HomeΚΡΗΤΗΗχηρό χαστούκι στις τράπεζες – «Κούρεψε» το χρέος της κατά μισό εκ. ευρώ

Ηχηρό χαστούκι στις τράπεζες – «Κούρεψε» το χρέος της κατά μισό εκ. ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατά 76% μειώθηκαν τα τραπεζικά χρέη μίας τετραμελούς οικογένειας από τη Χερσόνησο μετά από απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου.

Το συνολικό χρέος της οικογένειας ξεπερνούσαν τα 740.000 ευρώ με το δικαστήριο να αποφασίζει «κούρεμα» κατά 561.296,52 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

πρόκειται για δανειολήπτες 44 ετών και οι δύο, ιδιωτικούς υπαλλήλους, με δύο παιδιά ανήλικα, οι οποίοι συμμετέχουν στην υπερχρέωση σε τέσσερις τράπεζες, είτε ως οφειλέτες είτε ως εγγυητές αλλήλων.

Οι εν λόγω δανειολήπτες ζήτησαν να ενταχθούν στο Ν. 3869/2010, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων  τους και της αδυναμίας να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Οι πιστώτριες τράπεζες με τις προτάσεις τους αρνήθηκαν τις αιτήσεις, προτείνοντας τους ισχυρισμούς και τις ενστάσεις «της αοριστίας», οι οποίοι πάρα ταύτα δεν έγιναν δεκτοί από το δικαστήριο, προχωρώντας την εξέταση των αιτήσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3869/2010, καθώς τα πραγματικά περιστατικά απέδειξαν πως η αδυναμία των  δανειοληπτών δεν οφείλεται σε δόλο, αλλά στη γενικότερη οικονομική συγκυρία και της μειώσεως των εισοδημάτων τους.

Το εισόδημα και των δύο συζύγων προέρχεται από τη μισθοδοσία τους ως ιδιωτικών υπαλλήλων, και ανέρχεται στο ποσό των 1.285,85 ευρώ για το σύζυγο και 865,37 ευρώ για τη σύζυγο. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα που συγκεντρώνεται φτάνει στα 2.151,22 ευρώ.

Άλλη πηγή εισοδήματος δεν αποδείχτηκε ότι διαθέτουν οι αιτούντες, ενώ το ποσό που είναι αναγκαίο να δαπανάται μηνιαίως για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών των ίδιων και των τέκνων τους εκτιμήθηκε από το Δικαστήριο σε 1.400 ευρώ, αλλά και το κόστος φιλοξενίας των γονιών της αιτούσας που δε διαθέτουν εισόδημα.

Ο σύζυγος διαθέτει α) 50% μονοκατοικία 148 τ.μ. και βοηθητικούς χώρους 115,63, β) 50% από οικόπεδο 433,97 τ.μ., γ) 50% από μονοκατοικία 145,54 τ.μ., δ) 50% μονοκατοικία 67 τ.μ. ε) 50% από οικόπεδο επιφάνειας 80 τ.μ. και ζ) πέντε αγροτεμάχια μονοετούς καλλιέργειας και ένα αγροτεμάχιο με ελαιόδεντρα.

Έχει ακόμα στην κυριότητά του δύο Ι.Χ.

Η σύζυγος διαθέτει α) 50% μονοκατοικία 148 τ.μ. και βοηθητικούς χώρους 115,63 τ.μ., β) 50% από οικόπεδο 433,97τ.μ.

γ) οικόπεδο 50% 291,00 τ.μ.

Έχει ακόμα στην κυριότητά της ένα Ι.Χ.

Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, με την υπ’ αρ. 463/2014 σημαντική απόφασή του καθόρισε για την υπερχρεωμένη  οικογένεια  των δανειοληπτών τα εξής :

i) Διατάσσει την συνεκδίκαση των αιτήσεων και των δύο συζύγων για μείωση εξόδων.

ii) Χορηγεί περίοδο χάριτος  πενταετία.

iii) Ρυθμίζει τα χρέη των δανειοληπτών με μηνιαίες καταβολές προς τις πιστώτριες τους επί μία πενταετία.

iv) Εξαιρεί από την  εκποίηση την κύρια κατοικία των αιτούντων συνιδιοκτησία τους κατά ποσοστό 80% του αιτούντος και 20% της αιτούσας.

v) Υποχρεώνει τους αιτούντες να καταβάλουν εις ολόκληρο έκαστος για τη διάσωση της κυρίας κατοικίας τους για 10 χρόνια (120 μηνιαίες δόσεις) το ποσό των 559,03 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «για την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, που ως αρμόδιος φορέας συνέδραμε την οικογένεια των δανειοληπτών σε όλα τα επίπεδα, και μερίμνησε για την ένταξή της στο Νόμο Κατσέλη, θεωρείται θετικότατη η υπ’ αρ. 463/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου, καθώς διασώθηκαν και άλλα ακίνητα  που η οικογένεια των δανειοληπτών εκτός της πρώτης κατοικίας έχει στην κατοχή της.

Με   την απόφαση αυτήν σαφώς δίνεται ένα «μεγάλο μάθημα» αλλά και καλό μήνυμα στα διάφορα «παπαγαλάκια» που αποτρέπουν τους δανειολήπτες που έχουν περιουσία να ενταχθούν στο νόμο 3869/2010, για τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» παραμυθιάζοντάς τους ότι δεν εντάσσονται εκείνοι που έχουν ακίνητη περιουσία, εκτός της πρώτης κατοικίας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση