HomeΚΡΗΤΗΤα μηνύματα των φορέων με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου

Τα μηνύματα των φορέων με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου

Πολυτεχνείο 50 χρόνια μετά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκπρόσωποι φορέων, παρατάξεων και συλλόγων και σωματείων εξέδωσαν μηνύματα.

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ!!!

Οι εργαζόμενοι κρατούσαν και κρατούν ζωντανό το αγωνιστικό μήνυμα του Νοέμβρη του ‘ 73 όταν η λαϊκή οργή ξεχείλισε με την 7χρονη τυραννία .
Ο αγώνας και τα αιτήματα του Νοέμβρη του ‘73 είναι σήμερα απαιτητά όσο καμία άλλη φορά.
Στην Ελλάδα του 2023 διαλύεται κάθε έννοια αλληλεγγύης και δημοσίου – κοινωνικού χαρακτήρα.
Η ασκούμενη εδώ και χρόνια πολιτική λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης ιδιωτικοποίησε τα οφέλη και κοινωνικοποίησε τα χρέη. Την ώρα που οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους δυσβάσταχτα βάρη, τα ασφαλιστικά δικαιώματα καταρρέουν, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αυξάνονται, οι νέοι μας ξενιτεύονται και βλέπουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου για «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» καθίστανται επίκαιρα και διαχρονικά.

Ζητάμε εδώ και τώρα Παιδεία , υγεία , δουλειά, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Λέμε στους νεκρούς μας της περιόδου 1967 – 1974, λέμε στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, ότι με Πίστη, Ενότητα και Αλληλεγγύη κρατάμε την άκρη του νήματος των Αγώνων τους και τους συνεχίζουμε μέχρι τη δικαίωση των οραμάτων του λαού μας.

Τιμώντας τον αγώνα και την επέτειο του Πολυτεχνείου, υπερασπίζουμε και διεκδικούμε τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Όλοι εμείς θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες για την προστασία και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους στόχους και τα οράματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Πενήντα χρόνια απο την εξέγερση του Πολυτεχνείου , πενήντα χρόνια από τότε που ο λαός μας με μπροστάρηδες τους φοιτητές , τη νεολαία , ξεσηκώθηκε και ανάτρεψε μια αιμοσταγή δικτατορία . «Ψωμί, παιδεία , ελευθερία» αντηχούσε παντού εκείνες τις ημέρες και πενήντα χρόνια μετά , το σύνθημα που ξεπήδησε μέσα από τον αγώνα εκείνων των ημερών και το νόημα του είναι επίκαιρο όσο ποτέ .

Εδώ και χρόνια , η καθημερινότητα όλων μας είναι ολοένα και πιο δύσκολη . Οι γονείς αλλά και τα παιδιά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα περιβάλλον ανεργίας, ακρίβειας, ένα συνεχή αγώνα για την καθημερινότητα, για το «ψωμί».

Αγωνιζόμαστε καθημερινά για την παιδεία των παιδιών μας, που μόνο στα λόγια είναι δωρεάν, πληρώνοντας για φροντιστήρια, για αθλητικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, σε σχολικά κτίρια παλιά, ασυντήρητα, επικίνδυνα που δεν πληρούν ούτε κατά διάνοια σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία ακόμα μαίνεται, η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού είναι σε πλήρη εξέλιξη, δυο συρράξεις που βρίσκονται μόλις λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από εμάς . Όταν παγκοσμίως η βία και ο ρατσισμός μεγαλώνουν καθημερινά, τα δικαιώματα μας ολοένα μειώνονται , τότε η λέξη ελευθερία είναι το ζητούμενο , είναι το ιδανικό για το οποίο αξίζει να αγωνιστούμε .

Απευθυνόμαστε σε εσάς τους μαθητές, τους νέους, που η ιστορικά έχετε αποδείξει ότι δεν συμβιβάζεστε με το άδικο , με την μετριότητα . Σε εσάς που το μέλλον σας ανήκει , να κάνετε δικό σας αυτό το σύνθημα , να δώσετε σύγχρονο νόημα στην ιδέα του Πολυτεχνείου , που δεν είναι άλλη από την εξής : όταν έναν λαό τον πνιγεί το δίκιο, τίποτα δεν τον σταματά από το να αγωνιστεί και να κερδίσει ! Εμπρός λοιπόν μπροστά εσείς στον αγώνα για καλύτερη ζωή και δικαιώματα και εμείς δίπλα και κοντά σας!!

«Ωραία παιδιά, με τα μεγάλα μάτια σαν εκκλησίες χωρίς στασίδια.

Ωραία παιδιά, δικά μας, με τη μεγάλη θλίψη των αντρείων,

Αψήφιστοι, όρθιοι στα προπύλαια, στον πέτρινο αέρα,

Έτοιμο χέρι, έτοιμο μάτι, – πώς μεγαλώνει

το μπόι, το βήμα και η παλάμη του ανθρώπου;»

(Γιάννης Ρίτσος , «Ημερολόγιο μιας εβδομάδας»)

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση τιμής και μνήμης που διοργανώνουν σωματεία και άλλοι φορείς την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 6:30μμ στην Πλατεία Ελευθερίας

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Σήμερα, τιμούμε με συγκίνηση την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αναζωπυρώνοντας τη μνήμη των ηρώων που αντιστάθηκαν στη χούντα. Τα συνθήματα που χάραξαν το μονοπάτι της ανυποταξίας, η φωνή των πυλών του Πολυτεχνείου και το αξίωμα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» παραμένουν επίκαιρα, διαμορφώνοντας την ουσία του αγώνα μας.
Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου έχουν διαχρονική αξία και είναι επίκαιρα και σήμερα όσο ποτέ.
• Σήμερα που οι μισθοί των εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα παραμένουν καθηλωμένοι και εξανεμίζονται ταυτόχρονα από τις εκρηκτικές τιμές στα βασικά αγαθά, στα καύσιμα, στους λογαριασμούς,
• Σήμερα, που τα κοινωνικά αγαθά της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της περίθαλψης όχι μόνο αμφισβητούνται, αλλά περιορίζονται δραστικά ή και καταργούνται,
• Σήμερα, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τους αντεργατικούς νόμους, καταργεί εργασιακά κεκτημένα, όπως το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση,
• Σήμερα, που η κυβέρνηση της Ν.Δ., πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια των ολίγων, συρρικνώνει τη Δημοκρατία, στήνοντας μηχανισμό παρακράτους με υποκλοπές και παρακολουθήσεις σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και πολίτες,
• Σήμερα, που στη γειτονιά μας διεξάγεται άλλος ένας πόλεμος με θύματα χιλιάδες αμάχους και κυρίως παιδιά.
• Σήμερα, λοιπόν, οφείλουμε στη γενιά του Πολυτεχνείου τη συνέχιση των αγώνων τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαού μας, που δέχονται σκληρή επίθεση από την Κυβέρνηση.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, απαιτώντας προσλήψεις, δίκαιες αυξήσεις μισθών και ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.
Στηρίζουμε τον αγώνα των Παλαιστινίων για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, στα σύνορα του 1967, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Καλούμε άμεσα να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση του Κοινοβουλίου για την πλήρη αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.
50 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό, εμπνέει και οδηγεί. Δίνουμε το «παρών» στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ,
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΕΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟ,
ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ, ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ
Συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα μας, γιατί το μέλλον ανήκει σε όσους αγωνίζονται!