HomeΕΛΛΑΔΑΣύγκρουση Σκυλακάκη με ΡΑΑΕΥ για τιμολόγια και κακοπληρωτές

Σύγκρουση Σκυλακάκη με ΡΑΑΕΥ για τιμολόγια και κακοπληρωτές

Παρουσία του επικοινωνιολόγου Ερικ Παρκς, στενού συμβούλου του Πρωθυπουργού, εξελίχθηκε η γεμάτη ένταση συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την ανεξάρτητη Αρχή. Το επίμαχο άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας και η αναίρεση των δεσμεύσεων του κ. Σκυλακάκη στους προμηθευτές την προηγούμενη Δευτέρα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ρόλο… γραμματειακής υποστήριξης φαίνεται να περιορίζει τη ΡΑΑΕΥ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, καταργώντας επί της ουσίας την ανεξαρτησία της Αρχής.

Σε σύσκεψη που έγινε χθες στο ΥΠΕΝ, που είχε ως κύριο μενού την καμπάνια του υπουργείου για το πράσινο τιμολόγιο, με «μέντορα» τον παρευρισκόμενο επικοινωνιολόγο του Πρωθυπουργού, Έρικ Παρκς, υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Σκυλακάκη και των συμμετεχόντων στελεχών της ΡΑΑΕΥ, η οποία αποκάλυψε μία, επιεικώς χαρακτηρισμένη, ανακολουθία του υπουργού: για άλλα δεσμεύθηκε απέναντι στις εταιρείες προμήθειας και το συλλογικό τους όργανο, τον ΕΣΠΕΝ, στη συνάντηση της προηγούμενης Δευτέρας για την αναθεώρηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας, και άλλα ζήτησε χθες από τη ΡΑΑΕΥ.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, ο υπουργός απαίτησε χθες από τη ΡΑΑΕΥ να αλλάξει το περιεχόμενο της δημόσιας διαβούλευσης που ετοίμασε η Αρχή για τις αλλαγές του άρθρου 42, οι οποίες αφορούν ειδικότερα στον ενεργειακό «τουρισμό» και στους κακοπληρωτές.

Ενώ ο κ. Σκυλακάκης είχε δεσμευθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, τη Δευτέρα, ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ, χθες υπέδειξε στην Αρχή να υιοθετήσει τις δικές του απόψεις. Ουσιαστικά, με άλλα λόγια, υποχρεώνει τη ΡΑΑΕΥ «να πάρει επάνω της» το όλο θέμα, να δεχθεί τις ενστάσεις και τις διαμαρτυρίες των προμηθευτών, χωρίς να φαίνεται πουθενά το… χέρι του υπουργού.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης επιδιώκει να αφαιρέσει το δικαίωμα της εντολής αποκοπής ηλεκτροδότησης από προηγούμενο προμηθευτή για πελάτη του που είναι αποδεδειγμένα κακοπληρωτής και αφήνει «φέσια», επιλέγοντας να μετακινηθεί σε άλλο πάροχο με το αζημίωτο. Έτσι, σύμφωνα με την άποψη του υπουργού, ένας οικιακός καταναλωτής θα «φλαγκάρεται» μεν (θα αποκτά σήμανση κακοπληρωτή) τρεις φορές (δύο φορές για μη οικιακό καταναλωτή) και δεν θα μπορεί να πάει σε τέταρτο, αν δεν κάνει διακανονισμό πληρωμής με τον τρίτο. Στο μεταξύ, θα έχει αφήσει «φέσια» στους δύο πρώτους, οι οποίοι, όμως, δεν θα μπορούν να δώσουν για τον συγκεκριμένο πελάτη εντολή να διακοπεί η ηλεκτροδότησή του, ούτε, βεβαίως, να διεκδικήσουν τις οφειλές.

Η πρόταση, αντίθετα, της ΡΑΕΕΥ προβλέπει μία άλλη διαδικασία, πιο ομαλή, τόσο για τον κακοπληρωτή πελάτη όσο και για τη διαφύλαξη του δικαιώματος αλλαγής παρόχου. Αν έχει αφήσει κάποιος χρέη σε δύο παρόχους να «φλαγκάρεται», έτσι ώστε αν αποφασίσει να μετακινηθεί σε τρίτο προμηθευτή, αυτός να έχει την επιλογή να τον δεχθεί ή όχι. Ουσιαστικά η ΡΑΑΕΥ μετατόπιζε το ρίσκο στον προμηθευτή, χωρίς να μειώνει και την ελευθερία μετακίνησης του καταναλωτή.

Διατηρούσε, επίσης, το δικαίωμα εντολής αποκοπής στον προηγούμενο προμηθευτή, στην περίπτωση που δεν αποπληρώνονταν οι οφειλές, έπειτα από διακανονισμό. Με την πρόταση της ΡΑΑΕΥ δίνονταν δύο έως τρεις ευκαιρίες στον καταναλωτή να τακτοποιήσει τα χρέη του. Σημειωτέον ότι οι ρυθμίσεις της ΡΑΑΕΥ για το «φλαγκάρισμα» έχουν αναδρομικότητα από την 1/1/2020.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Σκυλακάκης, ωστόσο, έχει άλλη άποψη και την είπε ξεκάθαρα και αδιαπραγμάτευτα χθες στη ΡΑΑΕΥ: «Θέλω να βγάλετε έτσι (σ.σ. δηλαδή, όπως θέλω εγώ) τη δημόσια διαβούλευση».

Στο μεταξύ, εκκρεμεί η έκδοση της εφαρμοστικής ΚΥΑ για το πράσινο τιμολόγιο, το οποίο θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για όλους τους παρόχους, ακυρώνοντας επί της ουσίας υπάρχουσες συμβάσεις οι οποίες έχουν ανασταλεί, λόγω του προσωρινού μηχανισμού τιμολόγησης. Και για το συγκεκριμένο τιμολόγιο υπάρχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις υπουργείου και ΡΑΑΕΥ, με το ΥΠΕΝ να φέρεται ότι συμπεριλαμβάνει στην υπουργική απόφαση ρυθμίσεις που παραβιάζουν την Κοινοτική Οδηγία 944/2019.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, παρότι η ΚΥΑ είναι έτοιμη, δεν προωθείται για δημοσίευση λόγω της αντιπαλότητας με τη ΡΑΑΕΥ. Η Αρχή επιμένει ότι για οποιαδήποτε τροποποίηση στους συντελεστές της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, ο καταναλωτής θα πρέπει να ενημερώνεται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων, όπως ορίζει ρητά η Οδηγία. Το ΥΠΕΝ στην ΚΥΑ προβλέπει την ενημέρωση εκ των υστέρων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, υπήρξε διαβεβαίωση από το υπουργείο ότι θα υποχρεώνονται στην ΚΥΑ οι προμηθευτές να αναρτούν τις τροποποιήσεις στην ιστοσελίδα τους και θα ενημερώνουν την Αρχή, που τελικά μετατρέπεται σε «τροχονόμο» της αγοράς και όχι ρυθμιστή. H υπουργική απόφαση, λένε οι πληροφορίες, πηγαίνει για δημοσίευση την ερχόμενη εβδομάδα.

Η παρουσία του επικοινωνιολόγου

Στη χθεσινή σύσκεψη, στην οποία παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, Τέλης Αϊβαλιώτης, «πρωταγωνιστής» για το προμοτάρισμα του πράσινου τιμολογίου αναδείχθηκε ο στενός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, επικοινωνιολόγος Έρικ Παρκς.

Το υπουργείο επιδιώκει να κάνει καμπάνια για το συγκεκριμένο τιμολόγιο, σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι καταναλωτές, που έτσι κι αλλιώς είναι ανίδεοι στη συντριπτική πλειονότητά τους με τα ενεργειακά, ότι είναι το φθηνότερο και καλύτερο τιμολόγιο και ότι με αυτό ο καταναλωτής θα γνωρίζει την τιμή χρέωσης από την 1η του μήνα κατανάλωσης, συγκρίνοντάς την με τις τιμές άλλων παρόχων, για να μπορεί να επιλέγει την καλύτερη λύση για την τσέπη του. Ο κ. Παρκς, προσωπικός επικοινωνιακός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, επιστρατεύτηκε για να «δώσει τα φώτα του», πώς να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη καμπάνια του ΥΠΕΝ, κάτι το οποίο, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση