HomeHL-GreeceΜέτρα σωτηρίας για τους αγρότες της Θεσσαλίας, Ρόδου και Έβρου από τον Λευτέρη Αυγενάκη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Μέτρα σωτηρίας για τους αγρότες της Θεσσαλίας, Ρόδου και Έβρου από τον Λευτέρη Αυγενάκη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Με δυναμισμό και θάρρος, ξεφεύγοντας από τις διπλωματικές αντιλήψεις των Βρυξελλών, ο Λευτέρης Αυγενάκης, θέτει σήμερα στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας το ζήτημα των πλημμυρών και των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας το μήνα που πέρασε και με αξιώσεις ζητεί από τους εταίρους μας να δείξουν έμπρακτα την κοινοτική αλληλεγγύη.
Αεικίνητος όπως πάντα, αφού όλη την προηγούμενη εβδομάδα- από την ημέρα που επέστρεψε από το Στρασβούργο όπου είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντησή του με την πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν- βρισκόταν στη Λάρισα επισκεπτόμενος πληγείσες περιοχές, πήγε στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και έφυγε για Βρυξέλλες προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα των αγροτών μας.
Με πρότασή του, εκτός ημερήσιας διάταξης, θα συζητηθεί στο Συμβούλιο το ζήτημα της κοινοτικής βοήθεια στους αγρότες που επλήγησαν από τις πρόσφατες, πρωτοφανείς καταστροφές. Μάλιστα σε μια εξαιρετική παρουσίαση και ακολουθώντας το ρητό «μια εικόνα χίλιες λέξεις», θα δείξει στους ομολόγους του φωτογραφίες από τις καταστροφές στη Θεσσαλία.
Το κύριο επιχείρημα του κρητικού πολιτικού είναι ότι με δεδομένο ότι, όπως αποδείχθηκε, οι φυσικές καταστροφές δεν έχουν σύνορα, η στάση αλληλεγγύης που θα επιδείξει η ΕΕ προς τους αγρότες της Ελλάδα, θα είναι μήνυμα προς όλους τους πολίτης της Ευρώπης ότι η ΕΕ είναι παρούσα και τους προστατεύει.
Ωστόσο ο Έλληνας υπουργός δεν πήγε χωρίς προτάσεις στους συναδέλφους του. Γνωρίζοντας πώς δουλεύουν οι Ευρωπαίοι, από την προηγούμενη εβδομάδα είχε στείλει στους ομολόγους του επιστολές με προτεινόμενα μέτρα. Και σήμερα τους παραδίδει έτοιμες προτάσεις, στις οποίες μεταξύ άλλων επισημαίνει:
«Βασιζόμαστε στη στήριξή σας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες που προκλήθηκαν από αυτές τις σοβαρές καταστροφές και την πρωτόγνωρη θεομηνία. Είναι επείγον και απαραίτητο να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά προσφέροντας υποστήριξη και ευελιξία στους ακόλουθους τομείς:
Κρατική ενίσχυση ad hoc: Ενημερώσαμε τη DG Competition σχετικά με το λεπτομερές πρόγραμμα παροχής κρατικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές (διεξαγωγή εκτίμησης ζημιών και αποζημίωσης).
Η αποζημίωση θα καταβληθεί μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και του Ταμείου Κρατικής Αρωγής και θα περιλαμβάνει απώλεια φυτικής παραγωγής, ζωικού κεφαλαίου και υποδομών.
Όταν ολοκληρωθεί η έγκυρη εκτίμηση ζημιών από τον ΕΛΓΑ, θα υπάρχει αναλυτικός κατάλογος αποζημιώσεων.
Γεωργικό Αποθεματικό 2023 και 2024: α) Γίνεται επανασχεδιασμός του Γεωργικού Αποθεματικού του 2023 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των πληγέντων αγροτών.
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές της Επιτροπής για τον προγραμματισμό της διανομής αυτού του ποσού. β) Γεωργικό Αποθεματικό του 2024. Σας υποβάλουμε αίτηση προκειμένου να λάβουμε προκαταβολή και πρόσθετη στήριξη από το Γεωργικό Αποθεματικό 2024.
Ζητάμε τη στήριξή σας και θα θέλαμε να ζητήσουμε ένα γενναιόδωρο ποσό από τα 450 εκατομμύρια ευρώ του Γεωργικού Αποθεματικού 2024, το οποίο, υπό τις παρούσες συνθήκες κλιματικής κρίσης, πρέπει να ενισχυθεί.
Παρεκκλίσεις για τα ενεργά Επενδυτικά Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 και τις εγκεκριμένες Παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (CAP) 2023-2027:
Μετά από παρόμοιες παρεκκλίσεις που εγκρίθηκαν για την περίοδο COVID-19, θα θέλαμε να επαναλάβουμε αυτό το αίτημα για την τρέχουσα κατάσταση που προέκυψε από τις καταστροφικές επιπτώσεις που περιγράφηκαν παραπάνω. Συγκεκριμένα, τέτοιες παρεκκλίσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:
1. Αυξημένη προκαταβολή στήριξης της ΚΓΠ (CAP) όσον αφορά τις προκαταβολές των άμεσων πληρωμών, καθώς και τις προκαταβολές ενίσχυσης που χορηγούνται στο πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης της ΚΓΠ (CAP).
2. Ρυθμιστική διάταξη για τη χορήγηση επείγουσας βοήθειας σε παραγωγούς που επλήγησαν από τα καταστροφικά γεγονότα, που αντιστοιχεί στα μέτρα 21 και 22 που ελήφθησαν για την πανδημία και την ουκρανική κρίση αντίστοιχα (πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης της ΚΓΠ).
3. Καθορισμός προτεραιοτήτων όσων επηρεάζονται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία/ταμεία που υπάρχουν και αφορούν την οικονομική ενίσχυση επενδύσεων και τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης (εγγυητικό ταμείο και ταμείο μικροπιστώσεων).
4. Διευκόλυνση των δικαιούχων και απλοποίηση διαδικασιών και κανόνων που αφορούν την εφαρμογή τους. Αυτές οι διευκολύνσεις μπορεί να αφορούν, ανάλογα με την περίπτωση:
• Παράταση προθεσμιών που σχετίζονται με οποιοδήποτε στάδιο υλοποίησης εγκεκριμένων επενδύσεων, ιδιωτικών και δημοσίων,
• Δυνατότητα τροποποίησης των επενδύσεων και προσαρμογής τους στις νέες ανάγκες όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το καταστροφικό γεγονός,
• Αύξηση του αριθμού των αιτημάτων πληρωμής, μη απαίτηση επιτόπιων επισκέψεων για επαλήθευση της υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των επενδύσεων.
5. Αλλαγή του κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης πόρων της ΚΓΠ (CAP) από ν+2 σε ν+3, όπως ισχύει για όλα τα άλλα Ταμεία της Ε.Ε.
Θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι το όριο de minimis και οι διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπουν αποζημίωση για ζημιές τέτοιου οικονομικού μεγέθους. Ως εκ τούτου, η ταχεία έγκριση αυτών των αιτημάτων είναι επείγουσας – ζωτικής θα έλεγα- σημασίας για την πρωτογενή παραγωγή».
Αύριο ο Λευτέρης Αυγενάκης θα θέσει το ζήτημα της βοήθειας της ΕΕ προς την Ελλάδα σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την «Οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στη γεωργία» .
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Τρίτη, θα συναντηθεί και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βόιτσεχόφσκι.
Στο ταξίδι του, ο Έλληνας υπουργός, συνοδεύεται από τους ΓΓ Κώστα Μπαγινέτα και Δημήτρη Παπαγιαννίδη.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης επιστρέφει από τις Βρυξέλλες την Τετάρτη και στη συνέχεια αναμένεται να επισκεφθεί ξανά, πληγείσες περιοχές στον Έβρο και στη Θεσσαλία.
Διαφήμιση
Διαφήμιση