HomeHL1-GreeceΦωτιά στον Έβρο: Για 12 ημέρα η Δαδιά καίγεται – Επαγγέλματα απειλούνται με εξαφάνιση και η περιοχή κινδυνεύει να ερημώσει

Φωτιά στον Έβρο: Για 12 ημέρα η Δαδιά καίγεται – Επαγγέλματα απειλούνται με εξαφάνιση και η περιοχή κινδυνεύει να ερημώσει

Χωρίς τέλος η πύρινη κόλαση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας εφιάλτης χωρίς τέλος. Έτσι μοιάζει η φωτιά στον Έβρο που συνεχίζει να καίει για 12η μέρα. Το μέτωπο είναι στη Δαδιά και η προσπάθεια είναι οι φλόγες να μην φτάσουν τον μικρό πυρήνα του δάσους, κάτι που εξαρτάται και από τη φορά και ένταση των ανέμων.

Χθες Τρίτη εστάλη εκ νέου μήνυμα μέσω του 112 αυτή τη φορά για να εκκενωθεί η περιοχή Κοτρωνιά με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς Γιαννούλη. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει υψηλός και σήμερα.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στην μεγαλύτερη δασική φωτιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ με την Κομισιόν να ανακοινώνει ότι έχει κινητοποιήσει τη μισή αεροπορική πυροσβεστική δύναμη που διαθέτει για να βοηθήσει στις μάχες με τις φλόγες.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει: «Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU».

H φωτιά έκαψε μέχρι στιγμής πάνω από 800.000 στρέμματα, και η καμένη έκταση εκτιμάται ότι ισούται με αυτή της Νέας Υόρκης.

screenshot-2023-08-30-074317-600x394

Μη αναστρέψιμη η καταστροφή

Η καταστροφή που έχει υποστεί το δάσος της Δαδιάς, ένα μοναδικό οικοσύστημα ενταγμένο στο δίκτυο Natura, είναι ανυπολόγιστη και μη αναστρέψιμη. Η κυβέρνηση κήρυξε τις εκτάσεις αναδασωτέες, αλλά οι ειδικοί δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι ότι μπορεί η ζημιά που έγινε να αποκατασταθεί.

Ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος μιλώντας για την καταστροφή στην Δαδιά, ανέφερε «Πρακτορείο FM 104,9», ότι «το δάσος της Δαδιάς όπως το ξέραμε δεν θα το ξαναδούμε».

«Δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το δάσος έχει χαθεί. Οι μαυρόγυπες, οι ασπροπάρηδες, και τα όρνεα που φώλιαζαν σε αυτό το δάσος και αναπαράγονταν είτε έχουν καεί είτε έχουν φύγει. Δεν θα επανέλθουν. Και αυτό το δάσος δεν θα επανέλθει σε αυτήν του την μορφή.

Οι δασικές πυρκαγιές χρειάζονται δασοπυρόσβεση

Ήταν ένα αρχέγονο δάσος μαύρης πεύκης αποτελούνταν από πολύ γηραιά δένδρα με πεπλατυσμένη κορυφή, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε 100 με 150 χρόνια για να αποκτήσουμε τέτοια δέντρα με τέτοιο σχήμα ώστε να πάνε να ξαναφωλιάσουν εκεί οι μαυρόγυπες» τόνισε.

Ο ίδιος απορεί γιατί οι δασοπυροσβέστες δεν έχουν τον πρώτο λόγο στην κατάσβεση της φωτιάς τονίζοντας ότι «οι δασοπυροσβέστες είναι η δουλειά τους και για αυτό προετοιμάζονται όλο το χρόνο. Τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δε συμμετέχουν».

Ο κ. Δημητρακόπουλος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επόμενη ημέρα στην περιοχή εν όψει και φθινοπώρου. Όπως είπε «ειδικά για τον Έβρο πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε κυρίως στα πεδινά εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα με πολλούς τόνους λάσπης. Γιατί ο εθνικός δρυμός είχε πάρα πολλά χρόνια να καεί. Και έχει και οργανική ουσία και παχύ έδαφος είναι πρώτη ποιότητα τόπου που λέμε εμείς οι δασολόγοι και όλο αυτό το χώμα με τις βροχές θα κατέβει και θα πλημμυρίσουν χωριά και χωράφια».

Εκτός από την οικολογική καταστροφή τεράστια είναι και η οικονομική καταστροφή που δεν μπορεί να υπολογιστεί μόνο την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, των καλλιεργειών και των επιχειρήσεων.

Οικονομική καταστροφή

Απώλεια μεροκάματων για εργάτες γης και πιθανή μετανάστευση εργαζόμενων από την περιοχή λόγω απώλειας αντικειμένου εργασίας, πλήγμα για τον τουρισμό και το επενδυτικό γόητρο της περιοχής και έστω πρόσκαιρη μείωση της απόδοσης των παραγωγικών ζώων, είναι κάποιες από τις συνέπειες που επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Έβρου (ΣΒΒΕΕ), Χρήστος Γιορδαμλής, διευθύνων σύμβουλος της ακριτικής βιομηχανίας παραγωγής τεχνολογιών αιχμής «Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ».

Η επόμενη ημέρα αναμένεται να είναι δύσκολη: «περίπου 90.000 άτομα στην πληγείσα περιοχή έχουν επηρεαστεί κατά κάποιο τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Ο τουρισμός υπέστη μεγάλο πλήγμα, που θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί, αφού είχαμε καταστροφές στα γραφικά χωριά της περιοχής και στο μοναδικής οικολογικής αξίας δάσος της Δαδιάς.

Εργασιακό αντικείμενο χάθηκε και δεν πρόκειται να αποκατασταθεί σύντομα, κάτι που σημαίνει ότι σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις ήδη δυσκολεύονται να βρουν ανθρώπινο δυναμικό, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Επιπλέον, νομίζω ότι χάνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη στην περιοχή μας, όταν εκκενώνονται νοσοκομεία και η Εγνατία Οδός ανοιγοκλείνει κατ’ ανάγκη λόγω πυρκαγιάς ή πλημμύρας», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕΕ.

Θα εξαφανιστούν συντεχνίες

«Κάθε φορά που γίνεται απογραφή στον Έβρο αποδεικνύεται ότι ο πληθυσμός του έχει μειωθεί σημαντικά. Οι πυρκαγιές, πέραν της ανυπολόγιστης οικολογικής καταστροφής, προκάλεσαν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Χάθηκαν πολλές καλλιέργειες και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ολόκληρες συντεχνίες, όπως οι υλοτόμοι και οι μελισσοκόμοι.

Φοβάμαι ότι οι άνθρωποι δεν θα μείνουν στην περιοχή, δεν θα καθίσουν να αναστήσουν ξανά τις δουλειές τους, ότι τα νέα παιδιά, που προσπαθούμε συνέχεια να κρατήσουμε στην περιοχή, δεν θα μείνουν στον Έβρο για να ξαναφτιάξουν ό,τι χάθηκε», εκτιμά η κ. Σαράντη, πρόεδρος της ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ, της μοναδικής ελληνικής βιομηχανίας παραγωγής μοριοσανίδας, που απασχολεί πάνω από 250 εργαζομένους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα που θα λάβει για τις πληγείσες περιοχές. Μεταξύ αυτών η περιλαμβάνεται η στεγαστική συνδρομή η ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών και οι φορολογικές ελαφρύνσεις.

Για την κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα ισχύσουν τα εξής:

Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής θα προχωρήσει και η χορήγηση του τελικού ποσού της επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, με την επιχορήγηση να καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής.

Ειδικότερα, η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με την χορηγηθείσα πρώτη αρωγή και προκαταβολή, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού που ξεκίνησε άμεσα με την Περιφέρεια, οι οποίες και συστήνουν τις επιτροπές κρατικής αρωγής, προωθείται η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, να χορηγηθεί επιχορήγηση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα, σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών.

Τέλος, όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενεργοποιείται και το σχήμα επιχορήγησης επί των φυτικών μέσων παραγωγής από την κρατική αρωγή, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία και τον ΕΛΓΑ, για ζημιές σε δενδρώδεις και πολυετείς καλλιέργειες.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση