HomeHL-EconomyΛευτέρης Αυγενάκης: «Πρόσθετα κίνητρα στους νέους για να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή»

Λευτέρης Αυγενάκης: «Πρόσθετα κίνητρα στους νέους για να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή»

Οι προτάσεις του ΥπΑΑΤ για την επίτευξη κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας στον πρωτογενή τομέα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την παροχή πρόσθετων κινήτρων για να μπορέσουν να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του, στις Βρυξέλλες, σε Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με θέμα «Το όραμα του ΕΛΚ για μια οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στην αγροτική παραγωγή».

Με δεδομένο ότι οι προκλήσεις στον τομέα της αγροτικής παραγωγής είναι πολλαπλές και πολυεπίπεδες, ο Έλληνας ΥπΑΑΤ τόνισε ότι ρόλος των πολιτικών είναι «να δημιουργήσουμε το όραμα, να διαμορφώσουμε πολιτικές, να σχεδιάσουμε και να δώσουμε λύσεις για το παρόν και το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα. Με αισιοδοξία, με σχέδιο, με αλληλεγγύη στο πλαίσιο της σύγκλισης και της συνοχής».

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της κοινωνικής βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα και με δεδομένο ότι μόλις το 2,88% των νέων κάτω των 24 ετών και το 5,1% των ατόμων κάτω των 35 ετών απασχολείται στον αγροτικό τομέα, ο Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε να αναπτυχθούν πολιτικές και δράσεις στους εξής τομείς:

–          Τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων,

–          την παροχή διευκολύνσεων,

–          τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,

–          τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών του αγροτικού τομέα,

–          την προώθηση της εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι μέτρα προς τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις από μόνα τους δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. «Θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικών (στην παιδεία, την υγεία, τις υποδομές, τον πολιτισμό, σε όλους τους τομείς), προκειμένου να καταπολεμήσουμε την ερημοποίηση των αγροτικών περιοχών και να κάνουμε ελκυστική την διαβίωση στις αγροτικές κοινότητες και την ενασχόληση με τον αγροδιατροφικό τομέα», τόνισε.

Όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ η κλιματική αλλαγή επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, καθώς:

1)      η πρόσφατη εμπειρία των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα αλλάζει σημαντικά τις πολιτικές μας στον αγροτικό τομέα,

2)      οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα της γεωργίας.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα μου το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πραγματικότητα και όχι ένα δυστοπικό σενάριο», τόνισε και κατέθεσε στοιχεία για τις καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel στη Θεσσαλία, στην οποία το 49% του εργατικού δυναμικού απασχολείται σε εταιρείες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ενώ στον Έβρο που επλήγη από τις πυρκαγιές, παράγεται το 23% των ενεργειακών καλλιεργειών: «Επλήγη ο βασικός πυρήνας ζωικής και φυτικής παραγωγής επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στην κοινωνία, την οικονομία, την αγροτική παραγωγή και υψηλούς κινδύνους για την επάρκεια τροφίμων», παρατήρησε.

Εκτίμηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ότι η οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα αλληλοεξαρτάται από την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Όπως είπε «η οικονομική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα ταλανίζεται όχι μόνο από την κλιματική κρίση, αλλά και από την αύξηση του κόστους παραγωγής, τη λειτουργία της αγοράς, τις διακυμάνσεις των τιμών, το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τη γήρανση του αγροτικού δυναμικού. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και η πτώση του αγροτικού εισοδήματος, και λόγω των καιρικών φαινομένων, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό», σημείωσε και  παρότρυνε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αναπτύξει πολιτικές που θα στοχεύουν:

α) στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων, που διακρίνονται παγκοσμίως για την εξαιρετική τους ποιότητα,

β) στην διεκδίκηση περισσότερων κονδυλίων για την ΚΑΠ που θα υποστηρίξουν τη διασφάλιση ενός σταθερού και αποδοτικού εισοδήματος για στους αγρότες και τις οικογένειες τους και

γ) στην εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Και πρόσθεσε: «Οι πολιτικές μας πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της καινοτομίας, καθώς και στην προστασία των αγροτών και μέσω ενός πλαισίου κανόνων της λειτουργίας της αγοράς. Οφείλουμε να έχουμε κανόνες στις εμπορικές πολιτικές και να διασφαλίσουμε ότι τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα πληρούν τα ίδια πρότυπα και προϋποθέσεις».

Με δεδομένο ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί, όπως είπε, βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομίας και στυλοβάτη της ευρωπαϊκής κοινωνίας, ο Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε το ΕΛΚ να συνεχίσει να είναι- όπως μέχρι σήμερα- αρωγός και συνοδοιπόρος της αγροτικής οικογένειας, καθώς οι προκλήσεις, πλέον, υπερβαίνουν τα σύνορα των χωρών.

 

2-5

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση