HomeCity Guide«Ιφιγένεια στο Σπλοτ» από την Εταιρία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ

«Ιφιγένεια στο Σπλοτ» από την Εταιρία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ

Στο χειμερινό χώρο του Θεάτρου Κυδωνία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ επαναλαμβάνει στον χειμερινό χώρο του Θεάτρου Κυδωνία την μεγάλη έκπληξη του καλοκαιριού, τον ρηξικέλευθο θεατρικό μονόλογο του Ουαλού συγγραφέα Γκάρι Όουεν «Ιφιγένεια στο Σπλοτ» από την Τετάρτη 11 έως και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη.

Το έργο που παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί για οκτώ (8) τελευταίες παραστάσεις με την εξαιρετική ηθοποιό Ντία Κοσκινά στον καλύτερο ίσως μέχρι σήμερα ρόλο που έχει ερμηνεύσει. [Τέσσερα λεπτά και δώδεκα δευτερόλεπτα (Ντάι), 2017, Το κατεστραμμένο δωμάτιο (Τζάκι) 2018, Συναίνεση (Κίττυ), 2019, Eigengrau (Ρόουζ), 2021].

Εκ παραλλήλου το θέατρο Κυδωνία ετοιμάζεται να παρουσιάσει περί το τέλος Νοεμβρίου το εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό έργο «ΤΑΞΗ» (Class) των Ιζόλτ Γκόλντεν και Ντέιβιντ Χόραν, έργο που έχει επιλεγεί με κριτήριο τον κοινωνικό προβληματισμό που προάγει το θέμα του σε σχέση με τα ζητήματα της εκπαίδευσης και τις μεθόδους διδασκαλίας μέσα στις σχολικές αίθουσες – ανέκαθεν μια διακεκαυμένη ζώνη εντάσεων, αντιπαραθέσεων και αμφισβητήσεων τόσο από την πλευρά των γονιών των μαθητών όσο και από την πλευρά των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών ως χωριστή κατηγορία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΛΟΤ:

Η δημοσιογράφος Arifa Akbar έγραψε στην εφημερίδα Γκάρντιαν στις 13 Φεβρουαρίου 2023 σχετικά με την αγγλική παράσταση και τη δραματουργία του Γκάρι Όουεν: «Ο θεατρικός μονόλογος του Ουαλού συγγραφέα Γκάρι Όουεν «Ιφιγένεια στο Σπλοτ» έχει μετατραπεί σε διάττοντα αστέρα που κάθε φορά που ανεβαίνει, συνεχίζει να καίγεται και να φωτίζει, όπου κι αν συμβαίνει αυτό. «Αμέσως μετά την πρώτη του παραγωγή στο Kάρντιφ το 2015, για πρώτη φορά στα χρονικά, μεταφέρεται ουαλικό έργο στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου. Και αναρωτιόμαστε: Θα το καταλάβουν;» αναφέρει η σκηνοθέτης της νέας αυτής παραγωγής. «Αλλά ήδη από την πρόβα, η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη με έναν διαφορετικό τρόπο. Έτσι γίνεται πάντα με την αλήθεια. Ξεπερνά την ιδιαιτερότητα και γίνεται παγκόσμια».»

Σημείωση: Το Σπλοτ (Splott) είναι συνοικία και κοινότητα στα νότια της πόλης του Κάρντιφ, της πρωτεύουσας της Ουαλίας, ακριβώς ανατολικά του κέντρου της πόλης.

ΤΟ ΕΡΓΟ:

Εμπνευσμένο από τον αρχαίο ελληνικό μύθο, όπου η Ιφιγένεια θυσιάζεται για να σώσει τους άλλους, στην εκδοχή του Γκάρι Όουεν, η Έφη (έτσι λέγεται η ηρωίδα σήμερα) φαίνεται αρχικά πολύ διαφορετική από την μυθική ευριπίδεια εκδοχή. Επιθετικά οργισμένη, τύφλα στο μεθύσι, μια ζωντανή πρόκληση που περιφέρεται από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο και από μπαρ σε μπαρ, ενσαρκώνει ίσως την χειρότερη εικόνα παρακμής που μπορεί κανείς να συναντήσει στην σύγχρονη κοινωνία. Το κοινό σίγουρα θα μισήσει την Έφη… Τουλάχιστον στην αρχή του έργου. Γιατί κάπου εκεί αρχίζει η μαγεία του θεάτρου που αρπάζει τον θεατή απ’ τη μύτη και τον οδηγεί σε ένα ταξίδι αποκάλυψης των μηχανισμών ενός απάνθρωπου κοινωνικού συστήματος. Ενός συστήματος που ενώ προορίζεται να υποστηρίξει τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, εντούτοις ισοπεδώνει αυτούς ακριβώς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, τους στερεί την ελευθερία και εξοντώνει την ύπαρξή τους.

Η «Ιφιγένεια στο Σπλοτ» είναι ένα ρηξικέλευθο κείμενο που λέει τα πράγματα με το όνομά τους και καταφέρνει να αποτυπώσει με συμπάθεια το ανθρώπινο πρόσωπο της ηρωίδας, την οποία τελικά ανυψώνει ηθικά μέσα από την αποδοχή της θυσίας θεμελιωδών δικαιωμάτων της για χάρη του κοινωνικού συνόλου, όπως ακριβώς και η αρχαία πρόγονός της.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

O Γκάρι Όουεν (Gary Owen), γεννημένος το 1972, είναι πολυβραβευμένος Ουαλός θεατρικός συγγραφέας, δραματουργός και σεναριογράφος. Τα έργα του έχουν ανέβει σε Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Γερμανία, Αυστραλία και Αμερική. Για το Iphigenia in Splott με πρώτη παραγωγή του Sherman Theatre το 2015, του απονεμήθηκε το βραβείο Best New Play 2015 στα UK Theatre Awards, καθώς επίσης και το βραβείο James Tait Black Prize στην κατηγορία Drama, τα οποία αποτελούν τον αρχαιότερο θεσμό βρετανικών βραβείων λογοτεχνίας.

20 ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ

Παρακαλώ προωθείστε αυτό το Δελτίο Τύπου σε όσους νομίζετε πως τους ενδιαφέρει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Κωνσταντίνας Αγαθοκλέους

Σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης: Μιχάλης Βιρβιδάκης

Συνθέσεις ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλους

Επιμέλεια κίνησης: Μαρία Μεντέζ

Κοστούμια: Αιμίλιος Καλογερής

Τα φώτα και τους ήχους επιμελείται η Ευγενία Αναστασοπούλου.

Ερμηνεύει η ηθοποιός Ντία Κοσκινά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 8 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, 9.00 μμ

Σάββατο 14 Οκτωβρίου, 9.00 μμ

Κυριακή 15 Οκτωβρίου, 7.00 μμ, απογευματινή

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, 9.00 μμ

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, 9.00 μμ

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 9.00 μμ

Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 7.00 μμ, απογευματινή

Θέατρο Κυδωνία, Υψηλαντών 12.

Τιμή εισιτηρίου 14 ευρώ και 10 ευρώ (φοιτητικό).

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570 και στην ιστοσελίδα : www.theatro-kydonia.gr