τον Μάρτιο του 2012 εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με άμεση ψηφοφορία της κοινωνικής βάσης και τον Ιούνιο του 2013 ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνεργασίας που ολοκλήρωσε τη θητεία της με τις εκλογές της 25.1.2015.

Το 2016 ίδρυσε τη δεξαμενή σκέψης «Κύκλος Ιδεών», ενώ το 2022 εξελέγη εισηγητής του επταμελούς high level reflection group για το μέλλον του Συμβουλίου της Ευρώπης.