HomeHL-9Απεργία: Στους δρόμους ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Απεργία: Στους δρόμους ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

«Παραλύει» η χώρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παραλύει η χώρα σήμερα καθώς εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απεργούν απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση με τα σωματεία και τα συνδικάτα να καταγγέλλουν ότι καταστρατηγείται το δικαίωμα στο 8ωρο και το πενθήμερο ενώ θεσπίζονται μία σειρά από μέτρα που ποινικοποιούν την απεργιακή δράση.

Η πανελλαδική απεργία έχει λάβει διαστάσεις πανεργατικής αν και η ΓΣΕΕ δεν συμμετέχει, καθώς τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα καλύπτουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να απεργήσουν.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνδικάτων ήταν στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

Η Ανυπόταχτη Κρήτη καλεί τους εργαζόμενους και εργαζόμενες να κλιμακώσουν την πάλη τους για να μην περάσει το νομοσχέδιο αυτό. Με απεργιακό αγώνα και ανυπακοή, με συνολική σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική και σε κόντρα με τον υποταγμένο συνδικαλισμό, που για άλλη μία φορά σε κρίσιμη στιγμή επιλέγει να κάνει πλάτες στο κεφάλαιο και την κυβέρνηση, και να κηρύξει απεργοσπασία.

Οι συγκεντρώσεις:
Ηράκλειο στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 10:00
Ρέθυμνο στο Δημαρχείο στις 11:00
Χανιά στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 10:00

Σε απεργία και τα λιμάνια

Στην απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες .Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), το νέο νομοσχέδιο «επιβάλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, μία σειρά επιδόματα τα κατακρεουργεί, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το 5ήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία».

Τα μέλη της ΠΕΝΕΝ θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη, στις 10:00, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, εκτός από την ΠΕΝΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτερων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγειρων Ε.Ν.

Γιατροί και νοσηλευτές

Δύσκολη και για τους ασθενείς στα νοσοκομεία θα είναι η Πέμπτη. Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) δηλώνει ότι «θα συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 21/09/23 που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, και στη συγκέντρωση των σωματείων στις 10:30 στο Σύνταγμα, και καλύπτει όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν».

Η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου «προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για την Πέμπτη 21/9/2023 ημέρα κατάθεσης στην Βουλή του αντεργατικού νομοσχεδίου με αίτημα την απόσυρσή του. Τα αιτήματα είναι να αποσυρθεί το εργατικό νομοσχέδιο, να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ και να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ με τους εν εξελίξει διαγωνισμούς να στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα και να προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που αναφέρει: «Να αποσυρθεί τώρα το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν! Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για σημαντική μείωση των ωρών εργασίας. Το αίτημά μας για 30ωρο, 6ωρο, πενθήμερο, 1 ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία, μπορεί να ικανοποιηθεί».

Διαφήμιση
Διαφήμιση