HomeHL1-GreeceΚυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Κύπρου με επίκεντρο το σχέδιο «Αμάλθεια» για τη Γάζα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Κύπρου με επίκεντρο το σχέδιο «Αμάλθεια» για τη Γάζα

Τα πέντε στάδια του ελληνοκυπριακού ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά την κοινή τους παρουσία στο Παρίσι για την ανθρωπιστική διάσκεψη που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και στην οποία κυριάρχησε το μήνυμα για μια ανάγκη κατάπαυσης πυρός από μέρους του Ισραήλ, προκειμένου να διευκολυνθεί η απομάκρυνση των αμάχων, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης επέστρεψαν από κοινού επί ελληνικού εδάφους, καθώς σήμερα λαμβάνει χώρα η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος συνέφαγαν χθες μετά των συνεργατών τους στο Μέγαρο Μαξίμου, αποτιμώντας και τη συζήτηση που έγινε στο Παρίσι, όπου ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία για κατ’ ίδιαν συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και τον κ. Μακρόν.

Στη διάσκεψη, πάντως, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε λεπτομερέστερα την Κυπριακή πρόταση που στηρίζει αναφανδόν η Αθήνα για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που θα έχει ως βάση την Κύπρο και θα λειτουργεί ως ρότα ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα. Ο Κύπριος πρόεδρος παρουσίασε πέντε σημεία και πιο συγκεκριμένα:

– Η ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφέρεται αεροπορικώς και θα συλλέγεται στην Κύπρο. Βάση θα είναι η Λάρνακα που έχει αεροδρόμιο και λιμάνι. Το λιμάνι της Λάρνακας μπορεί να αποθηκεύσει έως και 100.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ κάθε πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει 200 τόνους. Κάποια εκ των πλοίων θα είναι ελληνόκτητα και ειδικά ναυλωμένα για την αποστολή αυτή.

– Η λίστα των υλικών που προσφέρονται ως βοήθεια θα εποπτεύεται από μια κοινή επιτροπή και τις τελωνειακές αρχές της Κύπρου.

– Η φόρτωση θα γίνεται στα πλοία που θα συμμετάσχουν και θα εποπτεύεται από την κοινή επιτροπή που θα επιβλέπεται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και από εκπροσώπους του Ισραήλ.

– Το εκάστοτε πλοίο θα αποπλέει για τη Γάζα και θα συνοδεύεται από φρεγάτα ή άλλο πολεμικό πλοίο των συμμετεχουσών χωρών. Θα υπάρχει ειδική ρότα και το πλοίο θα κατευθύνεται σε συγκεκριμένο σημείο που θα έχει οριστεί, στα νοτιοδυτικά της Γάζας

– Η ανθρωπιστική βοήθεια θα ξεφορτώνεται και θα μεταφέρεται για διανομή στους Παλαιστινίους. Η συγκέντρωση θα γίνεται σε μια «ουδέτερη περιοχή», όπου θα υπάρχουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι για να κάνουν τη διανομή.

Όπως είναι φυσικό το εν λόγω σχέδιο παρουσιάζει εξαιρετικά σημαντικές επιχειρησιακές δυσκολίες, καθώς απουσιάζουν ως αυτή την ώρα οι εγγυήσεις ασφαλείας τόσο για τα πλοία όσο και για τον διαμοιρασμό της βοήθειας επί του εδάφους. Για το θέμα έκανε συζητήσεις τις προηγούμενες μέρες και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έκανε μάλιστα στάση στην Κύπρο, πλην όμως ως τώρα δεν έχει καταφέρει να πείσει τους Ισραηλινούς να εγγυηθούν την ασφάλεια της αποστολής, ενώ, παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ποια θα είναι η στάση της Χαμάς.

Μήνυμα στο Ισραήλ

Χθες, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «μιλώντας ως φίλος του Ισραήλ» έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Ιερουσαλήμ για τη δυσανάλογη αντίδραση της στις επιθέσεις της Χαμάς με τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Γάζα. «Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός και όσο το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολύ επιθετική στρατιωτική επιχείρηση, ναι, θα υπάρχει αυξημένη ανησυχία αναφορικά με την αναλογικότητα αυτής της ισραηλινής απάντησης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης με νόημα μιλώντας στο podcast PowerPlay του Politico.

Με δέκα υπουργούς

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή, θα συνεδριάσει σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Από ελληνικής μεριάς θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης. Το μεσημέρι προγραμματίζεται να γίνουν κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη, ενώ θα υπάρξει και κοινό ανακοινωθέν.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση