HomeHL-EconomyΗ Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα της εξοχικής κατοικίας

Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα της εξοχικής κατοικίας

Αυξημένο το ενδιαφέρον από το εξωτερικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όλο και περισσότεροι ξένοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα, με τα προσφερόμενα ακίνητα να καλύπτουν όλα τα βαλάντια. Αυτό υπογράμμισαν ειδικοί της αγοράς, μιλώντας στο 24ο συνέδριο της Prodexpo, το οποίο έλαβε χώρα χθες στις 25 και ολοκληρώθηκε σήμερα 26 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Όπως είπε ο Γιάννης Ξυλάς, FRICS, Διευθύνων Σύμβουλος GEOAXIS, τοπογράφος μηχανικός ΑΠΘ – εκτιμητής ακινήτων RICS η αγορά βιώνει το απόλυτο ριμπάουντ σε σχέση με το 2014, με τις τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα από το παρατηρητήριο για τις εξοχικές κατοικίες, που έχει δημιουργήσει η εταιρεία του, ο κ. Ξυλάς είπε πως σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη και Τζια, οι πολυτελείς θερινές κατοικίες πωλούνται πάνω από 5.000 ευρώ τ.μ., υπάρχει όμως προϊόν και για πιο μικρά πορτοφόλια. Στα τέσσερα αυτά νησιά, όπως και στη Σέριφο, καταγράφεται αυξητική τάση.

Έκρουσε όμως το καμπανάκι για την Μύκονο και τη Σαντορίνη, που εμφάνισαν για πρώτη φορά μείωση αφίξεων και πληροτήτων, λέγοντας πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τις υποδομές (νερό, καθαριότητα, δρόμοι). «Πρέπει να αποφασίσουμε ως κράτος για το τι τουριστικό προϊόν θέλουμε» είπε ο κ. Ξυλάς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που συντόνισε ο Νίκος Ρουσάνογλου, δημοσιογράφος της Καθημερινής, ο Γιώργος Γαβριηλίδης, Founding Partner της Elxis Greek Real Estate Services, ανέφερε ότι υπάρχει μια συνέχιση της αυξητικής καμπύλης στις πωλήσεις, κάνοντας λόγο για αύξηση της τάξης του 35% στις ξένες επενδύσεις σε ακίνητα, με τις τιμές να σκαρφαλώνουν κατά 12,5% σε σχέση με πέρυσι. «Περίπου 3εκ. Βορειοευρωπαίοι ψάχνουν να επενδύσουν σε ακίνητα» τόνισε ο κ. Γαβριηλίδης, εξηγώντας ότι υπάρχει μια σαφής μεταστροφή στο προφίλ του υποψήφιου αγοραστή. Η μέση ηλικία έχει πέσει από τα 56 στα 43 έτη ενώ ο πελάτης έχει μετατραπεί σε επενδυτή κι ενδιαφέρεται και για την απόδοση του ακινήτου.

Την εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα βασιστεί στην ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας, με πολλές μεγάλες εταιρείες να επενδύουν ταχύτητα στην εν λόγω αγορά, εξέφρασε ο Γιάννης Ρεβύθης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Revithis & Partners. «Θα κερδηθεί το στοίχημα.

Χρειάζεται η πολιτεία να προχωρήσει με ταχύτητα στην εκπόνηση των χωροταξικών, προκειμένου να δώσει ώθηση στην αγορά» είπε ο κ. Ρεβύθης. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιβάλλει ξαφνικά αλλαγές στις φορολογία και την πολεοδομία, αλλά να ενημερώνει προγενέστερα τους επενδυτές και να ορίζει μια μεταβατική περίοδο. Έφερε ως παράδειγμα τις αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση, που οδήγησε σε αναστολή οικοδομικών αδειών, φέρνοντας πίσω την κτηματαγορά.

Από την πλευρά της η Marie Delli, Partner της LCI Law, αναφέρθηκε σε κάποια ιδιαίτερα στάδια της διαδικασίας που είναι δύσκολο να ερμηνευτούν στους ξένους, όπως η ανάγκη για συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

«Στις χώρες τους είναι δυσνότητο να μπουν σε αυτή τη διαδικασία για να αγοράσουν ένα ακίνητο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ψηφιακά εργαλεία και στις συμβολαιογραφικές πράξεις» είπε η κυρία Δελλή. Προσέθεσε πως η  ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα συμβάλλουν στη σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται για μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση