HomeHL-GuideΕργατικά Σωματεία: «Αισχρό το αντιεργατικό νομοσχέδιο»

Εργατικά Σωματεία: «Αισχρό το αντιεργατικό νομοσχέδιο»

Κριτική εφ’ όλης της ύλης - Κινητοποιήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η μαζική σύσκεψη εργατικών σωματείων – μαζικών φορέων του Ηρακλείου την Παρασκευή 15/9/2023στέλνοντας δυνατό μήνυμα. Η ανακοίνωση του είναι η εξής:

– ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

– ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

– ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 Σεπτέμβρη, 10πμ, ΠΛ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη στο ΕΚΗ, συμμετείχαν οι εξής φορείς: Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Συνδικάτο Εργατοϋπάλληλων Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, Σύλλογος Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου, Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδ.Εκπαίδευση «Γαλάτεια Καζαντζάκη», Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Ένωση Γονέων Μαθητών Δ.Ηρακλείου, Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου (ΟΓΕ).

Αποφάσισαν την κοινή απάντησή τους στην πολιτική που «πνίγει» τη ζωή του λαού στα νερά της πλημμύρας, αλλά και στις αξιώσεις της εργοδοσίας για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις. Η αισχρή απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο, ενώ η Θεσσαλία και ο λαός της βουλιάζουν στις λάσπες, βρήκε τα συνδικάτα σε ετοιμότητα, να δηλώνουν «παρών» στο κάλεσμα συντονισμού του αγώνα. Τις επόμενες μέρες, χωρίς να χάνουν χρόνο, δηλώθηκε η πρόθεση όλων των σωματείων να πάρουν αποφάσεις και να προετοιμάσουν απεργιακή απάντηση την Πέμπτη 21/9.

Ήδη όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στα Τρόφιμα-Ποτά Ν. Ηρακλείου έχουν πάρει απόφαση και καλούν σε 24ωρη απεργία, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών τους και απεργιακή συγκέντρωση 10πμ στην πλατεία Ελευθερίας!

Επίσης αποφασίστηκε να ενταθεί η προσπάθεια από όλα τα συνδικάτα ώστε:

– να προχωρήσει άμεσα η ενημέρωση με κάθε τρόπο στις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες που είναι στην ευθύνη κάθε συνδικάτου με την ανακοίνωση του, με αφίσες, πανό, μαζικές εξορμήσεις με ντουντουκες κλπ. Να στηριχτούν θετικές πρωτοβουλίες όπως η μέρα δράσης και ενημέρωσης των εργαζόμενων στη ΒΙΠΕ που οργανώνει το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων κ Ποτών την Τρίτη 19/9 στις 7πμ στις εισόδους της ΒΙΠΕ

– να συνεχιστεί η αγωνιστική αλληλεγγύης μας προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και των άλλων περιοχών με τη συγκέντρωση των υλικών που έχουμε ανακοινώσει.

– να στηριχτούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σωματείων των υγειονομικών για την υπεράσπιση της δημόσιας-δωρεάν υγείας. Αποφασίστηκε συνέντευξη Τύπου έξω από την πύλη του Βενιζελείου Γενικού Νοσοκομείου την Τετάρτη 20/9 στις 11πμ.

– να στηριχτούν οι αγώνες όλων των κλάδων και τα σωματεία που οργανώνουν την πάλη στους κλάδους και τις επιχειρήσεις

– να στηριχτούν οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται την ερχόμενη Δευτέρα 18/9, με αφορμή και τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους φασίστες.

– να στηριχτεί η αγωνιστική κινητοποίηση του Σωματείου Ερευνητών (ΣΕΕΗ) στις 26/9 ενάντια στη μεθόδευση του ΙΚΥ να κόψει υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες

– να στηριχτεί ο αγώνας των δασκάλων και του σωματείου τους ΣΕΠΕ «Θεοτοκόπουλος» ενάντια στη συνδικαλιστική δίωξη της Ελένης Παπασταύρου

Στην εισηγητική ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου Γ.Γωνιανάκης τόνισε: «Ενώ ο λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της, ενώ στον Έβρο, στη Φθιώτιδα, στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ώρο νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα. Αίσχος!

Ο ανθρώπινος πόνος και η οδύνη που έχει δηλητηριάσει το λαό μας το τελευταίο διάστημα, μας έχει «σφίξει τα στομάχια». Οι τραγωδίες που διαδέχονται η μία μετά την άλλη είναι ανείπωτες και με τεράστια συχνότητα αφανίζουν ανθρώπινες ζωές, το φυσικό μας πλούτο καθώς και το κόπο μιας ζωής.

Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, οι δεκάδες δολοφονίες εργατών σε χώρους δουλειάς, οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η “παρέλαση” των ναζιστών από την Κροατία ως τη Ν. Φιλαδέλφεια για να δολοφονήσουν έναν νέο άνθρωπο όπως επίσης αυτές τις ημέρες η στυγνή δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, είναι κρίκοι σε μια ολέθρια αλυσίδα της εγκληματικής πολιτικής του κέρδους που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ και η Ε.Ε. για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, και που δε διστάζει να απαξιώνει και να θυσιάζει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή.

Σε αυτή την αλυσίδα της βαρβαρότητας προστέθηκαν και οι πλημμύρες που πνίγουν κυριολεκτικά ολόκληρα χωριά και πόλεις σε ολόκληρο το θεσσαλικό κάμπο και δεν οφείλονται ούτε σε ακραία καιρικά φαινόμενα, ούτε σε κάποια αστοχία ή κακία στιγμή.

Είναι συνειδητά εγκλήματα όπου διαχρονικά έχουν διαπράξει και εξακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, περιφερειάρχες και δημοτικές αρχές, γιατί έχουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων ενώ μέτρα και έργα που μπορούν να προστατεύσουν την εργατική λαϊκή οικογένεια από φυσικές καταστροφές και άλλα κοστίζουν και αφήνουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα απροστάτευτα.

Ένα κράτος ανίκανο να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του λαού αλλά ικανό να χτυπά τις εργατικές διαδηλώσεις και να μοιράζει χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα προγράμματα. Πάνω από 140 εκ. ευρώ έφαγαν στη Θεσσαλία για “έργα” υποδομών. Για παράδειγμα οι σεισμόπληκτοι του δήμου Μινώα Πεδιάδος συνεχίζουν να ζουν σε κοντέινερ 25 τ.μ., όπου ξεπαγιάζουν τον χειμώνα και σκάνε από τη ζέστη το καλοκαίρι. Το επιλεκτικά ανίκανο κράτος έχει εγκρίνει τις αποζημιώσεις μόνο για 10 από τους 1.000 φακέλους που έχουν κατατεθεί, ταυτόχρονα έχει την ικανότητα να βγαζει σε πλειστηριασμό τα σπίτια των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχωρι.

Την ίδια στιγμή ο λαός δεν μπορεί να βρει την υγειά του. Άνθρωποί πεθαίνουν στις καρότσες επειδή δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και το προσωπικό του ΕΚΑΒ είναι ελάχιστο και εξουθενωμένο, ενώ οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία είναι ατέλειωτες. Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης,  της εμπορευματοποίησης της υγείας και της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών της, που οδηγούν όλους εμάς και τις οικογένειες μας στα κοράκια των κλινικαρχών. Ολόκληρα νοσοκομεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, στο Βενιζέλειο ΓΝΗ έχουν σταματήσει τα τακτικά χειρουργεία, ολόκληρες κλινικές υπολειτουργούν ενώ το ΠΑΓΝΗ κοντεύει να λυγίσει από τα περιστατικά που συγκεντρώνονται από όλη την Κρήτη(…) η ΒΙΠΕ και οι τουριστικές περιοχές δεν καλύπτονται από κινητές μονάδες.

Και την ίδια στιγμή που ο λαός μας καίγεται, πνίγεται, δολοφονείται, η μόνη έννοια της κυβέρνησης είναι ψηφίσει νόμο ώστε να δουλεύουν οι εργαζόμενο 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα και να βάζει στην φυλακή όποιον αγωνίζεται και απεργεί για ένα καλύτερο αύριο. Πρόκειται πραγματικά για κτηνωδία!

ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ “ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ”

‘Η ΖΩΕΣ ΜΑΣ Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Καλούμε την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να μη κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις της ΓΣΕΕ. Να προκηρύξει τώρα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη. Να απαντήσουμε με απεργιακό αγώνα. Να πάρουν τώρα αποφάσεις απεργίας- απάντησης στο νομοσχέδιο που περνάει αλυσίδες στη ζωή μας, όλες οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, να πιεστούν και να αποφασίσουν απεργία οι ΓΣΕΕ, το ΕΚΗ.

Οργανώνουμε τον αγώνα κόντρα στο νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες, στο δίλημμά τα κέρδη τους ή ζωές τους απαντάμε οι ζωές μας και διεκδικούμε:

 • Για ΣΣΕ σε κάθε χώρο δουλειάς με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς
 • Για 35ωρο – 7ωρο-5νθημερο
 • Για την προστασία της υγείας μας στους χώρους δουλειάς
 • Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων
 • Για να μην πάει κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη
 • Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια, για την κατάργηση των έμμεσων φόρων και χαρατσιών, για φτηνό ρεύμα για το λαό

Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εργατικών συνδικάτων και των άλλων μαζικών φορέων της Θεσσαλίας και διεκδικούμε:

– την άμεση αποζημίωση όλων των πλημμυροπαθών, εξασφάλιση εισοδήματος για όλους, άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών. Να προχωρήσουν όλα τα αναγκαία έργα πολιτικής προστασίας σε όλη τη χώρα, την Κρήτη, το Ηράκλειο.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των σωματείων των υγειονομικών και διεκδικούμε:

 • πραγματικά ποιοτική αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, με αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από κρατικό προϋπολογισμό
 • Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό. Άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων.
 • Να μην αλλάξει χαρακτήρα κανένα νοσοκομείο. Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στο «νέο ΕΣΥ.
 • Για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη Εκπαίδευση για όλους – Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και όλων των ταξικών εμποδίων και φίλτρων που μπαίνουν στους μαθητές

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των γονιών και των εκπαιδευτικών και διεκδικούμε:

 • αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη Εκπαίδευση για όλους – Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και όλων των ταξικών εμποδίων και φίλτρων που μπαίνουν στους μαθητές
 • Εδώ και τώρα μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Να λειτουργήσουν από την αρχή της χρονιάς τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ με προσλήψεις εκπαιδευτικών. Να λειτουργήσουν σε όλα τα Δημοτικά τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, με βάση τις ανάγκες κάλυψης και αναπλήρωσης των κενών. Να επανέλθει ο υπεύθυνος στο Ολοήμερο.

Για το έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά, στο Blue Horizon φωνάζουμε ότι δεν θα ξεχάσουμε και απαιτούμε:

 • Να διερευνηθεί σε βάθος το έγκλημα,
 • Να καταδικαστούν οι εγκληματικές ευθύνες της εφοπλιστικής εταιρείας, του υπουργείου ναυτιλίας και όσους από το πλήρωμα είχαν ανάμειξη με την δολοφονία
 • Ασφαλείς και φθηνές θαλάσσιες συγκοινωνίες για επιβάτες και ναυτεργάτες.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση