HomeHL-WorldΣκάνδαλο διαφθοράς στην Πορτογαλία

Σκάνδαλο διαφθοράς στην Πορτογαλία

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

O πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας εν μέσω έρευνας για φερόμενες παρατυπίες στους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με τα έργα εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου στη χώρα.

Αναταράξεις υπάρχουν στον πολιτικό σκηνικό της Πορτογαλίας, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντόνιο Κόστα, να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, εν μέσω έρευνας για φερόμενες παρατυπίες στους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με τα έργα εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου στη χώρα.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, πέντε άτομα τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας, μεταξύ των οποίων ο Βίτορ Εσκαρία, προσωπάρχης του Κόστα, και ένας σύμβουλος επιχειρήσεων.

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει το Reuters, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 40 έφοδοι σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του Εσκαρία και των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δηλώνει πως «η αξιοπρέπεια των καθηκόντων του Πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με την υποψία οποιασδήποτε εγκληματικής ενέργειας. Προφανώς υπέβαλα την παραίτησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Θέλω να πω πρόσωπο με πρόσωπο ότι καμία παράνομη πράξη δεν βαραίνει τη συνείδησή μου. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» πρόσθεσε.

Ο Κόστα εξήγησε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα μετά την παραίτηση, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η παραίτησή μου έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ίσως θα θέλει να εξετάσει από ποια ημερομηνία θα ισχύει η παραίτησή μου. Εγώ, φυσικά, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, θα παραμείνω στη θέση μου μέχρι να αντικατασταθώ».

Σκάνδαλο διαφθοράς

Τον περασμένο Ιανουάριο, εισαγγελείς είχαν επιβεβαιώσει πως διεξάγεται έρευνα για τα προγράμματα λιθίου και υδρογόνου, ωστόσο δεν είχαν κατονομάσει υπόπτους.

Αξίζει να τονιστεί πως τα ορυχεία λιθίου και τα έργα πράσινου υδρογόνου της Πορτογαλίας αποτελούν μέρος της πράσινης πρωτοβουλίας της ηπείρου που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερευνητές έκαναν, το πρωί της Τρίτης, επιδρομές σε κυβερνητικά κτίρια, περιλαμβανομένων της επίσημης κατοικίας του πρωθυπουργού, του υπουργείου Περιβάλλοντος και της κατοικίας του υπουργού Υποδομών, Ζοάο Γκαλάμπα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε τις έρευνες και έκανε γνωστό πως έχει ακυρωθεί το σημερινό πρόγραμμα του υπουργού Ντουάρτε Κορντέιρο.

Ο δήμαρχος της πόλης Σίνες, ο Νούνιο Μασκαρένιας, τέθηκε υπό κράτηση, σύμφωνα με την Publico, όπως και δύο επιχειρηματίες. Υπάρχουν επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή στη Σίνες εργοστασίων υδρογόνου.

Το δίκτυο SIC Noticias μετέδωσε, δε, πως ο Κόστα συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα για να δώσει εξηγήσεις.

Τα επίμαχα έργα εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Κόστα έχει υποστηρίξει με ενθουσιασμό πολυάριθμα σχέδια για την εξόρυξη λιθίου σε διάφορες περιοχές της Πορτογαλίας στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για την εξασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών, αλλά τα σχέδια αυτά έχουν περιέλθει σε αντιπαράθεση λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων που πρόκειται να εξαχθούν και της δυσανάλογης περιβαλλοντικής ζημίας που αναμένεται από τις εργασίες.

Δημοσίευμα του Politico αναφέρεται σε έρευνα που είχε κάνει το 2021 σε ένα από τα συστήματα εξόρυξης στο Μοντεαλέγκρε αναδεικνύοντας αυτές τις αντιπαραθέσεις, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί τελικά η πορτογαλική κυβέρνηση στην απόφαση να ακυρώσει ένα μεγάλο έργο στην περιοχή.

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, που συνελήφθη, έχει επίσης στοιχηματίσει πολλά σε έναν σύστημα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στο λιμάνι του Sines, το μεγαλύτερο τεχνητό λιμάνι στην Πορτογαλία, ένα έργο που χρηματοδοτείται με δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ.

news247.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση