HomeΕΛΛΑΔΑΑΔΜΗΕ: Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ GRID TELECOM και διαχειριστή του Βουλγαρικού συστήματος μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ESO EAD

ΑΔΜΗΕ: Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ GRID TELECOM και διαχειριστή του Βουλγαρικού συστήματος μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ESO EAD

Για την από κοινού εμπορική αξιοποίηση των οπτικών ινών στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με αντικείμενο την από κοινού εμπορική αξιοποίηση των οπτικών ινών που διατρέχουν τις εναέριες ηλεκτρικές διασυνδέσεις υπερυψηλής τάσης Ελλάδας – Βουλγαρίας, υπέγραψε η θυγατρική εταιρεία και φορέας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βουλγαρίας, ESO EAD.

Η συμφωνία που συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ESO EAD κ. Angelin Tsachev και ο Διευθυντής της Grid Telecom κ. Γιώργος Ψυρρής, επεκτείνει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο Διαχειριστών και στο πεδίο τηλεπικοινωνιών, μέσα από τη δημιουργία ενός εναλλακτικού διαδρόμου υπερυψηλών ταχυτήτων και εξαιρετικά χαμηλής υστέρησης (latency) για τη μεταφορά δεδομένων.

Οι επίγειες οπτικές ίνες (Optical Ground Wire – OPGW) που είναι εγκατεστημένες παράλληλα με τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400 kV Θεσσαλονίκης – Blagoevgrad και Νέας Σάντας – Maritsa East αριθμούν συνολικά 60 ζεύγη, με τον μέγιστο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων να ανέρχεται δυνητικά σε έως και 38 Tbps.

Όπως προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας, η Grid Telecom και ο ESO EAD, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους, θα συνεργαστούν με την υποστήριξη εξειδικευμένων ομάδων σε τεχνικά, νομικά και εμπορικά θέματα, με στόχο τη διερεύνηση και την ταχύτερη δυνατή ωρίμανση του τηλεπικοινωνιακού έργου.

Η συνεργασία της Grid Telecom με τον Διαχειριστή Συστήματος της Βουλγαρίας θα προσθέσει έναν νέο και υπερσύγχρονο ψηφιακό άξονα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, δίνοντας σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές του Ομίλου ΑΔΜΗΕ και ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο τη θέση της θυγατρικής του στη διεθνή αγορά.

Η σημαντική αυτή συμφωνία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική της Grid Telecom για την επέκταση του δικτύου της και την αύξηση των σημείων σύνδεσής της προς την κεντρική Ευρώπη και άλλους διεθνείς προορισμούς.

Η Grid Telecom που αναδεικνύεται σε κορυφαίο τηλεπικοινωνιακό πάροχο χονδρικής στην ελληνική αγορά, στηρίζει την ταχεία ανάπτυξή της στο εκτεταμένο οπτικό δίκτυο του ΑΔΜΗΕ στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, ενοποιώντας το με δικά της διεθνή σημεία παρουσίας και ζεύξεις οπτικών ινών που αναπτύσσει συνεχώς.

Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ δημιουργεί έτσι ένα νέο σημαντικό ουδέτερο κόμβο συνδεσιμότητας ανοικτής πρόσβασης, στην ευρύτερη περιοχή Βαλκανίων – Ανατολικής Μεσογείου, επιτυγχάνοντας μέγιστη ασφάλεια, ισχυρή εφεδρεία, διαφορισμό δικτύου και τις συντομότερες δυνατές διαδρομές για χαμηλή υστέρηση στη μεταγωγή δεδομένων.

1473606-man-manousakis-930-2_1

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ  Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε:

«Ο όμιλος ΑΔΜΗΕ δημιουργεί συνέργειες και αμοιβαία επωφελείς επιχειρηματικές ευκαιρίες, συμβάλλοντας στην ενεργειακή αλλά και την ψηφιακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής. Η συμφωνία της θυγατρικής μας, Grid Telecom με τον γειτονικό Διαχειριστή της Βουλγαρίας ESO EAD, θέτει τις βάσεις για μία νέα τηλεπικοινωνιακή “γέφυρα” υπερυψηλών ταχυτήτων στα Βαλκάνια, με σημείο αναφοράς τη χώρα μας.

Ο νέος διάδρομος οπτικών ινών Ελλάδας – Βουλγαρίας, αξιοποιώντας τη στρατηγική γεωγραφική θέση των δύο χωρών, θα διευρύνει τις δυνατότητες διακίνησης δεδομένων στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο ενισχύοντας παράλληλα τις εθνικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές».

Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ:

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) είναι επιφορτισμένος με τη λειτουργία, τον έλεγχο, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με σκοπό τον εφοδιασμό της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο.

Όραμα της εταιρείας είναι να αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς και εξωστρεφείς Διαχειριστές στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας προστιθέμενη αξία για την κοινωνία και τους μετόχους του, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ο ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης, σχεδιάζει και υλοποιεί στρατηγικά έργα ύψους 5 δισ. ευρώ με στόχο την αναβάθμιση και επέκταση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα που περιλαμβάνουν την ηλεκτρική ζεύξη Κρήτης-Αττικής, η οποία συμπληρώνεται με διπλά καλώδια οπτικών ινών, την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων Κυκλάδων, καθώς και τις διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και του ΒΑ Αιγαίου.

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ αναπτύσσει και νέες διεθνείς διασυνδέσεις με την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία, ενώ συνδράμει τις νέες υποθαλάσσιες διασυνδέσεις που δρομολογούνται με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με βασικό κόμβο την Ελλάδα.
Η Grid Telecom ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019, είναι 100% θυγατρική εταιρεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και αποτελεί το όχημα του ΑΔΜΗΕ για την παροχή χονδρικών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και εφαρμοσμένων λύσεων σε εθνικούς και διεθνείς παρόχους.

Διαθέτει εγχώριο χερσαίο και υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών που ξεπερνά τα 4.000 χιλιόμετρα και αναμένεται σύντομα να ξεπεράσει τα 6.000 χιλιόμετρα, παράλληλα με την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υλοποιεί ο Διαχειριστής, διασυνδέοντας τα ελληνικά νησιά με το κεντρικό δίκτυο.

Η Grid Telecom διαθέτει επίσης ένα αναπτυσσόμενο διεθνές δίκτυο οπτικών ινών που υποστηρίζεται από ένα υπερσύγχρονο οπτικό δίκτυο DWDM, παρέχοντας υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων, καθώς και υπηρεσίες συνεγκατάστασης σε προστατευόμενες περιοχές στους υποσταθμούς του ΑΔΜΗΕ σε όλη την Ελλάδα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση