HomeHL-GreeceΔίκη Πισπιρίγκου – Παιδίατρος για την Τζωρτζίνα: «Ανεξήγητα επεισόδια μόνο στην κλινική και όχι στη ΜΕΘ»

Δίκη Πισπιρίγκου – Παιδίατρος για την Τζωρτζίνα: «Ανεξήγητα επεισόδια μόνο στην κλινική και όχι στη ΜΕΘ»

Μηνύσεις και εξώδικα σε μάρτυρες από τον Αλέξη Κούγια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την εξέταση κρίσιμων μαρτύρων της υπόθεσης από τον Αλέξη Κούγια, συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορούμενης Ρούλας Πισπιρίγκου, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας Δασκαλάκη. Οι τόνοι στο δικαστήριο ανέβηκαν μάλιστα νωρίς το πρωί με την έναρξη της δίκης, όταν ο κ. Κούγιας άρχισε να εξετάζει την ψυχολόγο, Δέσποινα Σαββόγλου, κάνοντας λόγο για παράνομη πραγματογνωμοσύνη που συνέταξε η συγκεκριμένη μάρτυρας σχετικά με τον ψυχικό κόσμο του παιδιού και τις σχέσεις του με τους γονείς του.

Μάλιστα, ο συνήγορος προανήγγειλε την υποβολή μηνύσεων σε βάρος της μάρτυρα για συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδή κατάθεση αλλά και για παράνομη διατήρηση αρχείου προσωπικών δεδομένων. Τα «πυρά» του όμως έστρεψε ο κ. Κούγιας και κατά της ανακρίτριας της υπόθεσης Χρ. Σαλάπα η οποία είχε δώσει εντολή στη συγκεκριμένη μάρτυρα να συντάξει πραγματογνωμοσύνη. «Είναι επικίνδυνη, συνέταξε πραγματογνωμοσύνη με τέσσερις ζωγραφιές του παιδιού και ενώ αυτό δεν βρίσκονταν στη ζωή» είπε, μεταξύ άλλων, ο συνήγορος για την κ. Σαββόγλου.

Στη συνέχεια, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν για να εξεταστούν και πάλι από τον κ. Κούγια οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου Πολυξένη Πελεκούδα, (παιδονευρολόγος) και Άρης Μπερτζουάνης (παιδίατρος). Και οι δυο επανέλαβαν ότι οι γιατροί που είχαν εμπλοκή με τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο τα επεισόδια που το κοριτσάκι εκδήλωνε να έχουν προκληθεί από την μητέρα του.

 «Επικίνδυνη»

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σαββόγλου, όπως η ίδια είχε καταθέσει στο δικαστήριο, στο στάδιο της έρευνάς της, είχε αξιολογήσει ζωγραφιές του παιδιού, είχε κάνει συνεδρίες με την Ρούλα Πισπιρίγκου και τον Μάνο Δασκαλάκη, καθώς και με άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον του παιδιού (δασκάλους από νηπιαγωγείο και σχολείο). Μεταξύ άλλων η μάρτυρας είχε διαπιστώσει πως η οικογένεια Δασκαλάκη δεν βίωνε το πένθος της (είχε χάσει και τα άλλα δυο παιδιά της, Μαλένα και Ίριδα) και είχε την τάση «για αντικατάσταση για αυτό που χάθηκε ». Ακόμη, η μάρτυρας είχε επισημάνει πως οι γονείς «ήταν αφοσιωμένοι στη μεταξύ τους σχέση» και πως η κατηγορούμενη μητέρα δεν μπορούσε να επικεντρωθεί στις κόρες της «εξαιτίας πρώην συντρόφων του συζύγου της».

Αρχίζοντας την εξέταση της μάρτυρα ο κ. Κούγιας της έθεσε μεταξύ άλλων της εξής ερωτήσεις, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι είχε μαγνητοφωνήσει τις συνομιλίες της με τη Ρούλα Πισπιρίγκου στο πλαίσιο των συνεδριών που έκαναν για τις ανάγκες της πραγματογνωμοσύνης.

Κούγιας: Σας ζητήθηκε να αξιολογήσετε ξανά ζωγραφιές;

Μάρτυρας: Ναι μου έχει ζητηθεί για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης.

Κούγιας: Έχετε ακούσει ποτέ συνάδελφό σας να δεχθεί να αξιολογήσει τον ψυχικό κόσμο ενός παιδιού που δεν ζει μέσα από ζωγραφιές; Γιατί κάνατε συνεδρίες με τον κ. Δασκαλάκη και την κατηγορουμένη αφού είχατε εντολή να αξιολογήσετε τις ζωγραφιές;

Μάρτυρας: Αυτό προστάζει το πρωτόκολλο.

Κούγιας: Η κατηγορούμενη λέει ότι τη συναντήσατε δυο φορές και με αυτά που τη ρωτούσατε γέλαγε και αγανακτούσε….

Μάρτυρας: Σε εμένα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα αποδώσω την αλήθεια.

Κούγιας: Από πού είχατε εντολή να συζητάτε σαν την κουτσομπόλα προσωπικά θέματα του κ. Δασκαλάκη και της κατηγορούμενης;

Μάρτυρας: Η εντολή ήταν να αποφανθώ και για το ψυχικό δεσμό του παιδιού με τους γονείς και για οτιδήποτε συναφές. Έστειλα έγγραφο στην ανακρίτρια κ. Σαλάπα και είπα ότι με τις τέσσερις ζωγραφιές δεν μπορούσαμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα και ότι θα χρειάζονταν συνεδρίες και με τους γονείς. Ζήτησα να ενημερωθώ γα τα σχολικά πλαίσια. Αυτό έγινε δεκτό από την ανακρίτρια. Την είχα ενημερώσει για όλες τις συναντήσεις και τα τηλέφωνα μου τα έδωσε εκείνη.

Κούγιας: Σε αυτό το σημείο μηνύω την κ. Σαββόγλου και την κ. Σαλάπα. Η μάρτυρας μόνη της καθόριζε τις συναντήσεις με τους γονείς. Στην κατηγορουμένη δεν κοινοποιήθηκε ποτέ έγγραφο για αυτές τις συναντήσεις. Διενήργησε πραγματογνωμοσύνη σε ενηλίκους ενώ είναι ψυχοθεραπεύτρια ανηλίκων. Να διαβιβαστούν τα πρακτικά στην εισαγγελία και να ασκηθεί δίωξη στην κ. Σαλάπα και την μάρτυρα για αυτή την παράνομη πραγματογνωμοσύνη.

Συνεχίζοντας ο κ. Κούγιας ζήτησε από την έδρα να διατάξει την μάρτυρα να φέρει τον υπολογιστή της στο ακροατήριο ώστε να διαπιστωθεί εάν αν έχει κρατήσει τα αρχεία από τις μαγνητοφωνήσεις και να ελεγχθεί η αξιοπιστία της. Έπειτα από σύντομη διάσκεψη το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί επί του αιτήματος.

 «Ανεξήγητα επεισόδια»

Για τα ανεξήγητα επεισόδια που παρουσίαζε η Τζωρτζίνα και για τα οποία οι γιατροί είχαν υποψιαστεί τη Ρούλα Πισπιρίγκου μίλησε εκ νέου εξεταζόμενος από τον κ. Κούγια ο παιδίατρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, Άρης Μπερτζουάνης.

Κούγιας: Δεν έχετε υποχρέωση να ενημερώσετε εισαγγελέα αφού είχατε αυτές τις υποψίες;

Μάρτυρας: Όταν έχουμε επεισόδια που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε υποψιαζόμαστε πολλά πράγματα. Μεταξύ άλλων και αυτό το ενδεχόμενο. Αν έχουμε μεγάλες υποψίες ενημερώνουμε όπως έχουμε κάνει πολλές φορές. Εκείνη την στιγμή αυτό το ενδεχόμενο ήταν χαμηλά στην διαφορική διάγνωση. Υπήρχε μεγάλη απορία και κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσεις πως έκανε επεισόδια το παιδί μόνο στην κλινική και όχι στην ΜΕΘ.

Κούγιας: Μπορείτε να μου βρείτε ένα μηχανισμό επιστημονικά βασισμένο, με τον οποίο κάποιος μπορεί να προκαλέσει αυτά τα επεισόδια;

Μάρτυρας: Δε μπορώ να γνωρίζω.

 «Εξώδικο»

Σημαντικά στοιχεία εισέφερε όμως και η παιδονευρολόγος στο Νοσοκομείο του Ρίου Πολυξένη Πελεκούδα, η οποία επίσης εξετάστηκε σήμερα από τον συνήγορο υπεράσπισης. Η μάρτυρας λίγο πριν προσέλθει στη δικαστική αίθουσα είχε λάβει μάλιστα εξώδικο από τον κ. Κούγια, επειδή είχε διαψεύσει στο Τwitter ότι μετά το θάνατο του παιδιού επικοινώνησε με τον κ. Xασιώτη της ΥΔΕΖΙ ενώ και ανέφερε πως ουδέποτε κατέθεσε «ότι τα επεισόδια τα οποία παρουσίασε η Τζωρτζίνα είναι αληθή» όπως και ουδέποτε κατέθεσε «ότι τα επεισόδια αυτά ήταν επιληπτικά αλλά κατέθεσα το εντελώς αντίθετο.»

Προσερχόμενη σήμερα στο βήμα του μάρτυρα η κ. Πελεκούδα τόνισε: «Ουδέποτε κατέθεσε στο δικαστήριο για αληθή επιληπτικά επεισόδια στο παιδί και ουδέποτε κατήγγειλε το ΥΔΕΖΙ (Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής). Ο κ. Κούγιας έβγαλε ανακοίνωση που λέει ότι εγώ είπα ότι η Τζωρτζίνα έκανε αληθή επιληπτικά επεισόδια».

Στη συνέχεια ο συνήγορος άρχισε να την εξετάσει και κάποιες από τις ερωτήσεις που της έθεσε έχουν ως εξής:

Κούγιας: Καταθέσατε εδώ ότι επικοινωνήσατε με το ΥΔΕΖΙ; Μάρτυρας: Ναι από μόνη μου αυθόρμητα. Κατέθεσα ότι επικοινώνησα στις 13.2. 2022 με το ΥΔΕΖΙ και είπα ότι υπάρχει βίντεο της μητέρας με επεισόδιο και ότι υποψιάζομαι συγκεκριμένες ουσίες.

Κούγιας: Είπατε ότι τα επεισόδια δεν ήταν τυπικά επιληπτικά, όμως «δεν μπορώ να αποκλείσω ότι ήταν επιληπτικά».

Μάρτυρας: Ναι, αλλά πρόσθεσα ότι μετά το 24ωρο εγκεφαλογράφημα απομακρύνθηκε η πιθανότητα επιληπτικών σπασμών με μεγάλη επιστημονική ακρίβεια.

Κούγιας: Καταθέσατε ότι «θέλει βαθιά έρευνα ώστε να μάθει κάποιος για να προκαλέσει αυτά τα επεισόδια». Που πρέπει να ψάξει; Σε ποιο τομέα της ιατρικής;

Μάρτυρας: Δεν είναι ανάγκη να είναι από τον τομέα της ιατρικής, μπορεί να είναι από το τομέα του εγκλήματος.

Κούγιας: Που στο Διαδίκτυο μπορεί κανείς να διαβάσει όλα αυτά; Να διαβάσει δηλαδή με ποιο τρόπο και με ποιες ουσίες μπορεί να προκαλέσει αυτά τα παροξυσμικά επεισόδια;

Μάρτυρας: Δεδομένου ότι δεν έχω επιχειρήσει να προκαλέσω σωματική βλάβη σε κάποιον δεν έχω διαβάσει. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι μπορεί.

Κούγιας: Αφού ήσασταν υποψιασμένοι ότι τα επεισόδια τα προκαλούσε η μητέρα δεν θα έπρεπε να ενημερώσετε εισαγγελέα;

Μάρτυρας: Εγώ έκανα ότι καλύτερο για να προστάσω το παιδί, να πάει στη ΜΕΘ και να ενημερώσω τους συναδέλφους μου την Αθήνα.

Κούγιας: Ξέρετε πως ήταν η συμπεριφορά της μητέρας όταν πήρε το παιδί στο σπίτι;

Μάρτυρας: Ήταν ένα εξαιρετικά φροντισμένο παιδί.

Κούγιας: Σε ποιο μέρος του κόσμου υπάρχει τέτοια κακοποίηση παιδιού με επιστημονικό τρόπο;

Μάρτυρας: Πρωτίστως στην Αμερική και μετά στην Ευρώπη. Επιφυλάσσομαι να προσκομίσω βιβλιογραφία.

Κούγιας: Σε ένα από τα επεισόδια στο βίντεο φαίνεται η μητέρα να βάζει τη μάσκα οξυγόνου στο παιδί; Θα μπορούσε να σταματήσει το επεισόδιο αν η μητέρα να έβαζε τη μάσκα;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να λυθεί αυτόματα θα μπορούσε να συνεχίσει, το έχω χαρακτηρίσει ως επικίνδυνο.

Κουγιας: Αν είχατε δει πριν το βίντεο με τη συμπεριφορά της μητέρας να βάζει μάσκα θα και να ειδοποιεί τους γιατρούς θα είχατε τις ίδιες υποψίες;

Μάρτυρας: Ναι θα είχα την ίδια υποψία χωρίς να αποκλείσω παθολογικό αίτιο, και για να προφυλάξω το παιδί θα ήθελα να είναι στη ΜΕΘ.

Το δικαστήριο θα συνεδριάσει ξανά στις 6 Σεπτεμβρίου.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση