HomeΚΡΗΤΗΈλεγχοι στην διακίνηση αναβολικών

Έλεγχοι στην διακίνηση αναβολικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ανάγκη για διαρκείς ελέγχους στην διακίνηση αναβολικών και την ενημέρωση των νέων για τις συνέπειες στην υγεία από πλευράς της Πολιτείας, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλειου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Υγείας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ.κ. Μάκη Βορίδη και Βασίλη Κικίλια.

Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή ή αναβολικά στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ουσίες που οι αθλητές χρησιμοποιούν για να αυξήσουν το μέγεθος και την ισχύ των μυών τους, να προπονούνται σκληρότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να αυξήσουν την επιθετικότητα και ανταγωνιστικότητά τους και να προκαλέσουν ήπιου βαθμού ευφορία. Τα αναβολικά στεροειδή λαμβάνονται όλο και περισσότερο από άτομα που επιθυμούν μυώδη σωματική ανάπτυξη, καθαρά για αισθητικούς λόγους και ασχολούνται στην προπόνηση με βάρη.

«Ωστόσο», όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του Βουλευτή: «πολλοί αγνοούν ή δεν υπολογίζουν τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Οι περισσότερες από τις βλάβες είναι μόνιμες, ενώ σοβαρές είναι και οι ψυχολογικές παρενέργειες σε άνδρες και γυναίκες, όπως αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, βιαιότητα, παράνοια, υπερδιέργεση, σχιζοφρένια και άλλα ψυχικά νοσήματα.»

«Τα αναβολικά στεροειδή βρίσκονται κυρίως στα γυμναστήρια, όπου πολλά από αυτά είναι εγκεκριμένα στις ΗΠΑ αλλά όχι στην Ε.Ε., συνεπώς παράνομα. Κυρίως παρασκευάζονται στην Ινδία, το Πακιστάν και την Κίνα σε παράνομα εργαστήρια. Πολλά από τα παρασκευάσματα κοστίζουν ακριβά χωρίς αποτελέσματα, ενώ άλλα έχουν σοβαρότατες παρενέργειες πέραν αυτών που αναφέρθηκαν, διότι παρασκευάστηκαν από μη ειδικούς και έχουν προσμείξεις από τοξικές ουσίες. Εκεί όμως που είναι η πραγματική απειλή είναι το διαδίκτυο, όπου ο οιοσδήποτε μπορεί να παραγγείλει οτιδήποτε.»

Παρότι η υγιεινή και η ισορροπημένη διατροφή αποτελούν το θεμέλιο λίθο για τη διασφάλιση της καλής υγείας και της αθλητικής απόδοσης, πολυάριθμα συμπληρώματα διατροφής διακινούνται στην αγορά, στοχεύοντας μόνο στη βελτίωση της αθλητικής εμφάνισης. Έχει διαπιστωθεί ότι μερικά συμπληρώματα διατροφής καθώς και φαρμακευτικά σκευάσματα βοτάνων περιέχουν απαγορευμένες ουσίες, όπως η εφεδρίνη και άλλες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τα γυμναστήρια και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής διακινούν παράνομα συμπληρώματα διατροφής χωρίς ετικέτες, χωρίς να γνωρίζει κανείς τι περιέχουν αλλά μόνον τις υποσχέσεις αυτών που τα διακινούν.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι «μετά και το πρόσφατο περιστατικό στην Μεσσηνία, η συζήτηση γύρω από τα απαγορευμένα αναβολικά έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Η Πολιτεία πρέπει να έχει διαρκή και έντονη παρουσία με συνεχείς ελέγχους, αλλά και με εκστρατεία ενημέρωσης ιδίως στις νεαρές ηλικίες για τις τραγικές συνέπειες στην υγεία των χρηστών.  Είναι επιτακτικό περισσότερο από ποτέ, να γίνονται στο εξής περισσότεροι, συστηματικότεροι και αποδοτικότεροι έλεγχοι για την καταπολέμηση της διακίνησης επικίνδυνων αναβολικών.»

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου αφενός να γίνονται στο εξής έλεγχοι όσον αφορά στην διακίνηση αναβολικών, αλλά και την διενέργεια ολοκληρωμένης ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση των νέων γύρω από τις συνέπειες της χρήσης τους;

Διαφήμιση
Διαφήμιση