HomeHL-SportsΟΦΗ: Η σωστή διαχείριση των αρνητικών αποτελεσμάτων και η εμπιστοσύνη (που έχει κερδίσει)

ΟΦΗ: Η σωστή διαχείριση των αρνητικών αποτελεσμάτων και η εμπιστοσύνη (που έχει κερδίσει)

Το Gazzetta ξετυλίγει το κουβάρι των αρνητικών αποτελεσμάτων στον ΟΦΗ μετά την υπέρβαση στην μεταγραφική αγορά του καλοκαιριού αλλά και τις μεγάλες νίκες στο Γεντί Κουλέ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

-Η δυσκολία στο γκολ φέρνει… άγχος μετά το 70′

-Να βρει το… αντίδοτο μακριά από το «Γεντί Κουλέ»

-Το κομμάτι των τραυματισμών

-Η (σημαντική) δουλειά του Νταμπράουσκας

Είναι από τις ομάδες που πριν καν ολοκληρωθεί η περσινή σεζόν, έδειχναν ικανές για να έχουν μία θέση στην εξάδας της νέας χρονιάς. Ο Βάλντας Νταμπράουσκας μεταμόρφωσε τον ΟΦΗ, έθεσε τις βάσεις από τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο (βλέπε Μπάκιτς και Φελίπε) και μόλις έφτασε το καλοκαίρι, έγινε η απαραίτητη αναβάθμιση στο ρόστερ.

Παίκτες που θα μπορούσαν να βρίσκονται στα ραντάρ ομάδων του Big-5 πείστηκαν από τον σύλλογο και μετακόμισαν μόνιμα στην Κρήτη. Πρόσωπα όπως αυτά των Λαμπρόπουλο, Γκλάζερ, Γκαγιέγος, Καρώ είναι κάποια από τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και παρότι κάποιοι ποδοσφαιριστές που είχαν βασικό ρόλο αποχώρησαν (Μανδάς, Ντιουσέ, Διαμαντής, Μπαλογιάννης), τα κενά τους καλύφθηκαν άμεσα.

Μετά από 11 αγωνιστικές, οι Κρητικοί μετρούν μόλις τρεις νίκες (μεγάλες κιόλας κόντρα σε Άρη, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ), πέντε ισοπαλίες, τρεις ήττες και κανένα διπλό (!). Βαθμολογικά δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζημιά, καθώς η διαφορά από την εξάδα είναι στον έναν βαθμό και από την 5η θέση στους τρεις, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει προβληματισμός στο στρατόπεδο του κλαμπ.

Το Gazzetta κάνει ένα μικρό απολογισμό μέσα από αυτές τις έντεκα αναμετρήσεις, τα «must win» παιχνίδια που… διαγράφουν τις μεγάλες νίκες και οι τραυματισμοί.

Η δυσκολία στο γκολ φέρνει… άγχος μετά το 70′

Από τα οκτώ ματς όπου ο ΟΦΗ δεν έχει φύγει με τη νίκη, στα μισά (τέσσερα) έχει δεχθεί γκολ μετά το 70′ κάτι που συμβαίνει είτε από έλλειψη ενέργειας, είτε από θέμα συγκέντρωσης, είτε ακόμα και από το… άγχος επειδή δεν έχει συμβεί μία φορά.

Αυτά τα ματς είναι…

  • Λαμία – ΟΦΗ 2-2: Με αυτογκόλ ο Καρώ έκανε το 2-2 για τους γηπεδούχους στο 74′
  • ΟΦΗ – Ατρόμητος 1-1: Ισοφάρισε ο Γιουμπιτάνα στο 86′
  • Πανσερραϊκός – ΟΦΗ 2-1: Ο Μούργος με πέναλτι έδωσε τη νίκη στην ομάδα του στο 88′
  • ΟΦΗ – ΠΑΣ Γιάννινα 1-1: Ο Εραμούσπε ισοφάρισε στο 86′

Παράλληλα, ένας ακόμη βασικός λόγος της παραπάνω κατάστασης είναι και η δυσκολία των Κρητικών να βρουν το γκολ. Συνολικά έχει 12 γκολ σε 11 αγώνες παρά τις πολλές ευκαιρίες που δημιουργεί η ομάδα καθώς σκοράρει μ.ο. ένα τέρμα ανά 10,5 τελικές προσπάθειες (!).

Με εξαίρεση τα παιχνίδια κόντρα σε Αστέρα Τρίπολης και Ολυμπιακού, όπου οι Κρητικοί ηττήθηκαν με «κάτω τα χέρια», σε όλες τις υπόλοιπες αναμετρήσεις είχαν σημαντικές ευκαιρίες για να «καθαρίσουν» τα παιχνίδια τους ή να βρουν το γκολ που τους έλειπε (βλέπε το ματς κόντρα στην Κηφισιά που έληξε 0-0 και χάθηκε πέναλτι στο 88′).

Να βρει το… αντίδοτο μακριά από το «Γεντί Κουλέ»

Είναι λογικό κάτι που έχει δημιουργήσει προβληματισμό στις τάξεις του ΟΦΗ είναι ο απολογισμός στις εκτός έδρας αναμετρήσεις. Στο «Γεντί Κουλέ» έχει τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα σε έξι ματς όμως μακριά από την Κρήτη, δεν έχει πάρει ούτε ένα διπλό, μετρά τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες σε πέντε αγώνες.

Αξιοσημείωτο δε πως αυτά τα πέντε αποτελέσματα δεν είναι κόντρα σε ομάδα του Big-5 και μόνο μία από αυτές βρίσκεται πάνω από τους Κρητικούς στη βαθμολογία (Λαμία). Από εκεί και πέρα είναι απέναντι στις δύο νεοφώτιστες (0-0 με Κηφισιά και 2-1 ήττα από Πανσερραϊκό), στον Παναιτωλικό που δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση και η βαριά ήττα από τον Αστέρα Τρίπολης (μοναδική νίκη των Αρκάδων στην έδρα τους μέχρι στιγμής).

Συγκεκριμένα μακριά από την Κρήτη, ο ΟΦΗ έχει παίξει:

  • Αστέρας Τρίπολης – ΟΦΗ 3-0
  • Λαμία – ΟΦΗ 2-2
  • Παναιτωλικός – ΟΦΗ 1-1
  • Κηφισιά – ΟΦΗ 1-1
  • Πανσερραϊκός – ΟΦΗ 2-1

Το κομμάτι των τραυματισμών

Ουκ ολίγες φορές ο Βάλντας Νταμπράουσκας έχει αντιμετωπίσει και προβλήματα τραυματισμών μέχρι στιγμής στη φετινή σεζόν. Απουσίες που αποδείχθηκαν καίριες για την κατάσταση της ομάδας καθώς πρόκειται για βασικά στελέχη των πλάνων του Νταμπράουσκας.

Αρχικά ο Ντίκο είχε μείνει νοκ-άουτ στα ματς με Ατρόμητο (1-1) και Παναιτωλικό (1-1) προερχόμενος από δύο γκολ σε τέσσερα ματς και στην επιστροφή του σκόραρε και κόντρα στην ΑΕΚ.

Παράλληλα ο Φελίπε αντιμετώπιζε μικροτραυματισμούς με τον Λιθουανό προπονητή να μένει χωρίς καθαρό φορ στα τελευταία λεπτά αρκετών παιχνιδιών. Να θυμίσουμε πως ο Ντίκο, όπως και ο Ριέρα έγιναν αναγκαστική αλλαγή και κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Την ίδια στιγμή, σε ένα φιλικό παιχνίδι κόντρα στα Χανιά ήρθε και ο τραυματισμός του Χριστογεώργου ο οποίος προοριζόταν για βασικός μετά την πώληση του Μανδά στη Λάτσιο.

Ωστόσο το γεγονός ότι έμεινε για αρκετό διάστημα εκτός, έφερε τον 36χρονο Σωτηρίου στο βασικό σχήμα μέχρι να αποκτηθεί ένας ακόμα τερματοφύλακας, με τον ίδιο να είναι παρών στα ματς με Λαμία (2-2) και Ατρόμητο (1-1).

Και φτάνουμε στους τραυματισμούς των δύο πιο επιδραστικών ποδοσφαιριστών του ρόστερ.

Από τη μία ο Γιον Τοράλ ο οποίος κόντρα στον Πανσερραϊκό στις Σέρρες ήταν από τους καλύτερους παίκτες στον αγωνιστικό χώρο, έκανε την ασίστ για το 0-1 αλλά στο ημίχρονο έγινε αλλαγή λόγω τραυματισμού με αποτέλεσμα να έρθει και η κάθοδος στην απόδοση του συνόλου.

Τέλος ο Μάρκο Μπάκιτς μπορεί να μην έχει πιάσει τα περσινά στάνταρ του όσον αφορά το σκοράρισμα (κανένα γκολ σε εννιά ματς) αλλά είναι ένας ποδοσφαιριστής που ενορχηστρώνει όλη τη μεσοεπιθετική γραμμή.

Ο τραυματισμός του στο ματς με τον Ολυμπιακό (25′) τον άφησε εκτός τόσο κόντρα στον Πανσερραϊκό και τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Η (σημαντική) δουλειά του Νταμπράουσκας

Σίγουρα μία σειρά από αρνητικά αποτέλεσμα, δημιουργούν… σύννεφα πάνω από το κεφάλι ενός προπονητή. Όμως στην περίπτωση του Βάλντας Νταμπράουσκας τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά και η σκηνή όπου οι οπαδοί του μίλησαν σε έντονο ύφος μετά το ματς κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα σίγουρα δεν είναι ανάλογη της δουλειάς του.

Ο Λιθουανός προπονητής ανέλαβε την ομάδα σε μία δύσκολη στιγμή της περσινής σεζόν και μετά από περίπου ένα μήνα διακοπής για το Μουντιάλ, παρουσίασε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Η άνοδος ήταν ραγδαία για τον σύλλογο της Κρήτης, σε βαθμό να μπει στα play-out με μία μεγάλη ασφάλεια όσον αφορά την παραμονή.

Η φιλοσοφία του «κούμπωσε» στους ποδοσφαιριστές που είχε, επένδυσε στην ποιότητα των παικτών και στήριξε τις ιδέες του με την τριάδα στην άμυνα αλλά και το ιδιαίτερο βάρος στα δύο του φουλ μπακ. Η βοήθεια τους τόσο στο σκοράρισμα όσο και στη δημιουργία φάνηκε σε μεγάλο βαθμό τόσο πέρσι όσο και φέτος.

Εκείνος ήταν που ανέβασε τις φιλοδοξίες του ΟΦΗ για κάτι μεγαλύτερο την τρέχουσα σεζόν και το περασμένο καλοκαίρι προσπάθησε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το υλικό που είχε στα χέρια του. Μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι αυτά που θα περίμενε η ομάδα σε αυτό το ξεκίνημα αλλά μην ξεχνάμε πως οι Κρητικοί έχουν νικήσει τις 3 από τις 5 ομάδες του Big-5 (μόνο με τον Παναθηναϊκό δεν έχει παίξει).

Αναλυτικά έχει νικήσει:

  • ΟΦΗ – Άρης 3-2
  • ΟΦΗ – ΠΑΟΚ 1-0
  • ΟΦΗ – ΑΕΚ 2-0

Από την άλλη, όσον αφορά τον απολογισμό, ο 46χρονος κόουτς μετράει 36 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις όπου έχει 13 νίκες, ισάριθμες ισοπαλίες και 10 ήττες σε αυτό το διάστημα. Φυσικά πιστώνεται και το γεγονός ότι οι Κρητικοί ολοκλήρωσαν αήττητοι τα play-out και στην πρώτη θέση.

Ο πρώτος γύρος φτάνει στο τέλος του με τον ΟΦΗ να φιλοξενεί τον Βόλο και στη συνέχεια να ταξιδεύει στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό. Οι Κρητικοί θέλουν να κρατήσουν τη διαφορά από την εξάδα σε απόσταση βολής ή ακόμα και να μπουν σε αυτή με το τέλος του πρώτου γύρου.

Η ηρεμία και η στήριξη είναι αυτό που «ζητάει» η ομάδα, η οποία έχει επιφορτιστεί με το… βάρος της μεγάλης πορείας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση