HomeHL-9Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων για το νέο εργατικό ατύχημα στη ΒΙΠΕ

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων για το νέο εργατικό ατύχημα στη ΒΙΠΕ

«Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για το νέο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου αναφέρεται η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

Σοβαρό εργατικό ατύχημα, που παραλίγο να κοστίσει την όραση ενός εργάτη 42 ετών, συνέβη την Τετάρτη το βράδυ στο εργοστάσιο των Πλαστικών Κρήτης στη ΒΙΠΕ, όταν κατά τη διάρκεια τη βάρδιας του, έσκασε η εκτόνωση της μηχανής στο πρόσωπο του. Ο συνάδελφος μας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ευτυχώς είναι καλά και έχει την όραση του.

42

Ήταν ένα προδιαγεγραμμένο συμβάν που μόνο ατύχημα δεν ήταν! Οι εργάτες σακατεύονται από την εντατικοποίηση της δουλειάς και την εξάντληση! Καθώς έχει γίνει συνήθεια οι εργαζόμενοι στη βάρδια να κάνουν τη δουλειά για 2 και 3 άτομα από την έλλειψη προσωπικού. Να χάνουν αργίες και τα ρεπό τους και να δουλεύουν 6 μέρες τη βδομάδα για να καλύψουν τα κενά και ταυτόχρονα φτάνουν να δουλεύουν τον μισό μήνα νύχτα και επιπλέον έχουν στην ευθύνη τους 3 και 4 μηχανές.

Για το εργατικό ατύχημα όπως και για τις αιτίες που το έφεραν πραγματοποιήθηκε παρέμβαση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου στην πύλη του εργοστασίου την Πέμπτη 21/9.

Οι βιομήχανοι για να αυξήσουν τα κέρδη τους και για να βγούνε οι παραγγελίες όπως μας λένε, με τις πλάτες των κυβερνήσεων δεν υπολογίζουν ούτε την ασφάλεια, ούτε τη ζωή μας. Θυσιάζουν τα πάντα στον βωμό των κερδών τους. Αυτή είναι η αιτία που τα εργοστάσια μετατρέπονται σε χώρους εργοδοτικής αυθαιρεσίας χωρίς να παίρνονται ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. Γι’ αυτό δεν υπάρχει επίβλεψη των εργασιών που εκτελούνται στις βάρδιες, με απουσία τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας, γι’ αυτό δεν παίρνονται μέτρα συλλογικής προστασίας των εργαζομένων με ευθύνη της εργοδοσίας και με ανύπαρκτους σχεδόν ελέγχους από το Σώμα Επιθεώρησης, παρότι μόλις έναν χρόνο πριν θρηνήσαμε ένα νεκρό εργαζόμενο επίσης σε εργοστάσιο χημικής επεξεργασίας στη ΒΙΠΕ.

41-1

Μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας ακόμα μια απαίτηση των Βιομηχάνων, φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση, το έκτρωμα που επιβάλει 13 ώρες δουλειά τη μέρα. Δηλαδή ενισχύει τις επικίνδυνες συνθήκες εντατικοποίησης καθώς σε μια βάρδια 13 ωρών ένας εργαζόμενος θα δουλεύει για 2 και θα έχει στην ευθύνη του 3 μηχανές! Είναι σαν να σε στέλνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα!

Δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι! Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να δουλεύουμε με τους μισθούς του 2012!

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να μας κλέβουν τις τριετίες που έχουμε δουλέψει!

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να σακατευόμαστε για τα κέρδη των αφεντικών!

ΘΕΛΟΥΜΕ να πάρουμε πίσω ένα μέρος από τον κόπο και τον ίδρωτα μας, με τον οποίο οι βιομήχανοι κάθε χρόνο αυξάνουν τα κέρδη τους, χτίζουν νέα εργοστάσια, επενδύουν σε νέες μηχανές που κοστίζουν όσο οι μισθοδοσίες χρόνων.

Είναι η στιγμή να οργανωθούμε και μέσα από το σωματείο μας, σαν μια γροθιά να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε:

  • Την άμεση διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και σωματικής ακεραιότητας, με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Να ενισχυθούν ουσιαστικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους (ΣΕΠΕ), με μόνιμο προσωπικό από έμπειρους επιθεωρητές, να πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις επιπλέον προσωπικού ώστε σταματήσει η εντατικοποίηση στα πόστα.
  • Να σταματήσουν τα κομμένα ρεπό. 8ωρο – 5ήμερο – 40ωρο για όλους.
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά ΤΩΡΑ και αναδρομικά των τριετιών. Να ενσωματωθούν στον μισθό τα bonus/κίνητρα ενιαία για όλους τους εργαζόμενους.
Διαφήμιση
Διαφήμιση