Απογραφή 2021: Μικρή αύξηση του πληθυσμού στην Κρήτη – Μείωση πανελλαδικά
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα και μικρή αύξηση στην Κρήτη δείχνουν τα στοιχεία από την Απογραφή του 2021 που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.
Κάθε 10 χρόνια, η ΕΛΣΤΑΤ διενεργεί απογραφή πληθυσμού – κατοικιών με σκοπό «τη συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους. Η απογραφή αποτελεί διαχρονικά την πλέον σύνθετη και ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία, καθώς καλύπτει όλη την επικράτεια της χώρας (ηπειρωτική, νησιωτική, παραμεθόριες περιοχές) όπου υπάρχουν κάτοικοι. Τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν οδηγό για την άσκηση κατάλληλων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών και καλύπτουν μια σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Αθανάσιος Θανόπουλο «η Απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, ενώ ο πρωτοποριακός τρόπος συλλογής των δεδομένων επέτρεψε, παρά τις δυσκολίες, κυρίως, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού, τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων της χώρας μας σε αυτή. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία των απογραφών στη χώρα, διασύνδεσης με διοικητικές πηγές κατέστησε δυνατό τον άμεσο και αξιόπιστο εντοπισμό λαθών (εικονικών καταχωρίσεων, διπλοεγγραφών, διαφυγών κ.λπ.) και διασφάλισε την ποιότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της απογραφής, ενώ το βάθος των στοιχείων που συλλέχθηκαν αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία του πρώτου δομημένου και πλήρους Στατιστικού Μητρώου Πληθυσμού που θα διασφαλίσει εφεξής, διαχρονικά, την καθολική αντιπροσώπευση όλων των κατοίκων της Ελλάδας στις επίσημες στατιστικές».
Μείωση πληθυσμού στην Ελλάδα
10.482.487 είναι τα άτομα που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2021 με τον πληθυσμό να παρουσιάζει μείωση της τάξης του -3,1% (σύμφωνα με την απογραφή του 2011).
Οι άνδρες αποτελούν το 48,9% του πληθυσμού ενώ οι γυναίκες το 51,1%.
Ο αριθμός των νοικοκυριών ανέρχονται σε 4.332.447 (πετυχαίνοντας αύξηση συγκριτικά με το 2011 της τάξης του +4,8%).
Οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδος που έχουν άλλη ιθαγένεια είναι 765.598 (καταγράφηκε μείωση της τάξης του -16,1%).
Μικρή αύξηση του πληθυσμού της Κρήτης
Αντίθετα η Κρήτη δείχνει πως αύξησε, έστω και με πολύ μικρό ποσοστό, τον πληθυσμό της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται από την Απογραφή του 2021, στην Κρήτη μένουν μόνιμα 624.408 άτομα (+0,2% αύξηση από το 2011).
Οι γυναίκες αποτελούν το 50,6% του πληθυσμού ενώ οι άνδρες το 49,4%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι στην Κρήτη ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών παρουσιάζοντας αύξηση από το 2011 ενώ τα παιδιά ηλικίας έως 9 ετών σημείωσαν πτώση.
Οι μόνιμοι κάτοικοι στην Κρήτη που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια είναι 50.986 (ένας αριθμός που παρουσιάζει μείωση της τάξης του -19,5%.
Οι περισσότεροι παραμένουν οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι ωστόσο και πάλι έχουν μειωθεί. Οριακή αύξηση παρουσιάζουν οι Ρώσοι και Ουκρανοί.
Ως προς την οικογενειακή κατάσταση των μόνιμων κάτοικων στην Κρήτη, οι περισσότεροι είναι έγγαμοι (288.111) και ακολουθούν οι άγαμοι 255.610. Τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης είναι 3.310.
Ο αριθμός των νοικοκυριών έχει επίσης αυξηθεί κατά +3,6% καθώς στην Απογραφή του 2021 καταγράφηκαν 250.389 νοικοκυριά.