HomeCity Guide«Το μυστικό του δέντρου» στον Χαρουπόμυλο Πανόρμου

«Το μυστικό του δέντρου» στον Χαρουπόμυλο Πανόρμου

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Εταιρεία Θεάτρου & Παραστατικών Τεχνών BEHOLD παρουσιάζει για μία ακόμη φορά Το μυστικό του δέντρου, μια παράσταση που απευθύνεται στο παιδικό και νεανικό κοινό, σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν και να τοποθετηθούν από κοινού πάνω σε ζητήματα της κλιματικής κρίσης και της ανθρώπινης συνύπαρξης με το περιβάλλον. Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2023 στον Χαρουπόμυλο Πανόρμου Ρεθύμνης, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, με την υποστήριξη της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου “Επιμενίδης”.

Αυτήν τη φορά, θα παρουσιαστεί την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023, στις 19.30 στον Χαρουπόμυλο Πανόρμου , σε διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και προσφέρεται με ελεύθερη είσοδο στο κοινό, με απαραίτητη προκράτηση θέσης. Ταυτόχρονα, η παράσταση θα αποτελέσει το κλείσιμο του 2ου Μεσογειακού Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο “Η Αναγέννηση της Καλλιέργειας της Χαρουπιάς στη Μεσόγειο” που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στον Χαρουπόμυλο Πανόρμου, από την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης» και τον φορέα “ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Χαρούπι της Κρήτης, Χαρουπιά, Κερατέα, Ξυλοκερατιά, Ξυλοκέρατα, Κερωνία, Σοκολάτα των Φτωχών, Σοκολάτα της Κρήτης, Κερατέα η έλλοβος, μόβ Candia, Πλάτσες, Κατσούνια, Ζαχαροχάρουπα, Ήμερα Κρήτης,

«Μαύρος Χρυσός».

Η παράσταση, αναμιγνύει διαφορετικά καλλιτεχνικά είδη και θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές με στόχο να ενεργοποιήσει τους νεαρούς θεατές να αναρωτηθούν για το παρόν και το μέλλον σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, αλλά και να αντιληφθούν τη σχέση που αναπτύσσει ο άνθρωπος με τις υπόλοιπες – ανθρώπινες και μη – οντότητες με τις οποίες συμβιώνει στον πλανήτη.

Ξεκινώντας την περιπέτειά μας από έναν παλιό Χαρουπόμυλο που πλέον έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, γνωρίζουμε την ιστορία του μνημείου που συνδέεται αναπόφευκτα με αυτήν της χαρουπιάς, του καρπού της, του νησιού της Κρήτης, ολόκληρης της Μεσογείου. Η χαρουπιά παρά την απαξίωση που δέχτηκε από τους ανθρώπους της για ένα διάστημα, συνεχίζει να αντέχει, να φυτρώνει ακόμα και εκεί που δεν την σπέρνουν, να καρποφορεί σε συνθήκες εντελώς εχθρικές, να προσφέρει ανιδιοτελώς και να κοιτάζει προς το μέλλον κρατώντας γερά τις ρίζες της στο μακρύ παρελθόν.

Τι έχει να μας μάθει το σοφό και αυτάρκες δέντρο της χαρουπιάς και πώς αυτό συνδέεται με τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και το ανθρώπινο μέλλον; Τι μυστικά κουβαλούν τα δέντρα του τόπου στις ρίζες και τους καρπούς τους και πώς θα τα μάθουμε για να παραδειγματιστούμε; Τα παιδιά, οι θεατές, οι μελλοντικοί δηλαδή κάτοικοι αυτού του πλανήτη, πώς θέλουν να ζήσουν το μέλλον τους, πώς το φαντάζονται και πώς μπορούν να το ορίσουν; Κι αν είμαστε όλοι δέντρα; Μήπως κάτι έχει πάει στραβά στη συμβίωση και την επικοινωνία μας;

«(…) Αν κάθε δέντρο ενδιαφερόταν μόνο για τον εαυτό του, τότε αρκετά από αυτά δε θα κατάφερναν να γεράσουν. Γι’ αυτό και πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία η κοινότητα. Κάθε δέντρο είναι πολύτιμο για την κοινότητα. (…) Διότι (τα δέντρα) ξέρουν πως ένα δέντρο δεν μπορεί παρά να είναι τόσο καλά όσο και το δάσος που το περιβάλλει».  [Peter Wohlleben, Η μυστική ζωή των δέντρων]

“Το μυστικό του δέντρου”, μετατρέπει ένα βιομηχανικό μνημείο όπως αυτό του Χαρουπόμυλου σε χώρο παιχνιδιού καλώντας τους νεαρούς θεατές να προβληματιστούν, να πάρουν αποφάσεις και να προωθήσουν την ιστορία μαζί με τους δύο ηθοποιούς -εμψυχωτές προσπαθώντας να λύσουν τους γρίφους του μνημείου και το μεγάλο μυστήριο του δέντρου και του καρπού του.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Δραματουργία :  Ρία Μεντηλίδου

Κινηματογράφηση – Μοντάζ: Νικόλας Λεβεντάκης, Μάνος Βιδάκης

Ηχοληψία-Sound design: Γιώργος Κανουπάκης

Καλλιτεχνική επιμέλεια – Εικονογράφηση- Σχεδιασμός αφίσας: Ευτυχία Τσουκαλά

Βοηθός σκηνοθέτιδας/παραγωγής: Στέλλα Κουφάκη

Ηθοποιοί επί σκηνής : Θοδωρής Θεοδωρίδης, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου

Εμφανίζονται επίσης οι : Αλίκη Ατσαλάκη, Ευτυχία Τσουκαλά

Φιλική συμμετοχή: Ίριδα Μπάμη και τα παιδιά Μάνος Κοπιδάκης, Μαρία Γεωργία Μπουνάκη, Κωσταντής Σισμανίδης

Φωτογραφίες προώθησης – trailer: Στέργιος Ζήσης-Αναστασιάδης

Φωτογραφίες παράστασης: Βαλέρια Ισάεβα

Παραγωγή: BEHOLD ΑΜKE

Στοιχεία παράστασης

Πότε: Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023, στις 19.30

Πού: Χαρουπόμυλος Πανόρμου, Ρέθυμνο

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Ηλικίες : 6+

Είσοδος: ελεύθερη με προκράτηση θέσης στο 6979031752