HomeHL-GreeceΚυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκίνησε η συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς – Τι θα συζητήσουν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκίνησε η συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς – Τι θα συζητήσουν

Οικονομία, ενέργεια, Μέση Ανατολή, στο επίκεντρο της συνάντησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Καγκελαρία της Γερμανίας όπου τον υποδέχθηκε ο Όλαφ Σολτς έφτασε στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ηγέτες Ελλάδας και Γερμανίας θα έχουν κατ΄ ιδίαν συνάντηση στον έβδομο όροφο της Καγκελαρίας όπου είναι το γραφειο του κ. Σολτς.

«Όχι μόνο πόροι για την Ουκρανία»

Εν γνώσει της ενισχυμένης θέσης της Ελλάδας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει ένα μήνυμα στο Βερολίνο που είναι από τους βασικούς υποστηρικτές της περαιτέρω ενίσχυσης της Ουκρανίας με ευρωπαϊκούς πόρους: δεν είναι νοητό να δοθούν 50 δισεκατομμύρια ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ουκρανία, αν, παράλληλα, δεν αυξηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τις φυσικές καταστροφές, υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης «διαβάζει το δωμάτιο», αντιλαμβανόμενος ότι στη Γερμανία η μετανάστευση έχει αναχθεί σε διαιρετική τομή του πολιτικού συστήματος ως μια εξέλιξη που «βυθίζει» τον τρικομματική συνασπισμό και ευνοεί αντισυστηματικά κόμματα όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία και το νεοσύστατο BSW που προέρχεται από την Αριστερά, αλλά έχει αντιμεταναστευτική ατζέντα.

Win-win για τα ενεργειακά

Ένα ακόμα θέμα που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων Μητσοτάκη-Σολτς είναι η προοπτική ευρύτερης συνεργασίας για μια win-win λύση στα ενεργειακά. Ο πρωθυπουργός εδώ και μήνες, άλλωστε, έχει κάνει λόγο για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Γερμανίας, για το οποίο αναζητείτο η ρότα. Το project χρειάζεται πολιτική έγκριση από μέρους του Βερολίνου, πλην όμως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συνεχίσει στη γραμμή του να μετατραπεί η Ελλάδα σε κόμβο ενεργειακών εξαγωγών. Η δε Γερμανία χρειάζεται όση «πράσινη ενέργεια» μπορεί να εξασφαλίσει για τη βαριά της βιομηχανία και δεν καλύπτεται από τις υφιστάμενες πηγές μέσω αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα. Τούτων δοθέντων, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίες, όσο και αν η κατάσταση του γερμανικού τρικομματικού συνασπισμού δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή

Όπως είναι φυσικό, στην ατζέντα της συζήτησης στην Καγκελαρία θα βρεθεί το μεταναστευτικό, με ελληνικές πηγές να διαβλέπουν ευθυγράμμιση της γερμανικής στάσης με τις ελληνικές διαπιστώσεις εδώ και πολλά χρόνια. Και χθες ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί το πλαίσιο για τις επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους.

Εκ των πραγμάτων, πάντως, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τον κ. Σολτς στις δημόσιες τοποθετήσεις του να μην έχει ταχθεί υπέρ της ανάγκης κατάπαυσης πυρός. Ενδιαφέρον, όμως, είναι και το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα βρίσκεται την Παρασκευή στο Βερολίνο και θα συμφάγει με τον κ. Σολτς, αν και δεν θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Οπότε, ο κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε την ευκαιρία της χθεσινής συζήτησης για να στήσεις ένα μήνυμα στην Άγκυρα, με αφορμή και τις δημόσιες αναφορές του Τούρκου προέδρου για τη Χαμάς. «Προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις. Έχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς«, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με νόημα.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση