HomeHL-9Βοιωτία: Οι καταθέσεις και το βίντεο ρίχνουν φως στον θάνατο του 17χρονου – Επεισόδια από Ρομά

Βοιωτία: Οι καταθέσεις και το βίντεο ρίχνουν φως στον θάνατο του 17χρονου – Επεισόδια από Ρομά

Αύριο η απολογία του 41χρονου αστυνομικού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε Μέγαρα, Θήβα, Αλίατρο, Χαλκίδα και Θεσσαλονική από Ρομά που συγκεντρώθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου από πυροβολισμό αστυνομικού στη Βοιωτία.

Τα επεισόδια στα Μέγαρα είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσει για περίπου μια ώρα η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς οι συγκεντρωμένοι Ρομά έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και πετούσαν πέτρες στο οδόστρωμα.

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης σε Αλίατρο και Θήβα από ομάδες ατόμων που έκλεισαν με φωτιές την περιφερειακή οδό Θηβών – Λειβαδιάς, ενώ αποκλείστηκε η περιοχή στην πόλη της Χαλκίδας από τις Καμάρες μέχρι τα ΚΤΕΛ.

Δείτε βίντεο από την Αλίαρτο και τη Χαλκίδα

Τέλος ένταση επικράτησε και στον οικισμό Αγίας Σοφίας, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Πώς ξεκίνησε η καταδίωξη – Η κατάθεση συναδέλφου του αστυνομικού

Την ίδια ώρα στο φως ήρθε τόσο η κατάθεση ενός συναδέλφου του αστυνομικού που κατηγορείται για τη δολοφονία του 17χρονου, όσο και του αδερφού του θύματος ενώ το παζλ συμπλήρωσε και βίντεο από κάμερα ασφαλείας που κατέγραψε τι συνέβη το μοιραίο βράδυ στο Λεοντάρι.

Στην κατάθεση του, ο συνάδελφος του κατηγορούμενου αστυνομικού αναφέρθηκε στην καταδίωξη λέγοντας πως όλα ξεκίνησαν όταν αντιλήφθηκαν ξαφνικά ένα σκούρο αυτοκίνητο να έρχεται με μεγάλη ταχύτητα από Λιβαδειά προς Θήβα και πίσω του να έρχεται ένα περιπολικό με αναμμένο το φάρο του.

«Αμέσως καταλάβαμε ότι επρόκειτο για το όχημα που καταδίωκε ο σταθμός του αστυνομικού τμήματος Αλιάρτου και ξεκινήσαμε κι εμείς κάνοντας αμέσως χρήση τόσο των φωτεινών σημάτων του οχήματος όσο και της κόρνας του αυτοκινήτου το οποίο σας λέω ότι είναι συμβατικό όχημα και όχι έγχρωμο περιπολικό. Οδηγός στο υπηρεσιακό μας όχημα ήταν ο αρχιφύλακας και εγώ βρισκόμουν στην θέση του συνοδηγού. Από πίσω ακολουθούσε και το περιπολικό του αστυνομικού τμήματος Αλιάρτου έχοντας συνεχώς αναμμένο το φάρο του αλλά και την σειρήνα του την οποία ακούγαμε στο δρόμο. Ο συνάδελφος μου ανέπτυξε ταχύτητα και καταφέραμε να προσεγγίσουμε το ανωτέρω όχημα που είδα καθαρά την πινακίδα κυκλοφορίας και την αναφέραμε στο κέντρο 45».

Στη συνέχεια ο αστυνομικός σημείωσε πως μόλις ο οδηγός του αυτοκινήτου τους αντιλήφθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και κινήθηκε επίτηδες αριστερά πηγαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

«Το εν λόγω αυτοκίνητο ήταν κατάμαυρο και παρόλο που είχαμε ανάψει την μεγάλη σκάλα δεν μπορούσαμε να δούμε καθόλου πόσα άτομα υπήρχαν μέσα σε αυτό. Κάποια στιγμή φτάσαμε περιφερειακά της εκκλησίας του χωριού και εκεί το όχημα εγκλωβίστηκε για λίγο γιατί δεξιά και αριστερά έτυχε να έχει εμπόδια και να στρίβει μπροστά του ένα άλλο αμάξι το οποίο και του έκοψε την πορεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σταματήσαμε ακριβώς πίσω από το όχημα, ο οδηγός κατέβηκε αμέσως πρώτος και κινήθηκε προς την πόρτα του οδηγού του μπροστινού μας οχήματος. Μέχρι και εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα ακόμα να καταλάβω πόσα άτομα ήταν μέσα στο αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα σχεδόν με τον Γιώργο κατέβηκα και εγώ από το περιπολικό και στάθηκα πίσω ακριβώς και διαγώνια από αυτό ώστε να μπορώ να ελέγξω και την δεξιά πλευρά του μήπως και βγει κανένας έξω από αυτό.

Ο Γιώργος λοιπόν άρχισε να δίνει εντολές στον οδηγό του οχήματος φωνάζοντας ότι είμαστε αστυνομικοί και λέγοντάς του να βγει έξω. Εκείνος δεν άνοιξε ούτε την πόρτα, αλλά ούτε καν το παράθυρο του. Ο Γιώργος έπιασε το έμβολο και άνοιξε την πόρτα του αμαξιού και φώναξε δυνατά στον οδηγό »αστυνομία βγες έξω». Εκείνος όμως δεν υπάκουσε και δεν έβγαινε από το αμάξι. Τότε είδα το Γιώργο να τραβάει τον οδηγό προς τα έξω και σε κάποια στιγμή ενώ βρισκόταν δίπλα στην πόρτα και τον τραβούσε.

Τότε εγώ βγήκα μπροστά από την πίσω αριστερή πόρτα του οχήματος και είδα ότι κάποιος προσπάθησε να βγει από αυτήν, αλλά εγώ τον εμπόδισα κλείνοντας την πόρτα. Φτάνοντας δίπλα είδα τον οδηγό του οχήματος να έχει αίματα στο κεφάλι του και το λαιμό του. Ο Γιώργος κοίταξε προς το μέρος μου και με ρώτησε τι έγινε; Εκείνη την ώρα είδα ότι το όπλο του Γιώργου ήταν στην θήκη ζώνης του» κατέληξε.

«Ο αστυνομικός τον πυροβόλησε μια φορά»

Αποκαλυπτική, ωστόσο, είναι και η κατάθεση του αδερφού του 17χρονου θύματος, που βρισκόταν μαζί του το βράδυ του Σαββάτου.

«Ο αδερφός μου είδε ένα περιπολικό της αστυνομίας το οποίο μας έκανε σινιάλο, αλλά πάτησε γκάζι και το περιπολικό ακολούθησε. Εμείς συνεχίσαμε προς Θήβα και κάποια στιγμή στρίψαμε για να πάμε προς Λεοντάρι. Ο αδελφός μου έτρεχε πολύ. Δίπλωμα δεν έχει γιατί ήταν δεκαεπτάχρονος. Κάποια στιγμή μπήκαμε στο χωριό Λεοντάρι. Το περιπολικό ακολουθούσε με τα φώτα αναμμένα και άκουσα και τη σειρήνα μια φορά νομίζω. Σε ένα δρόμο μέσα στο χωριό σφηνωθήκαμε σε ένα άλλο αυτοκίνητο παρκαρισμένο και σταματήσαμε. Πίσω μας έφτασε και το τζιπ της αστυνομίας. Σταμάτησε και κατέβηκαν δυο αστυνομικοί. Ο αστυνομικός οδηγός του τζιπ κρατούσε στο χέρι του πιστόλι και με το μπροστινό μέρος του, χτύπησε το παράθυρο του αδελφού μου μια φορά δυνατά. Ο αδελφός μου άνοιξε τη πόρτα τέρμα και ο αστυνομικός τον κλώτσησε στα πλευρά. Του είπε δυνατά »κατέβα κάτω». Ο αδελφός μου σήκωσε ψηλά τα χέρια και μόλις πήγε να βγει με σηκωμένα τα χέρια ακούμπησε το πιστόλι που τον σημάδευε και ο αστυνομικός τον πυροβόλησε μια φορά», αναφέρει στην κατάθεσή του ο αδερφός του θύματος.

Τι κατέθεσε στους αστυνομικούς η φίλη του 17χρονου

Επιπλέον, τη δική της εκδοχή για όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ έδωσε και η φίλη του 17χρονου θύματος, η οποία ήταν συνεπιβάτης στο όχημα. «Μετά ήρθε ο αστυνομικός στο παράθυρο του Χρήστου, του χτύπησε το τζάμι χωρίς να δω με τι χτύπησε το τζάμι, του άνοιξε την πόρτα και τον κλώτσησε με το πέλμα του ποδιού του. Ο Χρήστος έπεσε λίγο προς τα δεξιά και μετά ο αστυνομικός έπιασε τον Χρήστο με τα δυο του χέρια και τον έβγαλε έξω από το αυτοκίνητο χωρίς να βλέπω τι έκανε ο Χρήστος γιατί καθόμουν πίσω και δεξιά του αυτοκινήτου. Μετά από αυτό και αφού πιθανόν ο Χρήστος ήταν ο μισός έξω από το αυτοκίνητο άκουσα έναν πυροβολισμό».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση