HomeHL-9Μηνύματα φορέων για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Μηνύματα φορέων για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Πολυτεχνείο 50 χρόνια μετά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκπρόσωποι φορέων, παρατάξεων και συλλόγων και σωματείων εξέδωσαν μηνύματα.

Δήλωση του Πρόεδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη

Για τη 50η επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η 17η Νοεμβρίου του 1973, εδώ και 50 χρόνια έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις των δημοκρατικών πολιτών, ως ημέρα Εξέγερσης της Ελληνικής Νεολαίας και του Λάου, απέναντι στο στρατοκρατικό και ανελεύθερο καθεστώς της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Η ημέρα αυτή, τιμάται και από τους νέους και τις νέες μας, αν και δεν έζησαν την σκοτεινή αυτή περίοδο της νεότερης Ιστορίας μας, έχουν όμως δεχτεί και αφομοιώσει, όλα τα υψηλά νοήματα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας που εκπέμπει η Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι σημερινοί νέοι και νέες, μελετούν με προσοχή και ενδιαφέρον τα γεγονότα που σημάδεψαν τον Νοέμβρη του 1973.

Το ασφαλές συμπέρασμα είναι πως μόνο ένα πραγματικά ελεύθερο και δημοκρατικό πολίτευμα μπορεί να διασφαλίσει την πορεία κάθε λαού προς ένα Ελπιδοφόρο, Δυναμικό και Δημιουργικό μέλλον.

Μήνυμα Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας για την 50η Επέτειο του Πολυτεχνείου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, αναφέρει τα εξής:
«Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά μια γιορτή μνήμης. Αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας, ευθύνης και αγώνα που παραμένει ζωντανό και υπενθυμίζει ότι ο δρόμος για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη χαράσσεται από τους μεγάλους αγώνες του λαού.
Σήμερα τιμούμε εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν γράφοντας την αρχή του τέλους της επταετούς δικτατορίας. Όλους εκείνους που σε χαλεπούς καιρούς αντιστάθηκαν σε οτιδήποτε προσβάλλει την έννοια της Δημοκρατίας και περιορίζει την ελευθερία.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει ακόμη να εμπνέει. Ο ηρωικός αγώνας της γενιάς του Πολυτεχνείου, μας παρακινεί, 50 χρόνια μετά, ώστε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά ιδεώδη για μια δίκαιη κοινωνία. Για ένα καλύτερο αύριο».

Δήλωση Δημάρχου Χερσονήσου Γιάννη Σέγκου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Με αφορμή την Επέτειο του Πολυτεχνείου ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος σε μήνυμά του αναφέρει : «Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά μια γιορτή μνήμης. Αποτελεί ένα μήνυμα που μένει ζωντανό. Ένα μήνυμα ελπίδας και ευθύνης.
Τιμούμε όλους όσοι πάλεψαν με όλη τους τη δύναμη και όλο τους το θάρρος να κατακτήσουν διαχρονικές αξίες, όπως η Δικαιοσύνη, η Ισότητα και η Ισονομία.
Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί διαχρονικό σύμβολο και διατηρεί ζωντανούς όλους εκείνους που αντιστάθηκαν σε οτιδήποτε προσβάλλει την έννοια της δημοκρατίας και περιορίζει την ελευθερία.
Οφείλουμε να τους κρατούμε ζωντανούς, αφού επηρέασαν το παρελθόν και καθόρισαν το παρόν και το μέλλον μας.
Είναι πηγή έμπνευσης για μία ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία».

Δήλωση ΑΛ. Μαρκογιαννάκη για επέτειο Πολυτεχνείου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μισός αιώνας έχει πλέον συμπληρωθεί από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα για τη χώρα μας. Χιλιάδες νέοι και νέες, μαζί με χιλιάδες Αθηναίους αμφισβήτησαν ανοιχτά το καθεστώς επί ένα τριήμερο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Υπήρξαν άνθρωποι που πλήρωσαν με τη ζωή τους την πράξη αυτή, μέσα από τη βία και την καταστολή που εξαπέλυσε το καθεστώς. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, η δημοκρατική ευγνωμοσύνη και η τιμή στη μνήμη τούς ανήκει. Το Πολυτεχνείο είναι ένα σύμβολο αγώνων για τη δημοκρατία το οποίο ενώνει όλους τους δημοκρατικούς Έλληνες ανεξάρτητα από τις επιμέρους πολιτικές τοποθετήσεις και αυτό είναι κάτι που εμείς οι νεότεροι οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως πολύτιμη κληρονομιά».

Βουλευτή Λασιθίου Σπυριδάκη Κατερίνα

Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών ενάντια στην ξενοκίνητη δικτατορία των Συνταγματαρχών, που καταδυνάστευσε τον λαό, οδήγησε στο αιματοκύλισμα της Κύπρου και τελικά στην απώλεια εθνικού εδάφους.

Οι νέοι της Πατρίδας μας, «που τους έλεγαν αλήτες», με την στήριξη του λαού και με μόνο όπλο το πάθος τους για Ελευθερία και Δημοκρατία, έγραψαν μια ακόμη φωτεινή σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας του τόπου μας και ιδιαίτερα στο κεφάλαιο των Αγώνων για Ελευθερία, Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Η γενιά του Πολυτεχνείου πανάξια πήρε τη θέση της κάτω από τις γενιές της Εθνικής Αντίστασης, του 114 και του Ανένδοτου αγώνα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει διαχρονικό σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα του λαού μας, παρά τις προσπάθειες είτε συκοφάντησής της είτε εκμετάλλευσής της. Οι μνήμες της εξέγερσης άντεξαν και συνεχίζουν να αντέχουν διότι αποτυπώνουν εκείνη την σπάνια ιστορική συγκυρία, που ένας λαός βρέθηκε μπροστά στην ιστορία του και μια νεολαία απέναντι στο χρέος της.

Πέρασε μισός αιώνας, οι εποχές και οι συνθήκες άλλαξαν. Σήμερα, οι απειλές για τη Δημοκρατία είναι λιγότερο ορατές αλλά εξαιρετικά διαβρωτικές για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Στις μέρες μας, τα σύγχρονα επίδικα καλούν όλους μας σε εγρήγορση και συνεχή αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, διεύρυνση της Δημοκρατίας, ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, διαφάνεια, λογοδοσία, προστασία του περιβάλλοντος, βελτίωση της Παιδείας, της Υγείας και για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες δεν πρέπει να απέχουν και να αδιαφορούν επειδή είναι απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να είναι παρούσες και παρόντες, δίνοντας τις μάχες της δικιάς τους γενιάς.

Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις και τα σημερινά προβλήματα.

Αυτός είναι ο δρόμος που μας δείχνει η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ας τον ακολουθήσουμε όλοι μας.

Δήλωση Πρύτανη ΕΛΜΕΠΑ για την 17η Νοεμβρίου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 αποτελεί μνημείο συλλογικής ιστορικής μνήμης και αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τη νεολαία και τον λαό μας. Οι κοινωνικοί αγώνες για ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, δημόσια παιδεία και υγεία είναι πάντα επίκαιροι, ιδιαίτερα σήμερα που οι λαοί σε ολόκληρο τον κόσμο δοκιμάζονται από πολέμους, φτώχεια και εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες.
Το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» εξακολουθεί να συγκινεί νέες γενιές φοιτητριών και φοιτητών που αγωνίζονται για την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και την επαρκή στελέχωσή του, την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για τα ΑΕΙ στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, την παροχή ποιοτικής, σύγχρονης μόρφωσης, καθώς και το δικαίωμα στην εργασία μέσα από την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Μετά από 50 χρόνια, η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει, παρά τη συστηματική προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας, να εμπνέει χιλιάδες νέες και νέους που αντιμάχονται τον φασισμό και τους φασίστες, μοχθούν για καλύτερες συνθήκες ζωής, αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, για μια δίκαιη κοινωνία.

ΕΛΜΕ Ηρακλείου
ΤΙΜΑΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 6μ.μ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Πενήντα χρόνια από τη λαϊκή, αντιδικτατορική, αντιφασιστική, αντιιμπεριαλιστική εξέγερση, το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ φωτίζει, εμπνέει και καθοδηγεί τη συλλογική πάλη της νεολαίας, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων και συνολικά του λαού μας ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της καταστολής, του ιμπεριαλισμού, του φασισμού και του πολέμου.

Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΕΞΩ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ»- αιτήματα που κωδικοποιούσαν τον ταξικό προσανατολισμό του φοιτητικού και συνολικότερα εργατο-λαϊκού κινήματος -έδειχναν το ισχυρό πολιτικό νήμα που σύνδεε σε ένα ιστό την αντιδικτατορική πάλη με τον ασίγαστο αγώνα του αριστερού και δημοκρατικού κινήματος ενάντια στους ντόπιους και ξένους δυνάστες όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως αποτυπώνει και το σύνθημα «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ».

Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά τον αιματοβαμμένο αγώνα του Πολυτεχνείου ενάντια στην επέμβαση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ενάντια στις βάσεις του θανάτου , ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο , ο λαός διδάσκεται και αντλεί δύναμη από τη αντιιμπεριαλιστική φαρέτρα του Πολυτεχνείου Καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ( πχ Ουκρανία-Παλαιστίνη), στέκεται στο πλευρό του ματωμένου Παλαιστινιακού λαού και διεκδικεί ΕΙΡΗΝΗ-ΦΙΛΙΑ- ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μεταξύ των λαών.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

· ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

· Κατάργηση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση

· Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους

· Αυξήσεις στους μισθούς

· Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας-Σύνταξης Δημόσιο-Δωρεάν-καθολικό. Ίση πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλους.

· Κατάργηση όλου αντιλαϊκού θεσμικού πλαισίου για την Αξιολόγηση-ταξική διαβάθμιση και εισαγωγή των ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων στην εκπαίδευση

· Κατάργηση των αντιδραστικών νόμων Γεωργιάδη-Χατζηδάκη

· Καμία ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου και κατάργηση του ΑΣΎΛΟΥ

· Κατάργηση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας

· Κάτω η φασιστικοποίηση και η κρατική τρομοκρατία

· ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

· ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ : ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ

· ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑ

· ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

· ΕΙΡΗΝΗ –ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Περιφερειακό Συμβούλιο ΣΚΛΕ Κρήτης

Το ΠΣ ΣΚΛΕ Κρήτης καλεί όλες και όλους του συναδέλφους/ισσες να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή 17 Νοέμβρη.
50 χρόνια από τον Ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου συνεχίζουμε να διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε και να δίνουμε υπόσχεση συνέχισης των αγώνων για την εκπλήρωση των συνθημάτων και ιδανικών του Πολυτεχνείου.
Στο σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» περικλείονται και οι αρχές της Κοινωνικής Εργασίας και οι καθημερινοί αγώνες, στο βαθμό που αναλογεί στο επάγγελμα των Κοινωνικών Λειτουργών στο πεδίο, ενάντια στις αιτίες που δημιουργούν φτώχεια, διακρίσεις, αποκλεισμό από τα κοινωνικά αγαθά της Παιδείας-Υγείας-Πρόνοιας. Ενάντια στην κατάργηση όλο και περισσότερων κεκτημένων δικαιωμάτων, στην κρατική καταστολή και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Το σύνθημα της πύλης του Πολυτεχνείου «έξω αι ΗΠΑ-έξω το ΝΑΤΟ» μοιάζει τρομακτικά επίκαιρο αφού από το νησί μας κιόλας, την αμερικάνικη βάση της Σούδας, υποστηρίζεται στρατιωτικά το κράτος κατοχής του Ισραήλ. Απαιτούμε να σταματήσει η Σφαγή στην Παλαιστίνη τώρα, να μην γίνουμε συνένοχοι/ες στη δολοφονία συνανθρώπων μας.
Τιμάμε τους αγώνες για Ελευθερία και Αξιοπρέπεια, για αυτό πέρα από την σεβασμό απέναντι στους αγωνιστές/στριες του Αντιδικτατορικού Αγώνα, στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης και καταδικάζουμε τη σφαγή χιλιάδων αμάχων ανάμεσα στους οποίους μετράμε περισσότερα από 4500 χιλιάδες παιδιά.
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποδεικνύουν ότι κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος μπροστά στη συλλογικούς αγώνες!
Συγκεντρώσεις:
Ηράκλειο, Πλ. Ελευθερίας στις 18:30
Χανιά, Πλ. Αγοράς στις 18:00
Ρέθυμνο, Δημαρχείο 18:30
Άγιος Νικόλαος, Κεντρική Πλατεία 18:00
Ιεράπετρα, Κεντρική Πλατεία 18:00
Σητεία, Κεντρική Πλατεία 18:00

Διαφήμιση
Διαφήμιση